Θερμόαιμος και ιδιαίτερα εκνευρισμένος εμφανίζεται τον τελευταίο καιρό ο Ταγίπ Ερντογάν. Φοιτητής δημοσιογραφίας τόλμησε και του έθεσε το θέμα της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία και ξεκίνησε επεισόδιο. Η συζήτηση διεξήχθη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης την περασμένη Πέμπτη στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, όπου οι φοιτητές προσκλήθηκαν από τη σύζυγο του Ερντογάν, Εμινέ, για να γιορτάσουν με την ευκαιρία του μουσουλμανικού ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

Ο σπουδαστής,το όνομα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε, όπως αναφέρει o ιστότοπος turkishminute, και ο οποίος είναι δευτεροετής στο τμήμα δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Γκάζι της Άγκυρας, είπε ευθαρσώς στον Ερντογάν ότι πιστεύει ότι δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία και ότι ο πρόεδρος πρέπει να είναι ανοικτός σε κριτική. Φανερά εκνευρισμένος ο Ερντογάν απάντησε: “Και μόνο που έχεις την δυνατότητα να κάνεις στον πρόεδρο μια τέτοια ερώτηση μέσα στο ίδιο του το σπίτι είναι ελευθερία”

Ο φοιτητής δεν δίστασε και αντέτεινε στον Ερντογάν ότι δεν θέλει να βλέπει δημοσιογράφους να βρίσκονται στις φυλακές της Τουρκίας. Ο Ερντογάν έδωσε την κοινότοπη απάντηση ότι η ελευθερία ενός δημοσιογράφου τελειώνει όταν παραβιάζεται η ελευθερία ενός άλλου προσώπου. “Αν ένας δημοσιογράφος ταπεινώνει τα μέλη της οικογένειάς μου με το χειρότερο τρόπο με τις προσβολές και συλληφθεί στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου, θα συνεχίσετε να υποστηρίζετε ότι,”είναι ελευθερία του δημοσιογράφου να κάνει τέτοια πράγματα;” είπε ο Ερντογάν. Απτόητος ο σπουδαστής υπενθύμισε την απόλυση του δημοσιογράφου Ιρφάν Ντεγκιρμεντζί από την Canal D πέρυσι επειδή ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει το πακέτο των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που προτάθηκε από την κυβέρνηση, και το οποίο τέθηκε σε δημοψήφισμα τον Απρίλιο του 2017.

Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι δεν είχε καμιά σχέση με την απόλυση του Ντεγκιρμεντζί, ο οποίος απολύθηκε από το αφεντικό του Canal D, που τότε ήταν ο επιχειρηματίας Ayd?n Dogan. Σε απάντηση, ο μαθητής είπε στον Ερντογάν ότι ο προϊστάμενος του Canal D βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ερντογάν. Αυτό προκάλεσε την έκρηξη του Τούρκου προέδρου “Ντροπή σου. Όλος ο κόσμος ξέρει πώς ο ιδιοκτήστης του Canal D έχει για εμένα εχθρικά αισθήματα εχθρότητας, αλλά εσύ το αγνοείς”, απάντησε ο Ερντογάν . Αυτή τη περίοδο υπάρχουν περίπου 250 δημοσιογράφοι στις φυλακές της Τουρκίας, γεγονός που καθιστά τη χώρα πρώτη στον κόσμο όσον αφορά στον αριθμό των φυλακισμένων δημοσιογράφων.

Η Τουρκία κατατάσσεται στην 157η θέση μεταξύ 180 χωρών στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας Τύπου του 2018 που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF). Τα πιο πρόσφατα στοιχεία που τεκμηριώνονται από το Κέντρο Ελευθερίας Στοκχόλμης (SCF) δείχνουν ότι 259 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ήταν στις φυλακές στις 21 Απριλίου 2018. Από αυτούς 200 είναι υπό κράτηση εν αναμονή της δίκης τους ενώ μόνο 59 δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν και εκτίουν την ποινή τους. Επίσης εντάλματα κράτησης εκκρεμούν για 141 δημοσιογράφους που ζουν σε εξορία ή παραμένουν στην ευρύτερη περιοχή της Τουρκίας.

Πηγή: Turkishminute