• Αναζήτηση
 • «Ηχητικές επιθέσεις» : Η μυστηριώδης νόσος χτύπησε Αμερικανούς διπλωμάτες και στην Κίνα

  Μα τι είναι αυτές οι μυστηριώδεις «ηχητικές επιθέσεις» εναντίον Αμερικανών διπλωματών; Πρώτα στην πρεσβεία των

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Μα τι είναι αυτές οι μυστηριώδεις «ηχητικές επιθέσεις» εναντίον Αμερικανών διπλωματών; Πρώτα στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κούβα, το 2016, και τώρα στη Λαϊκή Κίνα φαίνεται πως δεκάδες διπλωμάτες, και μέλη των οικογενειών τους, υπέστησαν βλάβες στην υγεία τους, οι οποίες φέρονται να προήλθαν από «στοχευμένες επιθέσεις με ηχητικά κύματα».

  Προς το παρόν, επίσημη εξήγηση δεν υπάρχει: κανείς δεν γνωρίζει περί τίνος ακριβώς πρόκειται, ούτε ποιός ευθύνεται. Αλλά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποσύρει διπλωμάτες (τουλάχιστον δύο επέστρεψαν από την Κίνα στις ΗΠΑ για ιατρικές εξετάσεις την Τετάρτη) σε μια σκοτεινή υπόθεση, που έχει προκαλέσει επιπλοκές στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κούβα και την Λαϊκή Κίνα.
  Η ιδέα των «επιθέσεων με ηχητικά κύματα» ή της «ηχητικής παρενόχλησης» (σύμφωνα με τον όρο που χρησιμοποίησε μια συνδικαλιστική ένωση Αμερικανών διπλωματών), δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταγγέλλει μεν «συγκεκριμένες» ή «στοχευμένες επιθέσεις», αλλά ομολογεί ότι, προς το παρόν, είναι «αγνώστου φύσεως».
  Στις βλάβες που υπέστησαν οι Αμερικανοί διπλωμάτες περιλαμβάνονται απώλεια ακοής, ίλιγγοι, κεφαλαλγίες, και προβλήματα στην αντίληψη, την ισορροπία και τον ύπνο, σύμφωνα με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
  Μέχρι στιγμής, η έρευνα δεν έχει επιτρέψει να αναγνωριστεί ούτε η αιτία ούτε οι δράστες αυτών των «επιθέσεων», αλλά θα συνεχιστεί με «τρόπο δυναμικό», υποσχέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος δήλωσε ότι τα συμπτώματα των διπλωματών στην Κίνα είναι παρόμοια με εκείνα της Αβάνας.
  Οι διπλωμάτες που αποχώρησαν από την Κίνα εργάζονταν στο αμερικανικό προξενείο στη νότια πόλη Γκουανγκζού. Σύμφωνα με τους New York Times, συνάδελφοί τους και μέλη των οικογενειών τους υποβάλλονται σε εξετάσεις από ιατρική ομάδα του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Δεν είναι σαφές πόσοι από αυτούς παρουσιάζουν συμπτώματα, αλλά «ένας αριθμός ατόμων» έχει επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες για περαιτέρω εξετάσεις.
  Επί μήνες, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι οι διπλωμάτες τους έχουν πέσει θύματα στοχευμένων επιθέσεων που περιλαμβάνουν περίεργους ήχους, οδηγώντας σε συμπτώματα παρόμοια με εκείνα που εμφανίζονται «μετά από διάσειση ή μικρό εγκεφαλικό τραύμα».
  Ιατρικό μυστήριο
  Τα κρούσματα στην Κίνα βαθαίνουν ένα ιατρικό μυστήριο που ξεκίνησε το 2016, όταν υπάλληλοι της αμερικανικής πρεσβείας και μέλη των οικογενειών τους άρχισαν να αρρωσταίνουν στην Αβάνα. Συνολικά, 24 από αυτούς υπέφεραν από πονοκεφάλους, ναυτία, απώλεια ακοής, προβλήματα αντίληψης και άλλα νευρολογικά συμπτώματα – και όλοι είπαν ότι είχαν ακούσει περίεργους ήχους. Το ζήτημα επιδείνωσε τις σχέσεις ΗΠΑ-Κούβας, και οδήγησε στην απέλαση 15 Κουβανών διπλωματών από την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία κατηγόρησε την Αβάνα ότι δεν προστάτευσε επαρκώς το προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ.
  Αλλά με διπλωμάτες να εκδηλώνουν τώρα παρόμοια συμπτώματα στο Γκουανγκζού, αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποπτεύονται ότι ίσως άλλες χώρες (Κίνα, Ρωσία;) μπορεί να ευθύνονται για τις «ηχητικές επιθέσεις».
  Το βέβαιο είναι πως η μυστηριώδης νόσος θα περιπλέξει τις ήδη τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας, παρόλο που παραμένει ασαφές το κατά πόσον τα συμπτώματα είναι αποτέλεσμα «επιθέσεων». Αλλες θεωρίες έχουν συμπεριλάβει ως πιθανές αιτίες κάποιες τοξίνες, συσκευές ακρόασης που κατά λάθος εκπέμπουν επιβλαβείς ήχους ή ακόμη και μαζική υστερία.
  Το μυστήριο εξαπλώθηκε στην Κίνα την άνοιξη, όταν αρρώστησε ο πρώτος υπάλληλος του προξενείου, στο οποίο εργάζονται 170 Αμερικανοί. Οι φόβοι κλιμακώθηκαν τον περασμένο μήνα, όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρότρυνε τους άλλους υπαλλήλους στο Γκουανγκζού να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα εάν νιώσουν ασυνήθιστα συμπτώματα.
  Στην Κούβα, όπως και στην Κίνα, διπλωμάτες που ασθένησαν είπαν ότι υπέφεραν από ενοχλητικές αισθήσεις ήχων και κραδασμών, που έχουν περιγραφεί με διάφορους τρόπους: κάποιες φορές σαν τον θόρυβο που κάνουν τα τζιτζίκια, σαν μεταλλικά φύλλα που θροϊζουν, ή και σαν τον ήχο που κάνουν βότσαλα που κυλούν γύρω από μια μεταλλική χοάνη.
  Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, Αμερικανοί γιατροί που εξέτασαν τους διπλωμάτες από την Κούβα κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η «επίθεση» προκάλεσε αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου.
  Γιατροί, ερευνητές του FBI και Υπηρεσίες Πληροφοριών των ΗΠΑ ερευνούν επί μήνες την υπόθεση, προσπαθώντας τώρα να συνδέσουν τα ευρήματά τους από την Κίνα με εκείνα της Αβάνας, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες ισχυρίζονται ότι 24 διοικητικοί υπάλληλοι και οι σύζυγοί τους αρρώστησαν ο ένας μετά τον άλλον το καλοκαίρι του 2016, και χρειάστηκαν νοσηλεία.
  Αν και το ενδεχόμενο εξετάστηκε τότε, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έφτασε τελικά στο σημείο να κλείσει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα – παρουσίασε την ανάκληση των διπλωματών ως «προληπτικό μέτρο με στόχο την προστασία τους». Η κυβέρνηση της Κούβας αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή και αμφισβήτησε κατά πόσον υπήρξαν «επιθέσεις».
  Κόσμος
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk