Το συριακό καθεστώς απηύθυνε «επίσημη πρόσκληση» στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων προκειμένου να μεταβεί και να διεξαγάγει έρευνα στην πόλη Ντούμα για την υποτιθέμενη χημική επίθεση που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, μετέδωσε την Τρίτη το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana.

«Η Συρία επιβεβαιώνει τη βούλησή της να συνεργαστεί με τον Οργανισμό», υπογραμμίζει αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο, την ώρα που πολλές χώρες ζητούν τη διενέργεια έρευνας για την επίθεση.

«Το υπουργείο απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στον ΟΑΧΟ για την αποστολή διερευνητικής αποστολής για μία επίσκεψη στην Ντούμα και μια έρευνα για τους ισχυρισμούς που αφορούν τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μετά τη φερόμενη επίθεση με «τοξικά αέρια» που προκάλεσε δεκάδες θανάτους το Σάββατο στην πόλη Ντούμα, τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στις πύλες της συριακής πρωτεύουσας, η Ουάσινγκτον και οι δυτικές πρωτεύουσες επισείουν την απειλή ενός πλήγματος εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, το οποίο αρνείται κάθε ευθύνη.

Η ανακοίνωση της Δαμασκού γίνεται ενώ αναμένεται η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σήμερα, το οποίο αναμένεται να αποφανθεί επί ενός αμερικανικού σχεδίου ψηφίσματος που προβλέπει τη σύσταση ενός διεθνούς μηχανισμού έρευνας για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

Απορρίπτοντας αυτή την αμερικανική πρωτοβουλία, η Μόσχα, σύμμαχος του συριακού καθεστώτος, αναμένεται να καταθέσει το δικό της σχέδιο ψηφίσματος με το οποίο θα απαιτεί τη διενέργεια «έρευνας» με τη συμμετοχή του ΟΑΧΟ.