Από τη σύντομη εκδήλωση που έγινε τις προάλλες στο ίδρυμα Μ. Κακογιάννης για την παρουσίαση του νέου προγράμματος του ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας) σχετικά με τα οπτικοακουστικά στην Ελλάδα, δεν προέκυψε καμία είδηση αφού τίποτα καινούριο δεν ακούστηκε: επί της ουσίας αναδείχθηκαν τα επί δεκαετίες γνωστά πλεονεκτήματα ενός προγράμματος που δείχνει μεν καινούργιο αλλά λέει πράγματα που λέγονται χρόνια, σε σημείο που σου’ ρχεται να πεις, «α, επιτέλους, το κατάλαβαν.»
Ο αρμόδιος υπουργός ΨΗΠΤΕ κ. Νίκος Παππάς και οι κύριοι ομιλητές της εκδήλωσης, Λευτέρης Κρέτσος και Πάνος Κουάνης τόνισαν ότι υπάρχουν διαθέσιμα 75 εκατομμύρια ευρώ καλώντας Έλληνες και ξένους παραγωγούς να τα εκμεταλλευτούν, ώστε το πρόγραμμα να εδραιωθεί και στο μέλλον να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο. Επιθυμία του υπουργείου και του ΕΚΟΜΕ είναι να καλυφθεί το υπάρχον κενό, ώστε, αφενός η Ελλάδα να γίνει μια χώρα που θα προσελκύει ξένες παραγωγές κι αφετέρου να δοθεί μια αναπτυξιακή ώθηση και στην εγχώρια παραγωγή όχι μόνο στον κινηματογράφο, αλλά σε όλους τους τομείς της οπτικοακουστικής παραγωγής, που αντιμετωπίζεται ως ενιαία με την εύλογη εξαίρεση των ριάλιτι σόου, των τηλεπαιχνιδιών και λοιπών τηλεοπτικών σκουπιδιών.
Χωρίς να μπουν σε πολλές λεπτομέρειες, οι ομιλητές έδωσαν έμφαση στα πλεονεκτήματα του προγράμματος εστιάζοντας στο κίνητρο που προσφέρει με την αυτόματη ανταπόδοση του 25% του μπάτζετ της κάθε παραγωγής, στη διαφάνεια, στην αμεσότητα και στις σύντομες και απλές διαδικασίες: σε 45 μέρες από την κατάθεση της αίτησης θα δίνεται θετική ή αρνητική απάντηση και ,εφόσον πληρούνται οι γνωστές προϋποθέσεις, σε έξι μήνες θα επιστρέφεται το ποσό. Παρουσιάστηκε επίσης το site και ο τρόπος που μπορεί κάποιος να καταθέσει on line αίτηση, αλλά και τέσσερα διαφημιστικά video που αναδεικνύουν τις (προφανώς άγνωτες ως τώρα) φυσικές ομορφιές της Ελλάδας και τις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει το πρόγραμμα. Ολα είναι προσβάσιμα στο διαδίκτυο (ενδεικτικά το FILMING IN GREECE είναι ένα απ’ αυτά).
Σήμερα όλα αυτά δείχνουν τόσο απλά και εύλογα, σχεδόν αυτονόητα. Μα ασφαλώς. Κανείς δεν ανακάλυψε την πυρίτιδα, μόνο που η πυρίτιδα, εδώ στην Ελλάδα χρειάζεται πάντα χρόνια ολόκληρα για να μπει σε λειουργία. Γιατί για όλα αυτά γράφαμε και ξαναγράφαμε και μιλούσαμε και ξαναμιλούσαμε επί δεκαετίες ολόκληρες χωρίς ποτέ να βλέπουμε να γίνεται κάτι. Λόγια παχιά ακούγονταν αλλά φύλο δεν κινιόταν. Τι να πρωτοθυμήσω; Την καμπάνια του πρώην υφυπουργού Πολιτισμού κ. Π. Τατούλη στις Κάννες το 2005 με τους “Εννιά λόγους για να γυρίσεις το όνειρό σου ταινία στην Ελλάδα”; Λέω ένα παράδειγμα 13 χρόνων πίσω.
Τώρα φαίνεται ότι πολλά φύλλα θα κινηθούν και μακάρι. Μετά από χρόνια σε αυτό το ρεπορτάζ, νιώθεις την ανάγκη να το λες και να το ξαναλές γιατί είναι όμορφο να το ακούς. Προέκυψε όμως με μια τεράστια, βιβλική και άνευ λόγου καθυστέρηση, η οποία μεταφράζεται σε πακτωλούς άδικα χαμένου χρήματος για την χώρα μας. Γιατί τελικά ισχύει αυτό που λέμε για την Ελλάδα. Για όποια εξέλιξη εδώ, χρειάζεται να προκύψει καθυστέρηση τουλάχιστον 15 – 20 χρόνων μέχρι να αντιληφθούμε ότι ναι (!) ήρθε η ώρα να ακολουθήσουμε αυτό που ήδη έχει αρχίσει να συμβαίνει επί δεκαετίες στον υπόλοιπο κόσμο.
Τι ωραία!