• Αναζήτηση
 • Υεμένη: Νέος πρόεδρος της χώρας ο Αμπού Ρας

  Το κόμμα του εκλιπόντος πρώην προέδρου της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ όρισε την Κυριακή τον διάδοχό του μετά τον φόνο του στις 4 Δεκεμβρίου από τους πρώην συμμάχους του, τους σιίτες αντάρτες Χούτι.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Το κόμμα του εκλιπόντος πρώην προέδρου της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ όρισε την Κυριακή τον διάδοχό του μετά τον φόνο του στις 4 Δεκεμβρίου από τους πρώην συμμάχους του, τους σιίτες αντάρτες Χούτι.

  Ο Σάκεμ Αμίν Αμπού Ρας, πρώην υπουργός Γεωργίας, διορίστηκε ομόφωνα επικεφαλής του Γενικού Λαϊκού Κογκρέσου (CPG) κατά τη συνεδρίαση της γενικής επιτροπής του κόμματος που κυριαρχούσε επί χρόνια στην πολιτική σκηνή της Υεμένης, επισημαίνεται σε ανακοίνωση.

  Η ανακοίνωση δεν κάνει καμία αναφορά στους Χούτι, όμως διευκρινίζει ότι το CPG και η ηγεσία του «εξακολουθούν να απορρίπτουν την επιθετικότητα και την πολιορκία» στην οποία υποβάλλεται η Υεμένη μετά τη στρατιωτική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της τον Μάρτιο του 2015.

  Ο εξόριστος γιος του Σάλεχ, ο Άμχεντ Άλι Σάλεχ, έχει δεσμευθεί να ηγηθεί μιας εκστρατείας εναντίον των Χούτι μετά τον φόνο του πατέρα του, όμως η χθεσινή ανακοίνωση δεν αναφέρει ούτε το δικό του όνομα.

  «Αυτό που συνέβη (ο φόνος του Σάλεχ) δεν θα μας ωθήσει να συμφιλιωθούμε με αυτούς που επιτίθενται στην κυριαρχία, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία του μεγάλου λαού της Υεμένης», τονίζεται στην ανακοίνωση.

  Το CPG ζητεί επίσης την απελευθέρωση των κρατούμενων μελών του κόμματος, περιλαμβανομένων των μελών της οικογένειας του Σάλεχ και των εργαζόμενων στο τηλεοπτικό δίκτυο al Yawn, τους οποίους κρατούν οι Χούτι.

  Ο Αμπού Ρας, 65 ετών, θεωρείται πρώην στενός συνεργάτης του Σάλεχ, ο οποίος κυβέρνησε την Υεμένη επί τρεις δεκαετίες ως το 2012. Θα αναλάβει την προεδρία του κόμματος μέχρι να συγκληθεί γενική συνέλευση όλων των μελών του, η ημερομηνία της οποίας δεν έχει οριστεί ακόμη «εξαιτίας των τρεχουσών δυσκολιών».

  Το 2014 ο πρώην πρόεδρος συμμάχησε με τους Χούτι για να εκδιώξουν τον διάδοχό του Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι, γεγονός που οδήγησε την επόμενη χρονιά στην επέμβαση του αραβικού συνασπισμού.

  Στις αρχές Δεκεμβρίου η συμμαχία μεταξύ του Σάλεχ και των σιιτών ανταρτών κατέρρευσε με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών στη Σανάα, οι οποίες τελικά οδήγησαν στον φόνο του πρώην προέδρου.

  Το CPG επεσήμανε ότι παραμένει ανοικτό σε όλα τα πολιτικά κόμματα και «στην εθνική συμφιλίωση».

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk