• Αναζήτηση
 • ΗΠΑ: Σε περίπτωση πολέμου η ηγεσία της Β.Κορέας θα καταστραφεί ολοσχερώς

  Η Ουάσινγκτον απείλησε ξανά την ηγεσία της Βόρειας Κορέας ότι θα την «καταστρέψει ολοσχερώς» εάν ξεσπάσει πόλεμος, μετά τη δοκιμή του πιο προηγμένου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στην οποία έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα η Πιονγκγιάνγκ. Ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στον Κιμ Γιονγκ Ουν λέγοντας: «Ο μικρός άνθρωπος-πύραυλος. Είναι ένας αρρωστημένος φαντασμένος νεαρός.»

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Η Ουάσινγκτον απείλησε ξανά την ηγεσία της Βόρειας Κορέας ότι θα την
  «καταστρέψει ολοσχερώς» εάν ξεσπάσει πόλεμος, μετά τη δοκιμή του πιο
  προηγμένου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στην οποία έχει προχωρήσει
  μέχρι σήμερα η Πιονγκγιάνγκ. Ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στον Κιμ
  Γιονγκ Ουν λέγοντας: «Ο μικρός άνθρωπος-πύραυλος. Είναι ένας
  αρρωστημένος φαντασμένος νεαρός.»

  Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει διαμηνύσει επανειλημμένα ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι για την αντιμετώπιση του προβλήματος των προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, ανάμεσά τους και οι στρατιωτικές. Πάντως διαβεβαιώνει πως προτιμά τη διπλωματία.

  Η πρέσβειρα των ΗΠΑ Νίκι Χέιλι πάντως, μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το οποίο συγκλήθηκε εκτάκτως για να συζητήσει τη νέα δοκιμή, προειδοποίησε: «Ποτέ δεν επιδιώξαμε έναν πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα, κι ακόμη σήμερα δεν τον θέλουμε. Αν ο πόλεμος πράγματι έρθει, αυτό θα γίνει εξαιτίας των συνεχιζόμενων επιθετικών ενεργειών όπως αυτή της οποίας γίναμε μάρτυρες χθες (…) Κι εάν ξεσπάσει πόλεμος, μην απατάσθε, το βορειοκορεατικό καθεστώς θα καταστραφεί ολοσχερώς».

  Οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Κίνα να σταματήσει να προμηθεύει τη Β.Κορέα με πετρέλαιο
  Η Χέιλι ανέφερε πως οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Πεκίνο να κλείσει τις στρόφιγγες και να πάψει να προμηθεύει με πετρέλαιο την Πιονγκγιάνγκ, ένα πολύ σκληρό μέτρο το οποίο η Κίνα—χώρα που γειτονεύει με τη Βόρεια Κορέα και αποτελεί τον κυριότερο εμπορικό της εταίρο—απέφυγε να λάβει μέχρι σήμερα. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ είχαν μια τηλεφωνική συνδιάλεξη νωρίτερα την Τετάρτη.

  «Μόλις μίλησα με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ της Κίνας σχετικά με τις προκλητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας. Επιπλέον μείζονες κυρώσεις θα επιβληθούν σήμερα στη Βόρεια Κορέα. Αυτή η κατάσταση θα αντιμετωπιστεί!», έγραψε ο Τραμπ στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
  Οι προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις δεν μπόρεσαν να σταματήσουν τα προγράμματα της Βόρειας Κορέας για την ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου κι εξελιγμένων βαλλιστικών πυραύλων. Ο Τραμπ επίσης δυσκολεύεται να φρενάρει τα εξοπλιστικά προγράμματα της Πιονγκγιάνγκ αφότου ανέλαβε την προεδρία τον Ιανουάριο.

  Οι προτροπές του στο Πεκίνο να χρησιμοποιήσει την επιρροή που διαθέτει στην Πιονγκγιάνγκ και η επιβολή επιπλέον κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα είναι δύο τακτικές που ο Τραμπ έχει χρησιμοποιήσει κατά κόρον, αλλά δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα μέχρι τώρα.

  «Ο μικρός άνθρωπος-πύραυλος είναι ένας αρρωστημένος φαντασμένος νεαρός»

  Σε μια ομιλία του στο Μιζούρι η οποία είχε θέμα το φορολογικό νομοσχέδιο, ο Τραμπ, αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά με μειωτικό τρόπο στον Κιμ Γιονγκ Ουν: «Ο μικρός άνθρωπος-πύραυλος. Είναι ένας αρρωστημένος φαντασμένος νεαρός.»

  Η Βόρεια Κορέα, η οποία προχώρησε στην έκτη δοκιμή ενός πυρηνικού όπλου—του ισχυρότερου μέχρι σήμερα—τον Σεπτέμβριο, έχει κάνει δεκάδες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων επί των ημερών του Κιμ, αψηφώντας τις διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της.

  Τι υποστηρίζει η Πιονγκγιάνγκ για τα εξοπλιστικά προγράμματα

  Η Πιονγκγιάνγκ λέει πως τα εξοπλιστικά της προγράμματα είναι απαραίτητα για την άμυνά της καθώς όπως διατείνεται οι ΗΠΑ έχουν σχέδια εισβολής στη Βόρεια Κορέα. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, που διατηρεί 28.500 στρατιώτες στο έδαφος της Νότιας Κορέας, μια δύναμη που αποτελεί κληρονομιά του Πολέμου της Κορέας (1950-53), διαψεύδει πως έχει τέτοια πρόθεση.

  Ο πύραυλος διήνυσε 950 χλμ σε 53 λεπτά

  Η Βόρεια Κορέα υποστήριξε ότι ο νέος πύραυλος έφθασε σε υψόμετρο περίπου 4.475 χλμ. και διήνυσε 950 χλμ. σε 53 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι πέταξε πολύ πιο ψηλά και έφθασε πολύ πιο μακριά από οποιονδήποτε προηγούμενο.

  Φωτογραφίες που μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας εικονίζουν έναν πύραυλο που μοιάζει να μεταφέρεται από όχημα, κάτι που ενδέχεται να σημαίνει ότι μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε ώστε να αποτρέπεται η καταστροφή του πριν από την εκτόξευση.

  Ωστόσο αναλυτές των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ συμπέραναν μελετώντας δορυφορικά και άλλα δεδομένα ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από σταθερή θέση και όχι από κινητό εκτοξευτήρα, σύμφωνα με τρεις αμερικανούς αξιωματούχους. Οι δύο από αυτούς σημείωσαν ότι η δοκιμή μοιάζει να είχε σκοπό να δείξει την πρόοδο της Βόρειας Κορέας στην κατασκευή συστημάτων προώθησης με στερεά καύσιμα, ειδικά στο δεύτερο στάδιο.

  Οι φωτογραφίες εικονίζουν εξάλλου έναν πύραυλο με μεγαλύτερη διάμετρο, που μπορεί να μεταφέρει μεγαλύτερες κεφαλές και να έχει ισχυρότερο κινητήρα, σημείωσε ο Ντέιβιντ Ράιτ της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Union of Concerned Scientists.

  Η Πιονγκγιάνγκ διατράνωσε ότι «επιτέλους έκανε πραγματικότητα τον μεγάλο ιστορικό της σκοπό να γίνει κράτος-πυρηνική δύναμη» μετά τη δοκιμή.Τρεις αναλυτές των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ τόνισαν πως προσπαθούν να αποτιμήσουν το κατά πόσον αυτό το σχόλιο σημαίνει πως ο Κιμ είναι πλέον διατεθειμένος να δώσει εντολή να ανασταλούν οι δοκιμές για να αρχίσουν ξανά διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτρέψουν, ή τουλάχιστον να αναβάλουν, την επιβολή επιπλέον κυρώσεων.

  Από την πλευρά της η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στα Ηνωμένα Έθνη Χέιλι απαίτησε όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να διακόψουν κάθε σχέση με τη Βόρεια Κορέα, ιδίως τις εμπορικές ανταλλαγές, και να απελάσουν όλους τους εργαζόμενους από τη χώρα αυτή που βρίσκονται στο έδαφός τους. Επιπλέον, η Νίκι Χέιλι πρότεινε να αφαιρεθούν όλα τα δικαιώματα και τα προνόμια της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ, περιλαμβανομένου του δικαιώματος ψήφου.

  Κόσμος