• Αναζήτηση
 • Γαλλία: 25.000 άνθρωποι αγνοούν ότι είναι οροθετικοί

  Ο ανησυχητικά μεγάλος αριθμός των ανθρώπων που αγνοούν ότι είναι οροθετικοί στην Γαλλία, οδήγησε το υπουργείο Υγείας της χώρας να ξεκινήσει μια νέα εκστρατεία, έχοντας ως στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κόσμου γύρω από τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της μόλυνσης από τον ιό HIV.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Ο ανησυχητικά μεγάλος αριθμός των ανθρώπων που αγνοούν ότι είναι οροθετικοί στην Γαλλία, οδήγησε το υπουργείο Υγείας της χώρας να ξεκινήσει μια νέα εκστρατεία, έχοντας ως στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κόσμου γύρω από τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της μόλυνσης από τον ιό HIV.

  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS -1η Δεκεμβρίου- το υπουργείο και η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Γαλλίας, διοργάνωσε την συγκεκριμένη εκστρατεία στοχεόνητας να καταστήσει ευρύτερα γνωστούς τους διάφορους τρόπους διάγνωσης που έχει στη διάθεσή του το κοινό μέσω τεσσάρων αφισών που θα έχουν τίτλο: «οι τρόποι διάγνωσης του HIV προσαρμόζονται στη ζωή σας» και σε αυτές θα αναφέρεται ο σχετικός ιστότοπος sida-info-service.

  Στις αφίσες αυτές θα απεικονίζονται οι τέσσερις δυνατότητες που έχει κανείς στη διάθεσή του: «στο σπίτι μου» (αυτοτέστ), «αποτέλεσμα σε 20 λεπτά» (γρήγορο τεστ «TROD») οι οποίοι συνοδεύονται από επίσκεψη στο «CeGIDD» (κέντρο δωρεάν και ανώνυμης διάγνωσης), ή «επιστροφή χρημάτων» και «στη συνοικία μου» (τεστ στο εργαστήριο).

  Η εκστρατεία αυτή θα γίνει μέσω ψηφιακών μέσων (30 Νοεμβρίου ως 20 Δεκεμβρίου) και με διαφημιστικές αφίσες (30 Νοεμβρίου ως 17 Δεκεμβρίου) που θα τοποθετηθούν σε δημόσιους χώρους στους οποίους θα είναι ορατές από το ευρύτερο κοινό και σε μέρη που συχνάζουν οι πιο εκτεθειμένες ομάδες (οι μετανάστες από την υποσαχάρεια Αφρική, ενώ μια 5η αφίσα θα τοποθετηθεί σε μέρη στα οποία συχνάζουν ομοφυλόφιλοι).

  Κάθε χρόνο στη Γαλλία, περίπου 6.000 άνθρωποι ανακαλύπτουν ότι είναι οροθετικοί, και περισσότερο από το ένα τέταρτο από αυτούς (27%) σε προχωρημένο στάδιο της μόλυνσης.

  Σύμφωνα με την υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Γαλλίας, από τους 25.000 που αγνοούν ότι είναι φορείς του ιού HIV ένα 40% είναι ομοφυλόφιλοι, άλλο ένα 40% είναι μετανάστες και των δύο φύλων που είναι ετεροφυλόφιλοι και προέρχονται κυρίως από την υποσαχάρεια Αφρική και ένα 20% είναι ετεροφυλόφιλοι και των δύο φύλων που έχουν γεννηθεί στη Γαλλία.

  «Οι άνθρωποι αυτοί δεν λαμβάνουν επαρκή θεραπεία και μπορούν να αποτελέσουν την πηγή νέων μολύνσεων εν αγνοία τους», επισημαίνει η υπηρεσία αυτή η οποία δημοσιεύει σήμερα ένα ειδικό τεύχος του Εβδομαδιαίου Δελτίου Επιδημιολογίας αφιερωμένο στη διάγνωση του ιού HIV.

  «Όσο νωρίτερα μαθαίνει κανείς ότι είναι οροθετικός, τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος που υπάρχει», υπογραμμίζει ο δόκτωρ Φρανσουά Μπουρντιγιόν, γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Γαλλίας.

  Ο αριθμός των ανθρώπων που διαγιγνώσκεται ότι είναι οροθετικοί έχει μειωθεί κατά 5% σε σχέση με το 2013 στη Γαλλία, αλλά παραμένει σταθερός μεταξύ των ομοφυλόφιλων (2.600 το 2016). Οι δύο ομάδες που εξακολουθούν να είναι οι πιο εκτεθειμένες στον HIV είναι οι ομοφυλόφιλοι και οι ετεροφυλόφιλοι που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό (εκ των οποίων τα 3/4 κατάγονται από τις χώρες της υποσαχάρειας Αφρικής) και αντιπροσωπεύουν αντίστοιχα το 44% και το 39% των διαγνώσεων που έγιναν το 2016.

  Οι ομοφυλόφιλοι που έχουν γεννηθεί στη Γαλλία και οι χρήστες ναρκωτικών σε ενέσιμη μορφή αντιπροσωπεύουν αντίστοιχα το 15% και το 1%.

  Τα στοιχεία της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Γαλλίας δείχνουν επίσης ότι είναι συχνό φαινόμενο να διαγιγνώσκονται συλλοιμώξεις από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα όταν γίνεται η διάγνωση από τον ιό HIV, ή κατά τη διάρκεια των 12 μηνών που προηγούνται της διάγνωσης αυτής.

  Η συχνότητα των συλλοιμώξεων αυξήθηκε εξάλλου σημαντικά περνώντας από το 12,7% που ήταν το 2012 στο 17,5% το 2016. Από αυτό φαίνεται «πόσο σημαντικό είναι να συνδυάζεται η εξέταση για τη διάγνωση του HIV με αυτή άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων» για να υπάρξει η κατάλληλη αντιμετώπιση του ασθενούς και των συντρόφων του.

  Στο ενημερωτικό δελτίο που εκδίδει η υπηρεσία δημόσιας υγείας της Γαλλίας υπογραμμίζεται εξάλλου η σημασία να χορηγείται το γρήγορο τεστ TROD για την ηπατίτιδα B, προκειμένου να επιτρέπεται να γίνεται μια τριπλή διάγνωση (HIV, ηπατίτιδα B και C).

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk