• Αναζήτηση
 • Ευρώπη προς Τουρκία: Να χαλαρώσει τα μέτρα που πήρε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος

  Η «Επιτροπή της Βενετίας», ένα συμβουλευτικό σώμα του Συμβουλίου της Ευρώπης, κάλεσε την Τουρκία να χαλαρώσει τα μέτρα που έχει θέσει σε ισχύ, στο πλαίσιο της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης την οποία και κήρυξε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του και βάσει της οποίας έχουν συλληφθεί χιλιάδες άνθρωποι.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Η «Επιτροπή της Βενετίας», ένα συμβουλευτικό σώμα του Συμβουλίου της Ευρώπης, κάλεσε την Τουρκία να χαλαρώσει τα μέτρα που έχει θέσει σε ισχύ, στο πλαίσιο της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης την οποία και κήρυξε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και βάσει της οποίας έχουν συλληφθεί χιλιάδες άνθρωποι.

  Επιπλέον, προέτρεψε την Άγκυρα να επιστρέψει την εξουσία στις περιφερειακές και τοπικές αρχές.

  Το συμβουλευτικό αυτό όργανο αναγνώρισε σε μια έκθεση «την ανάγκη της λήψης ορισμένων εκτάκτων μέτρων από τις τουρκικές αρχές προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια επικίνδυνη ένοπλη συνωμοσία».

  «Εντούτοις, οι τουρκικές αρχές ερμήνευσαν αυτές τις έκτακτες εξουσίες με υπερβολικό τρόπο» τονίζουν οι εμπειρογνώμονες, με τη γνωμάτευσή τους να μην έχει καμία νομική ισχύ.

  Η «Επιτροπή της Βενετίας» συνέστησε στην Άγκυρα να ακυρώσει τους νόμους που προβλέπουν τον διορισμό δημάρχων, αντιδημάρχων και μελών τοπικών συμβουλίων χωρίς τη διεξαγωγή εκλογών, αναφερόμενη στις διατάξεις εκείνες που χρησιμοποιήθηκαν από τις τουρκικές αρχές για να αντικαταστήσουν τους φιλοκούρδους πολιτικούς στο νοτιανατολικό τμήμα της χώρας.

  Οι εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον κορυφαίο ευρωπαϊκό οργανισμό για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που μετρά 47 κράτη μέλη, συνέστησαν να θέσει η Άγκυρα χρονικό όριο στην εφαρμογή των μέτρων του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης και να εγγυηθεί τη δικαστική εποπτεία των αντιτρομοκρατικών μέτρων.

  Κόσμος