• Αναζήτηση
 • DW: Παροδικό το φαινόμενο AfD;

  Ήρθε για να μείνει το AfD στην γερμανική βουλή; Το 54% των πολιτών απαντά «όχι» σε δημοσκόπηση της YouGov. Την ίδια στιγμή το 55% των συντηρητικών ψηφοφόρων επιθυμεί ένα συνασπισμό «Τζαμάικα».

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Ήρθε για να μείνει το AfD στην γερμανική βουλή; Το 54% των πολιτών απαντά «όχι» σε δημοσκόπηση της YouGov. Την ίδια στιγμή το 55% των συντηρητικών ψηφοφόρων επιθυμεί ένα συνασπισμό «Τζαμάικα».
  Δεν θα… μακροημερεύσει η Εναλλακτική για τη Γερμανία στο γερμανικό κοινοβούλιο, εκτιμά η πλειονότητα των πολιτών στη Γερμανία. Σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov για λογαριασμό του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa, το 54% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το AfD δεν θα καθιερωθεί μεσοπρόθεσμα στην γερμανική βουλή. Ας σημειωθεί ότι μόλις το 27% πιστεύει ότι η Εναλλακτική για τη Γερμανία θα παραμείνει στη βουλή και μετά τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
  Αναμενόμενο είναι ότι οι οπαδοί της Εναλλακτικής γαι τη Γερμανία έχουν διαφορετική άποψη και δηλώνουν σε ποσοστό πάνω από 65% ότι το AfD θα αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος της γερμανικής κοινοβουλευτικής ζωής τα επόμενα χρόνια. Την ίδια ώρα από τους υποστηρικτές, Συντηρητικών, Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων μόλις το 20% θεωρεί πιθανό αυτό το ενδεχόμενο, ενώ περίπου το 30% των ψηφοφόρων της Αριστεράς και των Φιλελευθέρων, δηλώνουν ότι η Εναλλακτική για τη Γερμανία ήρθε για να μείνει στη βουλή.
  Να ξαναγίνουν εκλογές θέλει το 25%
  Δέκα μόλις μέρες μετά τις γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου, περίπου το 25% των πολιτών είναι τόσο δυσαρεστημένο από το αποτέλεσμα, που θα ήθελε να ξαναγίνουν εκλογές. Την ίδια στιγμή το 38% των ερωτηθέντων επιθυμεί έναν κυβερνητικό συνασπισμό «Τζαμάικα» με τη σύμπραξη Συντηρητικών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων, ενώ μόλις το 16% θα ήθελε να συνεχιστεί ο «μεγάλος συνασπισμός» Συντηρητικών και Σοσιαλδημοκρατών που κυβερνά από το 2013.
  Έκπληξη αποτελεί, σύμφωνα με τους δημοσκόπους, το γεγονός ότι πολλοί ψηφοφόροι του AfD συγκαταλέγονται ανάμεσα σε εκείνους που θα ήθελαν νέα προσφυγή στις κάλπες. Παρά το γεγονός ότι η Εναλλακτική για την Γερμανία εισήλθε θριαμβευτικά στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο με 12,6%, το 62% των ψηφοφόρων επιθυμεί νέες εκλογές. Και στα κόμματα Αριστερά και SPD τα ποσοστό εκείνων που θα ήθελαν να ξαναγίνουν εκλογές είναι σχετικά υψηλό με 38% και 32% αντίστοιχα. Αντίθετα το ποσοστό αυτό στους Φιλελεύθερους διαμορφώνεται μόλις στο 17% και στους Πρασίνους στο 14%.
  55% των Συντηρητικών υπέρ του συνασπισμού «Τζαμάικα»
  Η δημοσκόπηση δείχνει για τους ψηφοφόρους των Συντηρητικών της Άνγκελας Μέρκελ ότι το 55% θα ήθελε ένα συνασπισμό «Τζαμάικα» και το 28% τη συνέχιση του «μεγάλου συνασπισμού». Όπως αναμένεται οι υποστηρικτές Πρασίνων και Φιλελευθέρων επιθυμούν έναν συνασπισμό «Τζαμάικα», με ποσοστά 70% και 62%, μιας και φέρνει τα δύο κόμματα ως «μικρούς εταίρους» της Μέρκελ στην εξουσία μετά από αρκετά χρόνια.
  Στην αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση της YouGov, 2.447 άτομα απάντησαν από τις 29 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 2 Οκτωβρίου στο ερώτημα: «Πιστεύεται ότι το AfD θα καθιερωθεί ως κόμμα και θα παραμείνει μεσοπρόθεσμα στη βουλή όπως συνέβη παλαιότερα με τους Πράσινους και την Αριστερά;»
  Dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος
  Κόσμος
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk