Οι δύο συλληφθέντες στην Αυστραλία που κατηγορούνται ότι επρόκειτο να πραγματοποιήσουν βομβιστική επίθεση σε αεροσκάφος φέρονται επιπλέον, σύμφωνα με την Αστυνομία, να σχεδίαζαν και δεύτερο χτύπημα με τοξικό αέριο. Το δεύτερο σχέδιο δεν θεωρείται ότι βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο.

Πρόκειται για τους δύο άνδρες που κατηγορούνται ότι είχαν προσπαθήσει, ανεπιτυχώς, να βάλουν εκρηκτικό μηχανισμό σε αεροσκάφος της Etihad στα μέσα Ιουλίου.

Σύμφωνα με νέες λεπτομέρειες που ανακοίνωσε η αυστραλιανή αστυνομία, θεωρείται επίσης ότι σχεδίασαν να κατασκευάσουν και μηχανισμό που θα απελευθέρωνε τοξικό αέριο. Το δεύτερο σχέδιο, υποστηρίζεται, απείχε αρκετά από το στάδιο υλοποίησης.

Και οι δύο πιστεύεται ότι καθοδηγούνταν από την τζιχαντιστική ISIS. «Πρόκειται για ένα από μεγαλύτερα σχέδια επίθεσης που έχουν γίνει ποτέ στην Αυστραλία» ανέφερε την Παρασκευή ο αναπληρωτής επικεφαλής της αυστραλιανής ομοσπονδιακής αστυνομίας Μάικλ Φέλαν.

Όσον αφορά τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της βόμβας, ήταν στρατιωτικής προέλευσης και υψηλής εκρηκτικότητας και πιστεύεται ότι είχαν φτάσει με μεταφορική πτήση από την Τουρκία.