Η Ρωσία καταγγέλλει τον «οικονομικό πόλεμο» που εξαπέλυσε εναντίον της η Ουάσινγκτον, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ επικύρωσε την Πέμπτη τον νόμο που επιβάλλει νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας, «σημάδι απόλυτης αδυναμίας»του αμερικανού προέδρου, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Οι κυρώσεις αυτές που θεσπίσθηκαν με πρωτοβουλία του αμερικανικού Κονγκρέσου, συνιστούν «κήρυξη ολοκληρωτικού οικονομικού πολέμου κατά της Ρωσίας» και βάζουν «τέλος στις ρωσικές ελπίδες για μία βελτίωση των σχέσεων με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση», έγραψε χθες το βράδυ ο ρώσος πρωθυπουργός στη σελίδα του στο Facebook.

«Η κυβέρνηση Τραμπ έδειξε την απόλυτη αδυναμία της παραχωρώντας την εκτελεστική εξουσία στο Κονγκρέσο κατά τον πλέον ταπεινωτικό τρόπο».

Ανάλογος τόνος επικρατεί στον ρωσικό Τύπο, όπου η Komsomolskaia Pravda γράφει ότι «δεν πρόκειται πλέον για επιβολή κυρώσεων, αλλά για το ποιος είναι ο κύριος του Λευκού Οίκου».

«Η βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία μετατρέπεται πλέον σε θέμα ζωής και θανάτου για τον 45ο αμερικανό πρόεδρο. Εάν δεν κατορθώσει να πει «όχι» στην αντιπολίτευση τώρα, το επόμενο νομοσχέδιο θα μπορούσε να είναι μία πρόταση μομφής εναντίον του», γράφει η εφημερίδα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επικύρωσε χθες τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας που προώθησε το Κονγκρέσο παίρνοντας ταυτόχρονα αποστάσεις από το «πολύ ατελές» κείμενο που αντιβαίνει στις προθέσεις του για τη βελτίωση των σχέσεων με τη Μόσχα. Τα μέλη του Κονγκρέσου ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία την περασμένη εβδομάδα την εφαρμογή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας και ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να μην προβάλει το βέτο του, το οποίο θα μπορούσε εύκολα να παρακαμφθεί από το Κονγκρέσο.

«Περιορίζοντας τα περιθώρια κίνησης της εκτελεστικής εξουσίας, ο νόμος θέτει εμπόδια στην ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να συνομολογούν θετικές για τον αμερικανικό λαό συμφωνίες και θα φέρει κοντά την Κίνα, τη Ρωσία κι τη Βόρεια Κορέα», δήλωσε ο Τραμπ αναφερόμενος στον μηχανισμό που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από το Κονγκρέσο και του επιφυλάσσει το δικαίωμα να παρέμβει εάν ποτέ ο πρόεδρος αποφάσιζε να άρει τις υπάρχουσες κυρώσεις κατά της Μόσχας.

«Παρά τα προβλήματα, επικυρώνω αυτόν τον νόμο στο όνομα της εθνικής ενότητας», πρόσθεσε.

Επικίνδυνο μέτρο

Οι νέες κυρώσεις, που πλήττουν κυρίως τον ρωσικό ενεργειακό τομέα, έχουν ως στόχο να τιμωρήσουν τη Μόσχα, μετά τις κατηγορίες για ανάμειξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και για την προσάρτηση της Κριμαίας και τον ρόλο της στην Ουκρανία. Το κείμενο προβλέπει επίσης κυρώσεις κατά του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.

Η Ρωσία, η οποία δεν περίμενε την υπογραφή του Τραμπ για να απαντήσει , κατήγγειλε ένα «επικίνδυνο μέτρο που απειλεί να τορπιλίσει την σταθερότητα» στον κόσμο και δεν απέκλεισε μέτρα αντιποίνων.

Το Ιράν, το οποίο έγινε επίσης στόχος νέων κυρώσεων, ανακοίνωσε ότι αυτό συνιστά παραβίαση της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας και προειδοποίησε ότι θα αντιδράσει κατά τον κατάλληλο τρόπο.

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι αυτή η υπογραφή «δεν αλλάζει τίποτε» για τη Μόσχα, υπενθυμίζοντας ότι η Ρωσία είχε ήδη λάβει μέτρα αντιποίνων.

Ηδη από την Παρασκευή και χωρίς να περιμένει την υπογραφή του Τραμπ, η Μόσχα ανακοίνωσε δρακόντεια μείωση της αμερικανικής διπλωματικής παρουσίας στη Ρωσία. Συγκεκριμένα, από την 1η Σεπτεμβρίου, η Ουάσινγκτον πρέπει να μειώσει κατά τα δύο τρίτα το διπλωματικό προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας και των προξενείων στο ρωσικό έδαφος.

Η εκλογή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο είχε αφήσει να διαφανεί η προοπτική βελτίωσης των σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα, η οποία τελικά δεν επιβεβαιώθηκε λόγω των υποψιών για ρωσική ανάμειξη στην αμερικανική εκλογική διαδικασία και για συνεργασία μελών του επιτελείου του Τραμπ με τη Ρωσία.

«Οι σχέσεις βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και μπορούν ακόμη να επιδεινωθούν» επανέλαβε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος θα συναντηθεί εντός του σαββατοκύριακου με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στο περιθώριο διεθνούς διάσκεψης στη Μανίλα.
«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μία συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες μας επί των σημαντικότερων διεθνών θεμάτων, κατά τρόπο ώστε οι κυρώσεις να μην είναι πλέον αναγκαίες», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Τραμπ.

Απευθυνόμενος δε στους ευρωπαίους συμμάχους , οι οποίοι ανησυχούν για την ενεργειακή τους τροφοδοσία και καταγγέλλουν μονομερή ενέργεια εκ μέρους της Ουάσινγκτον, ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρει ότι «η νέα διατύπωση λαμβάνει υπ΄όψιν τις παρατηρήσεις των ευρωπαίων συμμάχων μας, που υπήρξαν αποφασιστικοί εταίροι στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε «ικανοποιημένος» σε γενικές γραμμές από την άμβλυνση αυτή στη διατύπωση, αλλά προειδοποίησε ότι θα υπάρξει απάντηση εάν οι κυρώσεις «στην πράξη πλήξουν ευρωπαϊκές επιχειρήσεις».