Πρόσω ολοταχώς για την ανακαίνιση της Όπερας του Σίδνεϊ

Τον σχεδιασμό για τη μεγαλύτερη ανακαίνιση που έχει γίνει στην Όπερα του Σίδνεϊ από τα εγκαίνιά της, το 1973, παρουσίασε την Πέμπτη η Αυστραλία. Το κόστος της ανακαίνισης του κτηρίου -που έχει χαρακτηριστεί παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO- θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. δολάρια Αυστραλίας (154 εκατ. δολάρια ΗΠΑ).

Τον σχεδιασμό για τη μεγαλύτερη ανακαίνιση που έχει γίνει στην Όπερα του Σίδνεϊ από τα εγκαίνιά της, το 1973, παρουσίασε την Πέμπτη η Αυστραλία. Το κόστος της ανακαίνισης του κτηρίου -που έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO- θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. δολάρια Αυστραλίας (154 εκατ. δολάρια ΗΠΑ).

Περισσότερα από 8 εκατ. άτομα επισκέπτονται την Όπερα κάθε χρόνο, με 775 εκατ. δολάρια Αυστραλίας να εισρέουν στα ταμεία της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, όπως υπολόγισε η Deloitte Access Economics, ωστόσο η ακουστική της παίρνει χαμηλή βαθμολογία από κριτικούς και μουσικούς.

Οι εργασίες, που θα ξεκινήσουν την επόμενη χρονιά και θα ολοκληρωθούν το 2020, θα επικεντρωθούν στη βελτίωση της ακουστικής και της προσβασιμότητας, ενώ περιλαμβάνουν και τη μετατροπή γραφείων που δεν χρησιμοποιούνται σε ένα Κέντρο Δημιουργικής Μάθησης φιλικό προς τις οικογένειες.

«Η Όπερα του Σίδνεϊ είναι ένα σύμβολο της σύγχρονης Αυστραλίας» δήλωσε ο Τρόι Γκραντ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Νέας Νότιας Ουαλίας. «Είναι ευθύνη μας ως θεματοφυλάκων αυτού του εξαιρετικού μέρους να το διατηρήσουμε και να το ανακαινίσουμε για όλους τους Αυστραλούς» συμπλήρωσε.

Ο Γκραντ δεσμεύθηκε ότι η ανακαίνιση στο κτήριο, το οποίο βασίστηκε σε σχέδιο του δανού αρχιτέκτονα Γερν Ούτσον και καταξιώθηκε ως ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα κτήρια στον κόσμο, δεν θα βλάψει την χαρακτηριστική εξωτερική όψη του που θυμίζει πανιά ιστιοφόρου.

Για την ακουστική του, ωστόσο, έχουν διατυπωθεί αρκετές επικρίσεις. Σε έρευνα του 2011 μεταξύ καλλιτεχνών, θεατών και κριτικών, το αυστραλιανό μουσικό περιοδικό Limelight βαθμολόγησε το Θέατρο της Όπερας ως αυτό με τη χειρότερη ακουστική ανάμεσα σε 20 μεγάλους χώρους εκδηλώσεων στον κόσμο, με την Αίθουσα Συναυλιών να κατατάσσεται στην 18η θέση. Ωστόσο, αυτό αναμένεται να αλλάξει με την ανακαίνιση που θα γίνει, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Συμφωνικής Ορχήστρας του Σίδνεϊ Ρόρι Τζεφς.

«Για πρώτη φορά η Αίθουσα Συναυλιών θα εκπληρώσει τις πραγματικές φιλοδοξίες των αρχικών δημιουργών» ανέφερε ο Τζεφς σε ανακοίνωση. «Ο κόσμος θα μπορεί να απολαμβάνει τις μεγάλες ορχήστρες του κόσμου με μια από τις καλύτερες ακουστικές στον κόσμο» είπε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk