Χουλιαράκης: Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να μειωθεί στο 1,5-2% μετά το 2018

Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να μειωθεί μετά το 2018, στην περιοχή του 1,5% με 2%, ανάφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018 θα πρέπει να μειωθεί στο 1,5% με 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, δήλωσε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Βάσει του τρίτου μνημονίου, η Αθήνα συμφώνησε στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018, αν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και κάποιοι Έλληνες αξιωματούχοι θεωρούν τον στόχο μη ρεαλιστικό.

«Η δέσμευση είναι δέσμευση… και πρέπει να τηρήσουμε τη δέσμευση αυτή, αν θέλουμε να αποκαταστήσουμε και να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη», δήλωσε ο κ. Χουλιαράκης, αναφερόμενος στους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος που έχουν τεθεί για την επόμενη διετία μέχρι το 2018.

«Αλλά πρέπει να επανεξετάσουμε το επίπεδο του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά τη λήξη του προγράμματος, μετά το 2018. Προτιμούμε ένα σημαντικά χαμηλότερο στόχο για πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα μετά το 2018 στην περιοχή του 1,5% με 2%», είπε στο συνέδριο του Economist.

Παράλληλα σημείωσε ότι η σταθερότητα έχει αποκατασταθεί και παράλληλα τόνισε την αναγκαιότητα προσέλκυσης δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων. Τόνισε ότι «η οικονομική ανάκαμψη θα έρθει, αλλά δεν θα είναι βιώσιμη, αν δεν προσελκύσουμε επενδύσεις» και πρόσθεσε ότι η χώρα χρειάζεται πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Ειδική μνεία έκανε στις μεταρρυθμίσεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, μεταρρύθμισης των αγορών προϊόντων και βελτίωσης του συστήματος απονομής δικαιοσύνης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk