Στην αρχή της χρονιάς η ανησυχία για τη ρωσική αγορά και τη διαμόρφωση της ροής τουριστών προς την Ελλάδα ήταν η υποτιμημένη αξία του ρουβλίου σε σχέση με το ευρώ. «Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα στη ρωσική αγορά είναι η βίζα» σημειώνει ο γενικός διευθυντής της Mouzenidis Travel κ. Γιώργος Μασμανίδης. «Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα». Με βάση την εικόνα που έχει ο μεγαλύτερος tour operator για Ελλάδα στη Ρωσία, με μερίδιο άνω του 30%, «χρειάζονται 10 εργάσιμες ημέρες για να εκδοθεί η θεώρηση της βίζας με τα νέα βιομετρικά στοιχεία από τα visa centers στη Μόσχα και πάνω από 20 εργάσιμες για τα κέντρα της περιφέρειας».
Αν ο στόχος των 7.000 θεωρήσεων την ημέρα δεν επιτευχθεί ως το τέλος Μαΐου, η προοπτική αύξησης από Ρωσία απομακρύνεται, υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Ανδρέας Ανδρεάδης.Την ίδια ώρα από την πλευρά του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Ξυδάκη υπογραμμίζεται ότι ο ρυθμός ομαλοποιείται και θα ανέβει, από τις 2.000 βίζες την ημέρα, άνω του στόχου των 7.000 θεωρήσεων ως τα τέλη του μήνα.
Σχέδιο δράσης


Ο ίδιος μιλώντας στο φόρουμ «Ελλάδα – Ρωσία: πραγματικότητα και προοπτικές της συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού» την Τετάρτη διαβεβαίωσε ότι ως το τέλος Μαΐου οι υπάλληλοι στο τμήμα θεωρήσεων βίζας του προξενείου στη Μόσχα θα ανέλθουν στους 100, ενώ σήμερα έχουν αυξηθεί σε πάνω από 40. Παράλληλα τα 20 visa centers (VAC) έχουν αυξηθεί σε 28, ενώ λειτουργεί και ένα δεύτερο στη Μόσχα, ενώ αξιοποιήθηκε η δυνατότητα για δημιουργία «μίνι VAC» που έδινε ο τοπικός πάροχος και τέσσερα πρόκειται να λειτουργήσουν άμεσα. Αν και παραδέχθηκε ότι υπήρξαν προβλήματα, σημείωσε πως από τα μέσα Δεκεμβρίου συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας η οποία εκπόνησεσχέδιο δράσης που εφαρμόζεται τις τελευταίες 120 ημέρες.
Παράλληλα επισήμανε ότι σε Αγία Πετρούπολη και Νοβοροσίσκ η βίζαεκδίδεται εντός 48 ωρών, ενώ στη Μόσχα, όπου έχουν παρατηρηθεί καθυστερήσεις, έχουν δοθεί οδηγίες ώστε να εξετάζονται κατά προτεραιότητα οι περιπτώσεις ταξιδιωτών που αναχωρούν τις επόμενες πέντε ως επτά ημέρες.
Διετή πτωτική πορεία


Στο ίδιο φόρουμ, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού της Ρωσίας κ. Ολεγκ Σαβόνοφ εκτίμησε ότι ο αριθμός των ρώσων τουριστών στην Ελλάδα εφέτος μπορεί να ανέλθει σε 1 εκατομμύριο, έπειτα από διετή πτωτική πορεία. Το 2015 οι Ρώσοι που ήρθαν στην Ελλάδα περιορίστηκαν σημαντικά στις 512.000 σχέση με το 1,1 εκατομμύριο του 2014. Εφέτος οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν ότι με προϋπόθεση τη στελέχωση των προξενικών αρχών για την έκδοση της βιομετρικής βίζας σε 48 ώρες θα μπορούσε να καλυφθεί μέρος των περυσινών απωλειών, φθάνοντας τις 700.000-800.000 ρώσους τουρίστες.

«Μακάρι να επαληθευθεί το 1 εκατομμύριο»
σχολιάζει ο κ. Ανδρεάδης, προσθέτοντας ότι πιο σημαντικό είναι «να λυθεί το θέμα βίζας και να κτιστεί σταθερή αύξηση 20% κάθε χρόνο» από τη Ρωσία. «Με τη γερμανική αγορά να είναι παγωμένη, η Ρωσία είναι σημαντική για όλους» λέει ο αντιπρόεδρος της Aldemar Resorts και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος.
Εχοντας μακρόχρονη γνώση της ρωσικής αγοράς, ο ίδιος τονίζει ότι είναι απαραίτητο «να ενισχυθεί με προσωπικό η προξενική αρχή, χρειάζονται περισσότερα visa centers με διασπορά από τη Μόσχα για να έχει κάλυψη και η περιφέρεια της Ρωσίας και να ασχοληθούμε σοβαρά με τον τοπικό πάροχο». Αυτή την περίοδο «κινούμαστε με θετικό πρόσημο για τον Μάιο. Αλλά χρειαζόμαστε πάνω από 10.000 βίζες την ημέρα για να έχουμε αύξηση σε σχέση με την περυσινή χρονιά» αναφέρει. Εν τω μεταξύ «ακυρώνονται πτήσεις κυρίως από την περιφέρεια, γιατί οι άνθρωποι δεν μπορούν να ταξιδεύουν 600 και 700 χλμ. Τα προβλήματα αυτά τα είχαμε επισημάνει πριν από έναν χρόνο», σχολιάζει και υπογραμμίζει την προσπάθεια του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών σε συνεργασία με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Τουρισμού κ. Γεράσιμο Ζαχαράτο.
Είμαστε μείον


Η υποχρεωτική εφαρμογή του συστήματος ήταν γνωστή από το 2013. «Χάσαμε τον Μάιο» λέει ο κ. Μασμανίδης, ενώ εκτιμά ότι αν δεν διευθετηθούν τα προβλήματα στην έγκαιρη έκδοση βίζας ενδεχομένως εφέτος να υπάρχει περαιτέρω μείωση σε σχέση με την περυσινή χρονιά. «Τον Μάρτιο στην έκθεση της Μόσχας ήμασταν 25%-40% πάνω. Τώρα είμαστε μείον και ακυρώνουμε πτήσεις» προσθέτει, επισημαίνοντας ότι ο όμιλος δεν έχει άλλους προορισμούς πέρα από την Ελλάδα. Πολλοί Ρώσοι προσανατολίζονται σε άλλες χώρες. «Δεν είναι η Ελλάδα η μόνη χώρα με ήλιο και θάλασσα» λέει. «Υπάρχει και η Κύπρος». Πολλοί θα μείνουν και στη Ρωσία, κάνοντας διακοπές «στο Σότσι και στην Κριμαία». Μεγάλη ζήτηση έχουν η Κροατία και το Μαυροβούνιο. Το 2015 «είχαμε κακή χρονιά» υποστηρίζει. «Το 2016 μπορεί να είναι χειρότερη από το 2015 και να έχουμε περαιτέρω μείωση εφέτος», σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τη βίζα.
Σε επικοινωνία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών με tour operators της Ρωσίας, σε συνέχεια της πρώτης ανακοίνωσης του Visa Application Center (VAC), σύμφωνα με την οποία «ο ελάχιστος χρόνος για την έκδοση θεώρησης είναι 10 ημέρες», γίνεται η διόρθωση ότι η θεώρηση εκδίδεται από την προξενική αρχή εντός 10 ημερών εφόσον η αίτηση δεν έχει ελλείψεις. «Υπάρχει θέμα λογισμικού. Τώρα το αλλάζουν. Ο τοπικός πάροχος που έχει τη σύμβαση για τα visa centers ξέρει ότι είναι η τελευταία του χρονιά, θα διακόψει τη συνεργασία τον Σεπτέμβριο και δεν παίρνει περισσότερα άτομα για να βγάλει τον όγκο της δουλειάς» περιγράφει. Ο ίδιος επισημαίνει ότι προξενείο και πάροχος, εταιρεία την οποία χρησιμοποιούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την έκδοση θεωρήσεων, «ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον». Το υπουργείο Εξωτερικών «έχει στείλει 10 άτομα στο προξενείο της Μόσχας και θα στείλει και άλλα. Αλλά ώσπου να εκπαιδευθούν αυτά τα άτομα θα έχουμε χάσει τον Μάιο» καταλήγει ο κ. Μασμανίδης.


Στην κορυφή των προτιμήσεων
«Δεν είμαστε έτοιμοι να τους δεχθούμε»

ΟιΡώσοι έχουν στην κορυφή των προτιμήσεων τους την Ελλάδα για το καλοκαίρι, ιδιαίτερα μετά την κρίση με την Τουρκία και τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους στην Αίγυπτο. «Ακόμη και ο πρόεδρος της Ρωσίας πρότεινε οι Ρώσοι να πάνε στην Ελλάδα» αναφέρει ο ο γενικός διευθυντής της Mouzenidis Travel κ. Γιώργος Μασμανίδης. «Οι Ρώσοι θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά εμείς δεν είμαστε έτοιμοι να τους δεχθούμε». Εν τω μεταξύ αρνητικά δημοσιεύματα στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης εστιάζουν στο πρόβλημα έκδοσης της βίζας.
Την ίδια ώρα «η Ισπανία πάει να γεμίσει, δεν έχει άλλα δωμάτια», γιατί ο χρόνος για την έκδοση βίζας είναι μόλις 48 ώρες. «Εχουν ακυρωθεί πολλές πτήσεις για Ελλάδα, ειδικά από τις περιφέρειες», υπογραμμίζει ο κ. Μασμανίδης. «Πολλές πόλεις με πληθυσμό πάνω από 1 εκατομμύριο έχουν μείνει χωρίς visa centers». Εξάλλου και ο ταξιδιωτικός οργανισμός έχει προχωρήσει σε ακυρώσεις πτήσεων από τη Μόσχα, σημειώνοντας ωστόσο ότι το προξενείο στην Αγία Πετρούπολη δεν παρουσιάζει πρόβλημα. «Από τη Μόσχα έχουμε μειώσει κι εμείς πτήσεις προς Κρήτη, Θεσσαλονίκη και Αθήνα», με τις τελευταίες να έχουν περιοριστεί σε τρεις από πέντε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ