«Διαρροή» τουριστών και εσόδων στα… σκιώδη καταλύματα

Συνεχίζεται η «διαρροή» τουριστών και εσόδων από τις κατοικίες και τα διαμερίσματα που διατίθενται ως τουριστικά καταλύματα σε «σκιώδες» πλαίσιο,

Συνεχίζεται η «διαρροή» τουριστών και εσόδων από τις κατοικίες και τα διαμερίσματα που διατίθενται ως τουριστικά καταλύματα σε «σκιώδες» πλαίσιο, με τον κόσμο του τουρισμού να υπογραμμίζει την ανάγκη νομοθετικού, θεσμικού και φορολογικού πλαισίου που θα αντιμετωπίσει τις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των νόμιμων και αδειοδοτημένων επιχειρήσεων και θα εξασφαλίσει τα δημόσια έσοδα και την ασφάλεια των επισκεπτών.
Φανερό δείγμα της «ανοιχτής πληγής» είναι η Αθήνα καθώς το πρώτο τρίμηνο του έτους και παρά την αύξηση 15% των διεθνών αφίξεων στο «Ελ. Βενιζέλος» η ξενοδοχειακή πληρότητα μειώθηκε κατά 3%, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ). «Το ανησυχητικό είναι η ψαλίδα μεταξύ του 15% και του -3%» τονίζει ο πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός.
Διαφορές


Η πορεία των πληροτήτων εμφανίζεται πτωτική από το φθινόπωρο του 2015 και συνεχίζεται, παρότι οι διεθνείς αφίξεις στον Αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος» (ΔΑΑ) αυξάνονται σταθερά. «Οταν έχεις τον Μάρτιο έξι μονάδες διαφορά μεταξύ αφίξεων και πληρότητας, δεν μπορεί να θεωρείς ότι ο κόσμος που έρχεται μεταφέρεται άμεσα στα νησιά», όπως θα συνέβαινε ενδεχομένως το καλοκαίρι, όταν και πάλι υπήρχε διαφορά, με άνοδο 23% στις αφίξεις 11μήνου και 3,7% στη μέση πληρότητα της Αθήνας.
Η σύγκριση άλλωστε των πληροτήτων στα ξενοδοχεία το 2014, το 2015 και τους πρώτους μήνες του 2016 με τα στοιχεία των αφίξεων στην πρωτεύουσα φανερώνει σταθερή «διαρροή» επισκεπτών προς μη αδειοδοτημένα και μη φορολογούμενα «τουριστικά» καταλύματα.
Διαμερίσματα


Ο ίδιος αναφέρεται σε παραδείγματα τουριστικών μισθώσεων που δεν εμπίπτουν στην οικονομία διαμοιρασμού, όπως 126 διαμερίσματα που ενοικιάζονται από έναν διαχειριστή και 32 διαμερίσματα, όλα σε μία πολυκατοικία, που ενοικιάζονται σε τουρίστες.
Από στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) και τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) για την παραξενοδοχία τουλάχιστον 8.000 ακίνητα λειτουργούν σε «σκιώδη οικονομία» στην πρωτεύουσα, ενίοτε με την πρόφαση της «οικονομίας διαμοιρασμού».
Την ίδια ώρα η βιωσιμότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κίνηση. «Υπάρχουν προδιαγραφές η χρονιά να πάει καλά αλλά υπάρχουν πολλές απειλές» τονίζει ο κ. Βασιλικός. Παράγοντες που επηρεάζουν επίσης είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης, η γενικότερη ανασφάλεια και το Προσφυγικό. «Εχουμε γυρίσει στο last minute» σχολιάζει. «Δεν γίνονται κρατήσεις και δεν θα μάθουμε ποτέ πόσες κρατήσεις θα είχαμε αν δεν υπήρχαν αυτοί οι παράγοντες και οι εικόνες στον Πειραιά» καταλήγει.
Το 2015 ο τζίρος που διέφυγε στην Ελλάδα ξεπέρασε τα 2 δισ. ευρώ με βάση εκτιμήσεις του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), ενώ υπολογίζεται ότι αυξάνεται ετησίως κατά 30%-50%.

«Δεν υπάρχει κανένα νομοθετικό πλαίσιο που να ορίζει τη λειτουργία τους»
λέει ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γιώργος Τσακίρης, χαρακτηρίζοντας το θέμα μείζον για τη βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, παρά την ανοδική πορεία των αφίξεων και των εσόδων. Από 1ης Νοεμβρίου 2015, με την εφαρμογή του νόμου 4336, επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων χωρίς την υποχρέωση λήψης του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας τουριστικού καταλύματος.
Η ερμηνευτική απόφαση αναμένεται και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης θα φέρει σε διάστημα δέκα ημερών νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες θα δρομολογήσουν τη διαδικασία ένταξης των τουριστικών καταλυμάτων σε μια οργανωμένη τουριστική δραστηριότητα.

«Αν δεν λάβει άμεσα μέτρα το υπουργείο, τουλάχιστον το 40%-50% των νόμιμων ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων πρόκειται να μπουν στη διαδικασία της αστικής μίσθωσης»
υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ) κ. Παναγιώτης Τοκούζης.
Οπως εξηγεί, περίπου το 50% των 35.000 επιχειρήσεων ενοικιαζομένων είναι δυναμικότητας επτά ως δέκα δωματίων. Και προσθέτει ότι τα τουριστικά καταλύματα καλούνται να ανταποκριθούν εν μέσω παρατεταμένης οικονομικής κρίσης σε πολλαπλές φορολογικές επιβαρύνσεις, όπως ο διπλασιασμός του ΦΠΑ, η αύξηση εργοδοτικών εισφορών κ.ά., αλλά και έξοδα για ένταξη σε κατηγορίες, την ώρα που τα διαμερίσματα που ενοικιάζονται, στο πλαίσιο της «οικονομίας του διαμοιρασμού», είναι απαλλαγμένα από αντίστοιχες υποχρεώσεις, παρότι διατίθενται ως τουριστικά καταλύματα. Αναφερόμενος στη Ρόδο μάλιστα σημειώνει ότι εκατοντάδες κατοικίες μισθώνονται ως τουριστικά καταλύματα. Στο Φαληράκι ως το 1993 υπήρχαν 280 νόμιμα καταλύματα. Από το 2003 και μετά είναι 100, προσθέτει.
Οι πλατφόρμες


Ο ΣΕΤΚΕ εκτιμά ότι πάνω από 100.000 ακίνητα προωθούνται από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπως το FlipKey της TripAdvisor, το HomeAway, το HouseTrip, το Airbnb κ.ά. Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις της Τράπεζας Επενδύσεων των ΗΠΑ Cowen & Company, οι συναλλαγές από τις κρατήσεις σε καταλύματα της Airbnb το 2016 αναμένεται να φθάσουν στα 12,3 δισ. δολάρια από 7,2 δισ. δολάρια πέρυσι.

«Οι βίλες δυστυχώς δημιουργούν μια πολύ κακή παραξενοδοχία»
τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μυκόνου κ. Μιχάλης Αποστόλου. «Προκαλούν μεγάλη ζημιά στις πληρότητες των ξενοδοχείων» προσθέτει. Και εξηγεί ότι «η βίλα είναι πιο φθηνή από το να κλείσεις σε ξενοδοχείο, αφού τα ξενοδοχεία έχουν τεράστια έξοδα, όντας υποχρεωμένα να καταβάλλουν φόρους και μια σειρά επιβαρύνσεις». Η δυναμικότητα της Μυκόνου ανέρχεται σε 25.000 κλίνες. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «υπάρχει πολύ μεγάλη διαρροή χρημάτων και εφέτος». Οπως λέει άλλωστε, και εφέτος «έρχεται κόσμος στο νησί για να δουλέψει και δεν βρίσκει πού να μείνει».

Μελέτη
Μεγάλες απώλειες για το Δημόσιο
Η απώλεια για το Δημόσιο από τη φιλοξενία τουριστών σε παράνομα καταλύματα ανέρχεται σε 350 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε η Grant Thornton για λογαριασμό του ΞΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, προκαλεί την απώλεια 12 εκατ. διανυκτερεύσεων από νόμιμες επιχειρήσεις φιλοξενίας, με τα ξενοδοχεία να καταγράφουν 554 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα από τη διαμονή, ενώ χάνονται 15.000 θέσεις εργασίας.
Η απουσία φορολόγησης των εισοδημάτων ιδιοκτητών που διαθέτουν ακίνητα σε πλατφόρμες οικονομίας διαμοιρασμού προκαλεί απώλεια 260 ως 276 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο ετησίως αν το κράτος φορολογούσε όπως στα εισοδήματα από ενοίκια. Η συνεισφορά της οικονομίας διαμοιρασμού στον ΦΠΑ τουριστικών υπηρεσιών υπολογίζεται στα 27 ως 28 εκατ. ευρώ, ενώ αν εφαρμοστεί στα ακίνητα της οικονομίας διαμοιρασμού αντίστοιχη φορολόγηση με τα τυπικά ξενοδοχειακά καταλύματα, τα δημόσια έσοδα μπορεί να ενισχυθούν περαιτέρω κατά 322 ως 353 εκατ. ευρώ ετησίως.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk