Κυκλάδες

Η ταυτότητα των Κυκλάδων μέσα από τα προϊόντα της στοιχειοθετείται για πρώτη φορά τόσο συνολικά στο βιβλίο «Του ανέμου και της αρμύρας,

Κυκλάδες | tovima.gr
Η ταυτότητα των Κυκλάδων μέσα από τα προϊόντα της στοιχειοθετείται για πρώτη φορά τόσο συνολικά στο βιβλίο «Του ανέμου και της αρμύρας, προϊόντα και μαγειρικές των Κυκλάδων» της Νανάς Δαρειώτη, της Θάλειας Τσιχλάκη και του Ανδρέα Ανδρουλιδάκη, που μόλις κυκλοφόρησε (Επιμελητήριο Κυκλάδων, στο πλαίσιο του δικτύου επιχειρήσεων Aegean Cuisine). Είκοσι κεφάλαια (Αμοργός, Ανάφη, Ανδρος, Αντίπαρος, Ιος, Κέα, Κίμωλος, Κύθνος, Μήλος, Μικρές Κυκλάδες, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη, Σέριφος, Σίκινος, Σίφνος, Σύρος, Τήνος, Φολέγανδρος), ένας μεγάλος κόσμος γεύσεων, υλικών, παραδόσεων, πρακτικών.
Το βιβλίο ανήκει, πριν απ’ όλα, στο πεδίο της πολιτισμικής γεωγραφίας. Βρίσκουμε εδώ τον χώρο, τόσο το φυσικό τοπίο όσο και το ανθρωπογενές, τη λειτουργία μέσα στον χρόνο, τις παραδόσεις, τις ανθρώπινες δράσεις, το πώς αυτές ρυθμίζονται από το ημερολόγιο των αγροτικών εργασιών, των θρησκευτικών γιορτών κ.λπ. με κεντρικό άξονα τα προϊόντα του κάθε νησιού και τους τρόπους συγκομιδής, παρασκευής, διαφύλαξης κ.λπ. Οι συγγραφείς έχουν δουλέψει σαν ανθρωπολόγοι, σκάβοντας κάτω από την επιφάνεια για να ανακαλύψουν πρακτικές, μνήμες που συνδέονται με τα προϊόντα, με τις τεχνικές. Γιατί, όπως γράφουν στην εισαγωγή τους, στην αρχή οι κάτοικοι απαντούσαν με το αναμενόμενο και το προφανές. Η έρευνα των συγγραφέων τούς ανάγκασε να ψάξουν στο βάθος της μνήμης τους και της εμπειρίας τους και να φέρουν στην επιφάνεια όλον αυτόν τον πλούτο που καταγράφεται στο βιβλίο.
Σε ένα άλλο επίπεδο το βιβλίο συγκροτεί μια αφηγηματική ταυτότητα για τις Κυκλάδες μέσα από τα υλικά και τον υλικό τρόπο ζωής αλλά και από τη γλώσσα. Οι ταυτότητες συγκροτούνται μέσα στην αφήγηση, δεν υπάρχουν ταυτότητες έξω από τον λόγο, κι εδώ έχουμε ένα τέτοιο παράδειγμα, μια ταυτότητα υλικών και πρακτικών, με πλούσια χαρακτηριστικά, αποχρώσεις, ομοιότητες και διαφορές από νησί σε νησί, μια ταυτότητα τοπικότητας που γίνεται εξωστρεφής, κατακτά τον κόσμο, αναγνωρίζουμε σε αυτήν, κι ας μην είμαστε Κυκλαδίτες, τους δικούς μας εαυτούς.
Δείγμα γραφής για το πώς οι Κυκλάδες κάνουν κυκλαδίτικο τον παστό μπακαλιάρο: «Μπακαλιάρος ξελουριστός που σημαίνει παστός, ξαλατισμένος καλά, κομμένος σε λωρίδες και σερβιρισμένος πάνω σε γλυκές σαντορινιές ντομάτες».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Στο Πόρτο – Beverly – Χέλι… Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι λέει ότι αυτό εδώ θα είναι το καλοκαίρι των ολόχρυσων, άκρως εντυπωσιακών πλωτών βασιλείων, των ελικοπτέρων... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk