Οι Χαμένοι των νέων φόρων – 18 πίνακες με όλες τις αλλαγές στη φορολογία εισοδημάτων

«Κλείδωσε» τα φορολογικά μέτρα η κυβέρνηση για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, επαγγελματίες και όσους εισπράττουν ενοίκια και μέσα στην εβδομάδα

«Κλείδωσε» τα φορολογικά μέτρα η κυβέρνηση για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, επαγγελματίες και όσους εισπράττουν ενοίκια και μέσα στην εβδομάδα μετά τις συναντήσεις με τους δανειστές αναμένεται να καθαρογραφούν σε νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή πριν από το Πάσχα.

Διαβάστε τους 18 πίνακες με τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος

Με την τελική πρόταση της νέας φορολογικής κλίμακας, το νέο μειωμένο αφορολόγητο όριο αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί η έκπτωση φόρου με αποδείξεις σε μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς και με την εφαρμογή της νέας αυξημένης εισφοράς αλληλεγγύης, προκύπτουν τα εξής:
– Τα πολύ χαμηλά εισοδήματα πραγματικά ή τεκμαρτά ετήσια εισοδήματα ως 9.100 ευρώ θα συνεχίσουν να μην πληρώνουν φόρο. Από 9.100 ευρώ ως 27.000 ευρώ εισόδημα θα προκύψουν πρόσθετοι φόροι που φθάνουν ως 176 ευρώ ετησίως.
Μετά αρχίζουν οι εκπλήξεις. Και αυτό διότι με το νέο σύστημα που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών προκύπτουν ελαφρύνσεις για εισοδήματα από 27.001 ευρώ ως 43.000 ευρώ.
Από εκεί και πάνω όλοι οι φορολογούμενοι θα έχουν επιβαρύνσεις που διευρύνονται όσο αυξάνεται το εισόδημα.
Κατά συνέπεια η κυβέρνηση με το νέο σύστημα που προτείνει διατηρεί στο αφορολόγητο τα πολύ χαμηλά εισοδήματα, επιβαρύνει τα χαμηλά, ελαφρύνει τα μεσαία και εξοντώνει τα πολύ υψηλά, δηλαδή εκείνα που είναι άνω των 43.001 ευρώ και θα υποστούν τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις.
Για ποιον λόγο όμως προκύπτουν αυτές οι αυξομειώσεις στη φορολογία; Το υπουργείο, με μια «ντρίμπλα» της τελευταίας στιγμής, πρότεινε στους θεσμούς η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ (αντιστοιχεί σε αφορολόγητο 9.550 ευρώ) να μειωθεί στα 2.000 ευρώ (δηλαδή αφορολόγητο 9.100 ευρώ) και να διατηρηθεί στο ακέραιο ως το ύψος εισοδήματος των 20.000 ευρώ.
Η πρόταση


Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», η έκπτωση φόρου των 2.000 ευρώ από τα 20.000 ευρώ και άνω θα μειώνεται κατά 10 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος και όχι κατά 100 ευρώ όπως ίσχυε για τα εισοδήματα του 2015.
Αυτό σημαίνει ότι το αφορολόγητο θα σβήνει σταδιακά και θα μηδενίζεται για ετήσια εισοδήματα 219.000 ευρώ και άνω, ενώ με το ισχύον σύστημα μηδενίζεται για ετήσια εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις από 42.000 ευρώ και άνω.
Αυτή ήταν και η πρόταση των Ευρωπαίων που ήθελαν όλοι σχεδόν οι φορολογούμενοι να απολαύσουν την έκπτωση φόρου με αποδείξεις, έστω και μειωμένη. Αντίθετα η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, πιέζει το αφορολόγητο να πέσει πολύ πιο κάτω από τις 7.000 ευρώ που ήταν το αρχικό αίτημα του Ταμείου, δηλαδή στα επίπεδα των 4.500 ευρώ. Φαίνεται πάντως ότι προς το παρόν έχει επικρατήσει η άποψη των εκπροσώπων της ΕΕ και της ελληνικής πλευράς έναντι του ΔΝΤ.
Επίσης η διαφορά αυτή στους φόρους προκύπτει από το νέο σύστημα υπολογισμού της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, η οποία από έκτακτη γίνεται μόνιμη, καθώς θα εφαρμόζεται σε κάθε κλιμάκιο εισοδήματος ξεχωριστά και όχι επί του συνόλου όπως συμβαίνει σήμερα.
Ο συνδυασμός της νέας φορολογικής κλίμακας, του αφορολογήτου ορίου των 9.100 ευρώ που σβήνει σταδιακά στα ετήσια εισοδήματα των 219.000 ευρώ και η νέα κλίμακα της Εισφοράς Αλληλεγγύης οδηγούν σε αυτή την «περίεργη» εικόνα να φορολογούνται περισσότερο τα χαμηλά εισοδήματα και λιγότερο τα μεσαία, όπως προκύπτει και από τον πίνακα.
Μεγάλες επιβαρύνσεις θα προκύψουν για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα από μισθούς ή συντάξεις και την ίδια στιγμή έχουν κέρδη από επαγγελματική δραστηριότητα, καθώς πλέον τα εισοδήματα αυτά αθροίζονται και φορολογούνται βάσει της νέας κλίμακας.
Η νέα κλίμακα


Σύμφωνα με τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης που αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα», η νέα κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων προβλέπει 4 κλιμάκια με συντελεστές που ξεκινούν από 22% για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ και ανώτατο συντελεστή 45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.
Ειδικότερα η νέα κλίμακα έχει ως εξής:
  • 22% για ως 20.000 ευρώ εισόδημα.
  • 29% για τα επόμενα 10.000 ευρώ εισόδημα (από 20.001 ως και 30.000 ευρώ).
  • 37% για το επόμενο εισοδηματικό κλιμάκιο των 10.000 ευρώ (από 30.001 ως και 40.000 ευρώ).
  • 45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.
Τα ενοίκια φορολογούνται αυτοτελώς, με τρεις συντελεστές. Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης όσοι εισπράττουν ενοίκια και έχουν ετήσιο εισόδημα ως 12.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 15% από 11% σήμερα, ενώ όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα από 12.001 ευρώ ως 35.000 ευρώ θα φορολογηθούν με 35%. Ετήσια εισοδήματα από ενοίκια 35.001 ευρώ και άνω θα φορολογηθούν με 45%.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Στο Πόρτο – Beverly – Χέλι… Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι λέει ότι αυτό εδώ θα είναι το καλοκαίρι των ολόχρυσων, άκρως εντυπωσιακών πλωτών βασιλείων, των ελικοπτέρων... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk