Η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει συμμετάσχει στο κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου, δηλώνει στο «Βήμα» η Γκέρντα Χάσελφελντ. Η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) στην Μπούντεσταγκ επισκέπτεται αύριο την Αθήνα για να συναντηθεί με τους κ.κ. Μουζάλα,Τσακαλώτο και Μητσοτάκη.
Το κόμμα σας είναι ευχαριστημένο από το κλείσιμο του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων για τους πρόσφυγες; Συνάδει αυτό με την παροχή αλληλεγγύης σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ όπως η Ελλάδα;
«Οι άνθρωποι στη Γερμανία παρακολουθούν επακριβώς αυτά που βιώνει η Ελλάδα σχετικά με την προσφυγική κρίση, όπως επίσης και την κατάσταση των προσφύγων στην Ειδομένη. Δεν υπάρχει ειδησεογραφική εκπομπή χωρίς αναφορά στα γεγονότα αυτά. Οι εικόνες μάς προκαλούν συγκίνηση. Χρειαζόμαστε τη χρυσή τομή ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και εθνικής ευθύνης κάθε κράτους. Το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου έχει οδηγήσει στο να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός προσφύγων με προορισμό τη Γερμανία. Η εξέλιξη αυτή μάς δίνει μια ανάσα. Εθελοντές και Αρχές είχαν φτάσει στα όριά τους. Αυτό όμως δεν αποτελεί βιώσιμη λύση. Το καλύτερο θα ήταν να συμμετείχε και η Ελλάδα σε αυτή την απόφαση. Πρέπει πάντως να πω ότι είναι αρμοδιότητα της Ελλάδας να προστατεύσει ανάλογα τα σύνορα με την πΓΔΜ και όχι το αντίστροφο».
Πώς κρίνετε τα ανταλλάγματα που θα πρέπει να λάβει η Αγκυρα για τη συνεργασία αυτή; Το κόμμα σας θα συμφωνήσει ή όχι στην κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την Ευρώπη;
«Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος στην επίλυση της προσφυγικής κρίσης. Χωρίς την Τουρκία δεν γίνεται. Δεν πρέπει όμως να αφήσουμε την Αγκυρα να μας υπαγορεύσει τις προϋποθέσεις. Είμαστε αντίθετοι με την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, οι προϋποθέσεις κατάργησης της βίζας πρέπει να πληρούνται ανεξαιρέτως. Η λύση της ποσόστωσης δεν θα πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα η Γερμανία να απορροφά όλους τους πρόσφυγες μόνη της. Πέραν τούτου, η Γερμανία οφείλει να αντιδρά σε κάθε ευκαιρία και με σαφήνεια σε παραβιάσεις ελευθερίας του λόγου και του Τύπου».
Ποια είναι η άποψή σας για την απόδοση της ελληνικής κυβέρνησης επί της συμφωνίας που υπεγράφη τον περασμένο Ιούλιο; Είναι η πρόοδος η αναμενόμενη ή υπάρχουν στοιχεία που σας ανησυχούν;
«Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με τους ευρωπαίους πιστωτές της ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και στην υλοποίησή του έχει σημειώσει μεν κάποια πρόοδο αλλά δυστυχώς δεν είναι ικανοποιητική. Σημαντικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες είχαν σχεδιαστεί από την ελληνική κυβέρνηση να πραγματοποιηθούν ήδη από το περασμένο φθινόπωρο εκκρεμούν ακόμη. Μου έρχονται στο μυαλό για παράδειγμα το συνταξιοδοτικό και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Αντιλαμβάνομαι ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν είναι εύκολη υπόθεση για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά είναι επίσης προφανές ότι οι προσδοκίες μας μέχρι στιγμής δεν έχουν εκπληρωθεί και ελπίζω ότι οι επικείμενες μεταρρυθμίσεις σύντομα θα προχωρήσουν. Αυτό είναι πρωτίστως προς το συμφέρον της Ελλάδας, αφού τα μέτρα που συμφωνήθηκαν δεν είναι αυτοσκοπός αλλά αποσκοπούν στο να αποκατασταθούν η φερεγγυότητα και η ανταγωνιστικότητα της χώρας».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ



