Για τους κινδύνους στην ευρωπαϊκή οικονομία αν κατέρρεε η Σένγκεν, με φόντο τις πιέσεις του προσφυγικού, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας πως θα ανέβαζε την ανεργία και θα έπληττε την ανάπτυξη.
«Η Σένγκεν είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ενοποίησης» τόνισε, για να υπογραμμίσει: «Χωρίς τη ζώνη Σένγκεν, χωρίς την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων, το ευρώ δεν θα είχε νόημα, και το ίδιο ισχύει για τη σχέση της Σένγκεν με την ενιαία αγορά» είπε ο Γιούνκερ.
«Αν κάποιος θέλει να καταστρέψει τη ζώνη Σένγκεν, τότε τελικά, αυτό που πρόκειται να κάνει είναι να τελειώνει με την ενιαία αγορά επίσης. Και αυτό οδηγεί σε θέματα ανεργίας στην Ευρώπη. Λιγότερη ζώνη Σένγκεν σημαίνει λιγότερη απασχόληση, λιγότερη οικονομική ανάπτυξη» υπογράμμισε ο Γιούνκερ.
Μιλώντας για τη μετανάστευση, ο πρόεδρος της Επιτροπής επέκρινε τα κράτη μέλη που «δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους» όσον αφορά την κατανομή των αιτούντων άσυλο στους κόλπους της ΕΕ που εισέρχονται στη γηραιά ήπειρο από την Ιταλία και την Ελλάδα.
«Δεν είναι η Επιτροπή» που απέτυχε, αλλά «ορισμένα κράτη μέλη δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν» στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος μετεγκατάστασης, είπε.
Από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ΕΕ η αποτροπή του Grexit
Η αποφυγή της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ΕΕ το 2015 δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ευρωπαΐκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ότι το ελληνικό ζήτημα σχεδόν μονοπώλησε το ενδιαφέρον των Βρυξελλών στο πρώτο εξάμηνο του 2015.
Επισήμανε ωστόσο ότι αυτό ήταν αναγκαίο και ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα με πολλές αρετές και πλούσιο μέλλον.
Ως προς το προσφυγικό ο κ. Γιούνκερ στηλίτευσε τη στάση πολλών κρατών-μελών της ΕΕ που αρνούνται να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί. Η εικόνα που παρουσιάζει προς τα έξω η ΕΕ είναι αρνητική, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής.
Γιούνκερ κατά Ρένσι
Σε ιστορικό ναδίρ οι σχέσεις Ρώμης-Βρυξελλών με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να περνά στην αντεπίθεση μπροστά στις διαρκείς επικρίσεις του Ματέο Ρέντσι για τους χειρισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την οικονομική κρίση έως το προσφυγικό.
«Κάνει λάθος να προσβάλει με κάθε ευκαιρία την Κομισιόν και δεν καταλαβαίνω γιατί το κάνει» λέει ο Γιούνκερ, ενώ εξίσου ακατανόητη χαρακτηρίζει την ιταλική κίνηση να μπλοκάρει συμφωνία για τη διάθεση των τριών δισ. ευρώ στην Τουρκία για τη διαχείριση του προσφυγικού. Διαμηνύει δε ότι την δημοσιονομική ευελιξία την εισήγαγε ο ίδιος και όχι ο Ρέντσι, σημειώνοντας ότι επιλέγει να συγκρατεί τον θυμό και τον εκνευρισμό του…
Κατά την εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι πιθανώς θα επισκεφθεί τον Φεβρουάριο την Ιταλία «διότι το κλίμα ανάμεσα στη Ρώμη και την Κομισιόν δεν είναι από τα καλύτερα», προσθέτοντας ότι «ο Ματέο Ρέντσι παραπονείται συνέχεια ότι δεν έχω επισκεφθεί την Ιταλία αφότου έγινα πρόεδρος της Επιτροπής».
«Ο Ιταλός πρωθυπουργός, τον οποίο αγαπώ πολύ, κάνει λάθος να προσβάλει με κάθε ευκαιρία την Επιτροπή. Δεν καταλαβαίνω γιατί το κάνει. Η Ιταλία, στην πραγματικότητα, δεν θα έπρεπε να ασκεί ιδιαίτερη κριτική» από τη στιγμή που «εμείς εισάγαμε την ευελιξία αντίθετα με τη θέληση κάποιων κρατών-κρατών που πολλοί λένε ότι εξουσιάζουν την Ευρώπη» δήλωσε ο Γιούνκερ χωρίς να μασά τα λόγια του, όπως σημειώνει ο ιταλικός Τύπος.
Και συνέχισε σε βαρύ τόνο για το θέμα της ευελιξίας: «Έμεινα έκπληκτος όταν στο τέλος του ιταλικού εξαμήνου της προεδρίας της Ιταλίας στην ΕΕ ο Ρέντσι δήλωσε ενώπιον του Κοινοβουλίου ότι ήταν εκείνος που εισήγαγε την ευελιξία διότι ήμουν εγώ. Ήμουν εγώ. Και θα ήθελα σε αυτό το θέμα να μείνουμε πιστοί στην πραγματικότητα».
Δεύτερο πεδίο σύγκρουσης πέραν της ευελιξίας, η διάθεση των τριών δισ. ευρώ προς την Τουρκία για τη συγκράτηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων προς την Ευρώπη. «Έχω δυσκολία να κατανοήσω την ανεξήγητη επιφύλαξη της Ιταλίας για τη διάθεση των τριών δισ. ευρώ στην Τουρκία διότι αυτά τα χρήματα δεν πηγαίνουν στην ίδια την Τουρκία, αλλά στους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία» είπε στην συνέντευξη Τύπου.
Και υπογράμμισε ότι «αυτά τα τρία δισ. ευρώ αποτελούν ζήτημα αξιοπιστίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ευρωπαϊκές πηγές γνωστοποίησαν την Πέμπτη ότι ήταν η Ιταλία που μπλόκαρε τη συμφωνία σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών για τη διάθεση των τριών δισ. ευρώ στην Άγκυρα και σήμερα, Παρασκευή, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ πρόκειται να συζητήσει σχετικά με τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν, σύμφωνα την ηλεκτρονική πύλη της εφημερίδας Il Fatto Quotidiano.
Με τις σχέσεις Ρώμης-Βρυξελλών να βρίσκονται σε ιστορικό ναδίρ, όπως σημειώνει η ιταλική Repubblica, ο Γιούνκερ επισήμανε πως δεν θέλει να καταφύγει στους ίδιους τόνους με τον Ματέο Ρέντσι «γιατί πιστεύει ότι δεν επιλύνονται έτσι τα πράγματα». Διεμήνυσε όμως πως δεν είναι καθόλου αφελής και προσπαθεί να συγκρατήσει τον εκνευρισμό του -που είναι μεγάλος…
Πριν το ξέσπασμα Γιούνκερ, ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί είχε παρέμβει λέγοντας σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa πως η Ρώμη έχει εξασφαλίσει περισσότερη δημοσιονομική ευελιξία από κάθε άλλο κράτος-μέλος και θα όφειλε να ρίξει τους τόνους της αντιευρωπαϊκής ρητορικής της.
Πεπεισμένος ο Γιούνκερ για την επανένωση της Κύπρου εντός 2016
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε «πεπεισμένος» για τη διευθέτηση του Κυπριακού ζητήματος εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για την επανένωση εισέρχονται σε καθοριστική φάση.
«Έχω βαθιά πεποίθηση ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα περιμένουμε μία συμφωνία για την επανένωση του νησιού» δήλωσε ο Γιούνκερ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες για τις προκλήσεις στην Ευρώπη το 2016.
«Ελπίζω πράγματι να γίνει αυτό γιατί αγαπώ πολύ τους Κυπρίους», των οποίων οι κοινότητες, η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή, έχουν χωρίσει εδώ και 40 χρόνια, τόνισε.
«Ελπίζω ότι το 2016 θα είναι η χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας θα μπορέσουμε να δούμε την οριστική επίλυση του Κυπριακού ζητήματος» τόνισε.



