Χάθηκε η ευκαιρία για μια ουσιαστική φορολογική μεταρρύθμιση

Στη χαμένη ευκαιρία να γίνει μία ουσιαστική φορολογική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα την περίοδο της κρίσης αναφέρεται σε εμπεριστατωμένη έρευνα-μελέτη ο καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Νίκος Τάτσος

Στη χαμένη ευκαιρία να γίνει μία ουσιαστική φορολογική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα την περίοδο της κρίσης αναφέρεται σε εμπεριστατωμένη έρευνα-μελέτη ο καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Νίκος Τάτσος, τα βασικά συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύει σήμερα «Το Βήμα της Κυριακής».
Οπως ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά, το βασικό χαρακτηριστικό της Ελλάδας τις τελευταίες δεκαετίες δεν είναι η έλλειψη προσαρμογών στο φορολογικό σύστημα αλλά η σχεδόν καθολική απουσία μιας ολοκληρωμένης μεταρρύθμισης παρά την ευρέως διαδεδομένη παραδοχή ότι το φορολογικό σύστημα χαρακτηρίζεται από ελλείψεις, ανεπάρκεια και ότι υπάρχει ανάγκη να αναμορφωθεί καθολικά.
Και παρά το γεγονός ότι έως ένα σημείο η αδυναμία αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος δεν εκπλήσσει κανέναν αφού οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις δεν είναι πολιτικά δημοφιλείς, η αναποτελεσματικότητα, οι διακρίσεις και η διαφθορά που χαρακτηρίζουν το ελληνικό φορολογικό σύστημα σε συνδυασμό με την άδικη κατανομή των φορολογικών βαρών κάνουν επιτακτική την ανάγκη να δημιουργηθούν τα κίνητρα για τουλάχιστον μία περιορισμένης κλίμακας μεταρρύθμιση, η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση των δημοσίων εσόδων και τη δικαιοσύνη στη φορολογία.
Παράλληλα, αν και η κρίση είχε δημιουργήσει μια χαραμάδα να προχωρήσει το πολιτικό σύστημα σε δραστικά μέτρα και αποφάσεις για μεταρρυθμίσεις, τελικά κάτι τέτοιο δεν συνέβη.
Ο κ. Τάτσος επισημαίνει ότι η σημαντική μείωση του ελλείμματος ως ποσοστό του ΑΕΠ περισσότερες από 13 ποσοστιαίες μονάδες τα έτη 2009 – 2013 επιτεύχθηκε κυρίως χάρη στην αύξηση των εσόδων (ως ποσοστό του ΑΕΠ) κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες (72,4% της συνολικής δημοσιονομικής προσαρμογής) αποδεικνύοντας ότι όλο το βάρος έπεσε στα έσοδα και λιγότερο στις δαπάνες.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα να διαπιστώσουν αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσής τους έως 337,7%, ενώ την ίδια στιγμή όσοι βρίσκονται στα υψηλά κλιμάκια να επιβαρύνονται με πρόσθετη φορολογίας μόλις κατά 9%.
Η επιλογή να πέσει το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής στην αύξηση της φορολογίας προφανώς και ήταν πολιτική σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Τάτσο, βασισμένη στο γεγονός ότι αυξάνοντας τους συντελεστές φορολογίας, καταργώντας φορολογικές απαλλαγές και επιβάλλοντας νέους φόρους αυτό ήταν ευκολότερο από το να «κοπούν» οι δημόσιες δαπάνες. Και κάτι το οποίο επηρέασε τις πολιτικές αποφάσεις είναι το γεγονός ότι με την αύξηση της φορολογίας η δημοσιονομική προσαρμογή θα ερχόταν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αν μειώνονταν οι δημόσιες δαπάνες.
Ο κ. Τάτσος αναφέρει ότι η οικονομική κρίση άνοιξε ένα πολιτικό «παράθυρο ευκαιρίας» για να γίνει μία σωστή και πετυχημένη φορολογική μεταρρύθμιση, αλλά η βιασύνη που κυρίευσε το πολιτική σύστημα έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk