Γιώργος Σταθάκης: «Θα βγούμε από τα capital controls στα μέσα του 2016»

Την άρση των «capital controls ακόμα και στα μέσα του 2016», καθώς και την αντιστροφή του επιχειρηματικού κλίματος την ίδια περίοδο, προβλέπει σε συνέντευξή του προς «Το Βήμα» ο υπουργός Οικονομίας

Την άρση των «capital controls ακόμα και στα μέσα του 2016», καθώς και την αντιστροφή του επιχειρηματικού κλίματος την ίδια περίοδο, προβλέπει σε συνέντευξή του προς «Το Βήμα» ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργος Σταθάκης. Παράλληλα εκτιμά ότι δεν αποκλείεται το ΑΕΠ στη διάρκεια του 2015 να κλείσει με θετικό πρόσημο! Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση σκοπεύει να τροποποιήσει τον νόμο Δένδια και να τον χρησιμοποιήσει για την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Κύριε υπουργέ, πότε εκτιμάτε ότι θα βγούμε από τα capital controls και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να γίνει αυτό;
«Η κατάργηση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων δεν είναι κάτι που συμβαίνει με μία κίνηση. Ηδη από τον Ιούλιο που επιβλήθηκαν, βρισκόμαστε σε μια συνεχή διαδικασία αξιολόγησής τους και σταδιακής χαλάρωσης, ανάλογα με τις ανάγκες πολιτών και επιχειρήσεων. Σχεδόν αμέσως μεριμνήσαμε να υπάρχει κανονική ροή των εισαγωγών και των εξαγωγών όλων των κλάδων που σχετίζονται με τον τουρισμό και φυσικά την εισροή στην εγχώρια παραγωγή και το ναυτιλιακό συνάλλαγμα. Πετύχαμε έτσι να περιορίσουμε κατά τον μέγιστο δυνατό βαθμό τον αντίκτυπο στην οικονομία, ενώ σε κάποιους κλάδους υπήρξε ακόμα και θετική επίδραση (π.χ. στη μεταποίηση, ως αποτέλεσμα της υποκατάστασης εισαγωγών). Μόλις ολοκληρωθούν τα τέσσερα βήματα που περιέγραψα παραπάνω, η εμπιστοσύνη θα ανακτηθεί πλήρως και άρα οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων δεν θα έχουν νόημα. Εκτιμώ λοιπόν ότι αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και στα μέσα του 2016».
Το επενδυτικό και γενικότερα το επιχειρηματικό κλίμα πώς μπορεί να βελτιωθεί και πότε εκτιμάτε ότι θα αρχίσει να αλλάζει;
«Ηδη αυτό έχει αρχίσει να συμβαίνει. Σας θυμίζω ότι το καλοκαίρι, όταν καταλήξαμε στη συμφωνία με τους δανειστές, η πρόβλεψη για την πορεία της οικονομίας εφέτος έκανε λόγο για ύφεση 2,5%. Από τότε λέγαμε ότι αυτό είναι υπερβολικό αλλά ακόμα και εμείς θα θεωρούσαμε μάλλον υπεραισιόδοξο το σενάριο η συρρίκνωση του ΑΕΠ να είναι μικρότερη του 1% ή ακόμα και μηδενική. Σήμερα κάτι τέτοιο δείχνει εφικτό. Το γ’ τρίμηνο, με τους κεφαλαιακούς ελέγχους να πλήττουν την οικονομία και την αβεβαιότητα σχετικά με την παραμονή στην ευρωζώνη να κορυφώνεται, το ΑΕΠ υποχώρησε μόλις κατά 1,1%. Αν το τρέχον τρίμηνο η συρρίκνωση περιοριστεί στο 0,2%, συνολικά για το 2015 θα καταγραφεί ανάπτυξη! Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι πριν από το καλοκαίρι το ΑΕΠ θα έχει επιστρέψει σε ανοδική τροχιά.
Αυτό όσον αφορά τους αριθμούς. Πιο σημαντική θεωρώ την αντιστροφή του κλίματος στην αγορά και μεταξύ των πολιτών. Σε αυτό αποσκοπεί το στρατηγικό σχέδιο που έχουμε καταρτίσει για το προσεχές εξάμηνο, με βασικούς σταθμούς την ολοκλήρωση της κεφαλαιακής θωράκισης των τραπεζών, την επιτυχή πρώτη αξιολόγηση της εφαρμογής της συμφωνίας, την έναρξη της συζήτησης για το μακροχρόνιο χρέος και την παρουσίαση του αναπτυξιακού μας σχεδίου. Πρόκειται για τέσσερα βήματα κομβικής σημασίας, τα οποία εφόσον γίνουν με επιτυχία τους επόμενους μήνες θα επιτρέψουν πλήρη αντιστροφή του κλίματος πριν από το καλοκαίρι».
Κύριε υπουργέ, η νομοθετική ρύθμιση για την τακτοποίηση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων παραμένει σε εκκρεμότητα εν όψει της επίσκεψης του κουαρτέτου στην Αθήνα. Μπορείτε να συνοψίσετε την ελληνική θέση και τα όριά της;
«Η αρχή, όπως γνωρίζετε, έγινε ήδη με μια σειρά από εργαλεία που αναπτύξαμε για την αναδιάρθρωση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, τα οποία και θα αναφέρω συνοπτικά.
Είναι ο Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών, που προτρέπει το τραπεζικό σύστημα να αναδιαρθρώνει τα δάνεια των δανειοληπτών με βάση τις ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης μιας οικογένειας, η ίδρυση δημόσιου φορέα που αποτυπώνει την ικανότητα ενός νοικοκυριού να εξυπηρετεί δάνεια, η δημιουργία στο επόμενο διάστημα 30 κέντρων ενημέρωσης των δανειοληπτών για τα δικαιώματά τους και τα εργαλεία που τους προσφέρονται, η ενίσχυση των ειρηνοδικείων για την επιτάχυνση των διαδικασιών και τον υπολογισμό της αξίας του δανείου με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου, που είναι κατά κανόνα πολύ χαμηλότερη της αρχικής.
Βέβαια, η πλειονότητα των «κόκκινων» δανείων είναι τα επιχειρηματικά. Ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα πρέπει η διαχείριση να γίνει με ιδιαίτερη ευαισθησία δεδομένου του βαρύνοντος ρόλου που έχουν για την ελληνική οικονομία».
Ποια θα είναι η τύχη του νόμου Δένδια, ο οποίος φιλοδοξούσε να αντιμετωπίσει τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια;
«Για τις περιπτώσεις αυτές που σας προανέφερα, στόχος είναι να αξιοποιηθεί ο «νόμος Δένδια». Αν και ο νόμος αποτελούσε ένα πρώτο βήμα στη σωστή κατεύθυνση, στην πραγματικότητα ελάχιστες επιχειρήσεις επωφελήθηκαν των ρυθμίσεών του (μόλις έξι περιπτώσεις έχουν υπαχθεί). Οπως γνωρίζετε, ο νόμος αφορά ρυθμίσεις οφειλών μικρών επιχειρήσεων με τζίρο ως 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως.
Θα εξετάσουμε την τροποποίηση και παράτασή του (λήγει στις 31.3.2016) προκειμένου να διευκολυνθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τα χρέη τους και να αποφύγουν την πτώχευση.
Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να παρέχουμε επιπλέον κίνητρα, ώστε τράπεζες και επιχειρήσεις να κινητοποιούνται προς την κατεύθυνση της ρύθμισης των δανείων αλλά και ταυτόχρονα οι τράπεζες να είναι σε θέση επιχειρησιακά να εξυπηρετούν τις επιχειρήσεις».
Ποιες είναι οι ρυθμίσεις που σχεδιάζετε για την αγορά με βάση τις υποχρεώσεις των toolkit 1 και 2;
«Το μεγαλύτερο μέρος των σχετικών υποχρεώσεων αφορά τον κλάδο των ποτών και το εμπόριο πετρελαιοειδών. Παράλληλα θα ξεκινήσουμε έναν νέο γύρο μελετών που αυτή τη φορά θα στοχεύουν πραγματικά κλάδους, όπως το χονδρεμπόριο, οι οποίοι έχουν μεγάλη αρνητική συνεισφορά στη συγκράτηση σε υψηλά επίπεδα των τιμών παρά την κρίση και τη συρρίκνωση των εισοδημάτων. Η μελέτη αυτή θα γίνει σε συνθήκες διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και με μέριμνα την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τα τελικά πορίσματα της έρευνας αναμένονται στο τέλος του καλοκαιριού, οπότε και θα ξεκινήσει η διαδικασία ενσωμάτωσης των συστάσεων στη νομοθεσία».

Επενδυτικός νόμος
«Ενίσχυση της απασχόλησης»

Ο επενδυτικός νόμος πότε θα είναι έτοιμος και ποια θα είναι η νέα αντίληψη που θα τον διέπει;

«Πρωταρχικός στόχος του νέου επενδυτικού νόμου είναι να αποφευχθούν λάθη των προηγούμενων αντίστοιχων νόμων, όπως η έμφαση στις κεφαλαιακές ενισχύσεις. Εξετάζουμε να υπάρχουν φορολογικά κίνητρα και χρηματοδοτικά εργαλεία με τα οποία το Δημόσιο σε βάθος χρόνου προσδοκά ότι θα ανακτήσει με κέρδος τα κεφάλαια που θα διαθέσει. Επιπλέον, απλοποιούνται οι διαδικασίες έγκρισης και ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων, χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα των διαδικασιών. Ιδιαίτερη μέριμνα δίνεται στον αναπροσανατολισμό των ενισχύσεων από τους πιο παραδοσιακούς κλάδους σε νεότερους, οι οποίοι κατέχουν υψηλότερη θέση στη διεθνή παραγωγική αλυσίδα. Τέλος, ο νόμος στοχεύει στην ενίσχυση της απασχόλησης και στη στήριξη επιχειρήσεων των οποίων η θέση έχει επιδεινωθεί από την κρίση. Ηδη έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διαβούλευσης με 120 κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς, άρα είμαστε πολύ κοντά στο να τον καταθέσουμε. Σημειώνω ότι, σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα εστιάσει τα κριτήρια επιλογής σε καινοτόμες επιχειρήσεις, στη νεανική επιχειρηματικότητα και στον εξαγωγικό χαρακτήρα της επιλεγμένης επένδυσης».

Το «πόθεν έσχες»
Ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργος Σταθάκης σχετικά με την απόφαση της επιτροπής πόθεν έσχες της Βουλής δήλωσε ότι «οι λογαριασμοί για τους οποίους εγκαλούμαι ήταν της μητέρας μου, με συνδικαιούχους τα δύο της παιδιά – εμένα και τον αδελφό μου. Αυτό δηλώθηκε το 2013. Το 2014 είχα αποσυρθεί από τους λογαριασμούς. Ως προς τα ακίνητα, δεν υπάρχει η παραμικρή παράλειψη όσον αφορά τα δικά μου. Ορισμένα αγροτικά ακίνητα της συζύγου μου, τα οποία τελούν υπό δικαστική διεκδίκηση και στα οποία η σύζυγός μου δεν συμμετέχει σε ποσοστό περισσότερο του 3%, έχουν δηλωθεί κανονικά το 2013 και το 2014».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk