Κυριάκος Μητσοτάκης: «Από κόμμα φέουδων, η ΝΔ θα γίνει κόμμα αρχών»

Δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη στην πολιτική, υποστηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο «Βήμα»

Δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη στην πολιτική, υποστηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο «Βήμα», ενώ πιστεύει ότι η ΝΔ μπορεί να ενώσει και να ενσωματώσει τον χώρο της μεσαίας τάξης, τον χώρο της μετριοπάθειας, τον χώρο της λογικής.
Οι έλληνες πολιτικοί δεν μας έχουν συνηθίσει σε συγγνώμες. Εσείς ζητήσατε συγγνώμη για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης χρηματοδότησης των κομμάτων από την ΑΤΕ. Γιατί;
«Ο,τι ισχύει για όλον τον κόσμο πρέπει να ισχύει και για τα κόμματα. Η Νέα Δημοκρατία δανείστηκε περισσότερα από όσα άντεχε. Τώρα θα πρέπει να τα εξυπηρετήσει, όπως κάθε ελληνική οικογένεια. Δεν είχα ποτέ ευθύνη για τα οικονομικά του κόμματος, αλλά δεν θα λειτουργήσω με δύο μέτρα και δύο σταθμά, όπως έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα. Με ξέρετε».
Δεν θεωρείτε ότι πρέπει η ΝΔ να γκρεμιστεί και να κτιστεί άλλο κόμμα;
«Οχι. Το συνολικό ισοζύγιο της ΝΔ από το 1974 είναι συντριπτικά θετικό. Τα μεγάλα κόμματα, εφόσον ανανεώνονται και προσαρμόζονται στις επιταγές των καιρών, δεν γκρεμίζονται. Από την Κυριακή 22 Νοεμβρίου, η ΝΔ ανανεώνεται δημιουργικά από τον αρχή. Ανοίγεται στην κοινωνία, διευρύνεται, γίνεται η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που θα βγάλει την Ελλάδα από το τέλμα στο οποίο βυθίζεται καθημερινά».
Μεγάλη συζήτηση γίνεται για τα τζάκια και τις πολιτικές οικογένειες. Δεν έχουν ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση;
«Είμαι γιος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που με τη σειρά του ήταν ανιψιός του Ελευθερίου Βενιζέλου. Είμαι πολύ υπερήφανος για την οικογένειά μου. Ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας έχουν συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα που άσκησαν ανεύθυνη οικονομική πολιτική. Δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη στην πολιτική. Οι πολίτες δεν ψηφίζουν επώνυμο. Πρόσωπο ψηφίζουν».
Λέτε ότι θα χρειαστείτε μόνο μία ευκαιρία για να κερδίσετε τον Αλέξη Τσίπρα. Γιατί;
«Γιατί οι πολίτες έχουν ήδη καταλάβει ότι ο δημαγωγός κ. Τσίπρας τούς κορόιδεψε και ότι η παραμονή του στην εξουσία καταστρέφει τη χώρα. Ταυτόχρονα είμαι βέβαιος ότι η δημιουργικά ανανεωμένη Νέα Δημοκρατία όπως προτείνω θα ανακτήσει πολύ σύντομα την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των πολιτών. Στις επόμενες εκλογές ο κ. Τσίπρας θα χάσει».
Γιατί θα γίνει με εσάς ελκυστική η ΝΔ;
«Γιατί θα ανανεωθεί με το οξυγόνο των πολιτών που θα προσέλθουν στην κάλπη. Γιατί θα γίνει ένα κόμμα αρχών και αξιών που θα παράγει πολιτική συμμετοχικά. Γιατί θα προτάξει την αλήθεια και την υπευθυνότητα και θα χτυπήσει τον λαϊκισμό. Γιατί θα γίνει η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που θα συσπειρώσει τις υγιείς δυνάμεις του τόπου απέναντι στα ιδεοληπτικά άκρα που μας κυβερνούν σήμερα».
Η ύψωση αντιμνημονιακών σημαιών είναι λύση ή είναι καλύτερα να στηρίξετε τον Αλέξη Τσίπρα ώστε να εφαρμόσει το τρίτο Μνημόνιο, μήπως και βγούμε από το τούνελ;
«Είμαι έτοιμος να στηρίξω κάθε αναγκαία μεταρρύθμιση. Η κυβέρνηση όμως – ακόμα και όταν νομοθετεί – ούτε πιστεύει ούτε έχει την ικανότητα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Γι’ αυτό πρέπει να φύγει ο κ. Τσίπρας. Δεν έχουμε καθόλου καιρό για χάσιμο. Το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας βρίσκεται δυστυχώς ξανά στον αέρα λόγω της αβελτηρίας της κυβέρνησης. Φοβάμαι ότι θα ξαναζήσουμε μέρες Ιουλίου».
Πώς σχολιάζετε τη στήριξη Βορίδη στον Τζιτζικώστα;
«Δεν σχολιάζω παρασκηνιακές συναλλαγές και πρακτικές που, από όσο γνωρίζω, στηλίτευε μέχρι πριν από λίγο και ο ίδιος ο κ. Τζιτζικώστας. Αλλωστε, το ιδεολογικό πρόσημό του ήταν εξ αρχής ξεκάθαρο. Απλώς τώρα επιβεβαιώθηκε».
Μου έκανε εντύπωση η φράση σας ότι η ΝΔ δεν πρέπει να έχει βασικό μέτοχο. Είχε τόσα χρόνια; Και αν ναι, ποιον;
«Από την πρώτη στιγμή είπα ότι θα μεταμορφώσω τη Νέα Δημοκρατία από κόμμα φέουδων σε κόμμα αρχών. Θα λειτουργεί με αξιοκρατία, συλλογικότητα και διαφάνεια. Θα πάψει να είναι κόμμα μηχανισμών, κόμμα των λίγων. Κάθε πολίτης που θα ψηφίσει την Κυριακή 22 Νοεμβρίου, πληρώνοντας 3 ευρώ, θα γίνει μέτοχος της Νέας Δημοκρατίας. Σε αυτούς θα αναφέρομαι ως πρόεδρος. Με αυτούς θα παράγουμε πολιτική. Αυτοί θα με κρίνουν και με αυτούς θα πορευτώ από την αρχή μέχρι τη νίκη».


Ειλικρίνεια κατά του λαϊκισμού
«Φτάσαμε να θεωρούμε την κατάληψη δικαίωμα»

Πώς θα συνυπάρξει στη ΝΔ, όπως λέτε, ο μετριοπαθής κεντρώος με τον παραδοσιακό δεξιό ψηφοφόρο.

«Στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας υπάρχει μία βαθιά διαχωριστική γραμμή. Από τη μια μεριά βρίσκονται όλοι όσοι αυτοπροσδιοριζόμαστε ως δεξιοί, φιλελεύθεροι, κεντρώοι, ακόμη και ως κεντροαριστεροί. Από την άλλη μεριά βρίσκονται τα άκρα. Στον λαϊκισμό των άκρων εμείς αντιπαραθέτουμε την ειλικρίνεια και τον πραγματισμό. Στην εξίσωση προς τα κάτω εμείς αντιπαραθέτουμε την αξιοκρατία. Στην ισοπέδωση της ατομικής πρωτοβουλίας εμείς αντιπαραθέτουμε την υπευθυνότητα και τη σκληρή δουλειά. Η ΝΔ μπορεί να ενώσει και να ενσωματώσει τον χώρο της μεσαίας τάξης, τον χώρο της μετριοπάθειας, τον χώρο της λογικής, τον χώρο της κανονικότητας, τον χώρο της προόδου. Αυτό είναι το δικό μου ιδεολογικό πρόσημο».
Πρέπει να σπάσει η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς;
«Δεν θα σπάσει ποτέ αν δεν αρθρώσουμε πολιτικό λόγο που χτίζει πάνω σε αξίες της δικής μας ιδεολογίας. Φτάσαμε περίπου να θεωρούμε την κατάληψη δικαίωμα, την αξιολόγηση περιττή, τις ιδιωτικοποιήσεις ξεπούλημα, την Ευρώπη εχθρό. Αυτό είναι ένα μονοπάτι που οδηγεί σε αδιέξοδο. Η κεντροδεξιά ιδεολογία της ελευθερίας με αλληλεγγύη διαθέτει το αξιακό υπόβαθρο που μπορεί να ξανακάνει τη χώρα ευημερούσα, τις δουλειές και τις αμοιβές καλύτερες, τον Ελληνα υπερήφανο Ευρωπαίο».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk