Με ανοιχτές πληγές η ΝΔ πορεύεται στην τελική ευθεία για τις κάλπες

Τα δύσκολα για τη συντηρητική παράταξη είναι μπροστά και η επόμενη ημέρα των εκλογών για την ηγεσία της ΝΔ

Τα δύσκολα για τη συντηρητική παράταξη είναι μπροστά και η επόμενη ημέρα των εκλογών για την ηγεσία της ΝΔ, όποια και αν είναι αυτή, προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολη. Τα τραύματα είναι πολλά, οι πληγές μεγαλώνουν, ενώ καθημερινά, όσο φθάνει η ΝΔ στην 22α Νοεμβρίου, ημέρα των εκλογών, βουλιάζει όλο και περισσότερο στην εσωστρέφεια.
Ο φόβος της διάσπασης και των φυγόκεντρων δυνάμεων είναι διάχυτος, όσο και αν οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Αδωνις Γεωργιάδης και Απόστολος Τζιτζικώστας ομνύουν στην ενότητα. Τα μαχαιρώματα είναι στην ημερησία διάταξη.
Οι παραδοσιακές οικογένειες της Δεξιάς, τα τζάκια και οι βαρονίες ανησυχούν για το ενδεχόμενο κατακερματισμού καθώς αυτό θα έχει επίπτωση και στα σχέδιά τους για το μέλλον. Το σενάριο αυτό ήδη συζητείται σε συγκεκριμένα γραφεία των Αθηνών, όπου επιπλέον γίνεται λόγος και για τη δημιουργία στις αρχές του 2016 ενός νέου κόμματος με καθαρό κεντρώο στίγμα.
Η εικόνα που δείχνει η ΝΔ όσο κορυφώνεται η μάχη για την ηγεσία της είναι ιδιαίτερα προβληματική, σύμφωνα και με κεντρικά στελέχη της, ενώ και οι διαγκωνισμοί των υποψηφίων για να αυξήσουν και το ενδιαφέρον της «γαλάζιας» κοινωνικής και κομματικής βάσης ενισχύουν το αρνητικό κλίμα.
Ολοι επιχειρούν να αυξήσουν την επιρροή τους καθώς η συμμετοχή θα κρίνει πολλά, ενώ και ο αρχηγός που θα εκλεγεί θα έχει μεγαλύτερη πολιτική νομιμοποίηση αν ψηφίσει μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων. Στη σκιά των δημοσκοπήσεων, οι οποίες εμφανίζουν προβάδισμα του κ. Μεϊμαράκη, οι συνεργάτες του οποίου εμμένουν πως θα εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, αυξάνεται η ένταση και ο νυν πρόεδρος δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση και επιθέσεις μετά τον κ. Τζιτζικώστα.
Αιχμές τόσο για το ότι δεν έγινε ντιμπέιτ και καμία κομματική διαδικασία (συνεδρίαση ΚΟ ή Πολιτικής Επιτροπής) όσο και για το γεγονός ότι ως πρόεδρος έχει όλα τα προνόμια, γεγονός που ενοχλεί τους κ.κ. Μητσοτάκη και Γεωργιάδη που έθεσαν με ένταση το θέμα πως χρησιμοποιεί τον κομματικό μηχανισμό για να ενισχύσει την υποψηφιότητά του.
Από την άλλη, ο κ. Τζιτζικώστας δέχεται την επίθεση όλων των άλλων για το συνταγματικό κώλυμα που έχει καθώς δεν μπορεί να είναι στη Βουλή ως το 2019. Ο 37χρονος περιφερειάρχης το αρνείται, μιλάει για χτυπήματα από συστήματα και εμμένει πως αν κερδίσει ως αρχηγός της ΝΔ τις εκλογές δεν υπάρχει πρόβλημα να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Το ενδιαφέρον είναι ότι εσχάτως στην κούρσα της ΝΔ «ενεπλάκη» και ο ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο τουλάχιστον οι κ.κ. Γεωργιάδης και Τζιτζικώστας κατηγορούν ότι προτιμά τον κ. Μεϊμαράκη και μάλιστα μιλάνε για αξιοποίηση «στημένων δημοσκοπήσεων» ώστε να διαμορφωθεί κλίμα υπέρ συγκεκριμένης υποψηφιότητας.
Ο κ. Μεϊμαράκης διαμηνύει ότι όλοι ΝΔ θα είναι, όποιος και αν εκλεγεί, ενώ ο κ. Μητσοτάκης (θα ζητήσει και πλήρη έλεγχο των οικονομικών της ΝΔ) δεν δίνει σημασία στις δημοσκοπήσεις λέγοντας πως θα πέσουν έξω. Πάντως, όλοι συγκλίνουν, ο καθένας με τα επιχειρήματά του, πως με τον κ. Μεϊμαράκη θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο στις 29 Νοεμβρίου.

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ
Πολλοί θέτουν θέμα μη διεξαγωγής δεύτερου γύρου αν ο πρώτος δεν λάβει το 50%+1, αρκεί να έχει μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο και το ποσοστό του να κινείται πάνω από το 42%-43%, κάτι που αρνούνται οι κ.κ. Μητσοτάκης, Τζιτζικώστας και Γεωργιάδης.

Είναι η πρώτη φορά που η ΝΔ πηγαίνει σε μια εσωκομματική διαδικασία για την εκλογή νέου αρχηγού χωρίς να έχει γίνει πολιτική συζήτηση σε συνεδρίαση κάποιου κομματικού οργάνου.

Αδωνις Γεωργιάδης
«Θα κερδίσω για να κάνω τη Δεξιά μόδα»

Επιμένετε ότι θα είστε η έκπληξη των εκλογών. Μήπως απλώς θέλετε να ενισχυθείτε εσωκομματικά;

«Ξεκίνησα αυτή την περιπέτεια με πολύ μεγάλο κόπο. Συγκέντρωσα τις υπογραφές την ώρα που όλοι πίστευαν ότι δεν θα το καταφέρω. Κατέβηκα στις εκλογές ενώ όλοι πίστευαν ότι δεν θα κατέβω. Τώρα σας λέω ότι θα κερδίσω αυτές τις εκλογές. Δεν κατεβαίνω ποτέ στη ζωή μου σε εκλογές για να καταγράψω δυνάμεις. Κατεβαίνω για να κερδίζω. Πιστεύω, όμως, ότι από την ώρα που θα κερδίσω, όλοι όσοι σήμερα αμφιβάλλουν για την υποψηφιότητά μου, πολύ σύντομα θα πουν ότι ήταν ευλογία για τη ΝΔ, για τον τόπο, ότι κέρδισα».
Είστε ο πιο δεξιός υποψήφιος. Εχει πέραση η Δεξιά σήμερα;
«Εχει πέραση η Δεξιά σε όλη την Ευρώπη, αλλά έχει αρκετή πέραση στην Ελλάδα, γι’ αυτό πρέπει να κερδίσω, για να κάνω τη Δεξιά μόδα και στην Ελλάδα, όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη».
Με Γεωργιάδη αρχηγό, μπορεί να ψηφίσει ΝΔ ένας κεντρώος, κεντροαριστερός ή ακόμη και κεντροδεξιός;
«Είναι πολύ ενδιαφέρον το ερώτημά σας και είναι η απόδειξη της ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς. Θα ρωτούσατε ποτέ έναν κεντρώο, έναν κεντροαριστερό ή έναν κεντροδεξιό αν θα τον ψήφιζαν οι δεξιοί; Οχι. Τους δεξιούς τούς θεωρείτε αμελητέα ποσότητα και δεδομένους. Πάντα πιστεύετε ότι πρέπει να κερδίζει ένας από το Κέντρο και πέρα, γιατί αυτοί έχουν την ιδεολογική ηγεμονία. Σας λέω, λοιπόν, ότι όπως τον Τσίπρα τον ψήφισαν πάρα πολλοί δεξιοί ενώ δήλωνε και δηλώνει πάντα αριστερός, έτσι και τον Γεωργιάδη θα ψηφίσουν πάρα πολλοί αριστεροί ενώ θα δηλώνει πάντα με υπερηφάνεια δεξιός».
Προ ημερών είπατε ότι θα λογοδοτήσει ο Πρωθυπουργός. Τον θέλετε στο Ειδικό Δικαστήριο;
«Ο κ. Τσίπρας πρέπει να λογοδοτήσει διότι αν δεν αδημονούσε να πάρει την εξουσία ρίχνοντας την κυβέρνηση Σαμαρά με την ευκαιρία της προεδρικής εκλογής, αν δεν αξιοποιούσε ένα αναχρονιστικό σημείο του Συντάγματος που συνδέει την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας με τη διάλυση της Βουλής, τότε η Ελλάδα σήμερα θα είχε 2,7% ανάπτυξη και 3,5% του χρόνου. Αντί να έχει αυτό, η Ελλάδα επέστρεψε στο Μνημόνιο – από το οποίο θα είχε φύγει -, έχει ύφεση εφέτος πάνω από 2,5% και θα έχει ύφεση και του χρόνου. Χάρη στη μανία Τσίπρα για την εξουσία και τα ψέματα που είπε, εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες θα χάσουν τη δουλειά τους, όλοι οι έλληνες συνταξιούχοι θα πάρουν λιγότερες συντάξεις, δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις θα κλείσουν, και ποιος ξέρει πόσες άλλες τραγωδίες θα ζήσουμε ακόμα. Ναι, για όλα αυτά ο κ. Τσίπρας πρέπει να λογοδοτήσει. Δεν ξέρω αν πρέπει να τον πάμε στο Ειδικό Δικαστήριο, δεν μίλησα για Ειδικό Δικαστήριο. Ξέρω, όμως, ότι κάποτε πρέπει οι πολιτικοί που βάζουν το ατομικό τους συμφέρον πάνω από το συμφέρον του λαού να τιμωρούνται για αυτό. Και όχι, δεν προσπαθεί να σώσει φιλότιμα τώρα τη χώρα. Τώρα προσπαθεί απλώς να σώσει τον εαυτό του από τα ψέματα που είπε και από την καταστροφή που έχει φέρει».
Εχει μέλλον η ΝΔ με χρέη 190 εκατ.; Θα προτιμούσατε να γίνει άλλο κόμμα;
«Τα οικονομικά της ΝΔ ομοιάζουν πάντα με τα οικονομικά της χώρας. Την εποχή της ευμάρειας ξοδεύαμε αλόγιστα. Ηταν τελείως βέβαιον ότι αυτό το χρέος πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να τακτοποιηθεί. Δεν χρειάζεται να γίνει άλλο κόμμα. Η ΝΔ είναι το σπίτι μας, είμαστε περήφανοι για αυτήν».
Πώς θα σπάσετε την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς;
«Θα διαπιστώσετε ότι η «Εφημερίδα των Συντακτών», παραδείγματος χάριν, έχει επιλέξει αρχηγό για τη ΝΔ. Είναι λογικό να θέλουν ένα αρχηγό διαφορετικό από εμένα, γιατί εγώ δεν φοβάμαι την Αριστερά. Εγώ θα σπάσω την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς, γιατί αν ποτέ κυβερνήσω την Ελλάδα, την πρώτη φορά που θα μπουν κάποιοι σε ένα πανεπιστήμιο για να εμποδίσουν την αξιολόγησή του, όπως έκαναν προχθές, η Αστυνομία θα τους συλλάβει. Γιατί αν είμαι αρχηγός, ο νόμος και η τάξη θα επιβληθούν στη χώρα όπως σε όλη την υπόλοιπη πολιτισμένη Ευρώπη. Και αυτό το κάνω χωρίς να φοβάμαι τι θα μου πουν τα αριστερά μίντια, οι αριστεροί δημοσιογράφοι και το αριστερό κατεστημένο. Θα αντιμετωπίσουμε το αριστερό κατεστημένο χωρίς φόβο. Επιτέλους, θα δώσουμε υπερηφάνεια στο δεξιό».
Υπερασπίζεστε όσο λίγοι τον Αντώνη Σαμαρά. Εχει ρόλο στο μέλλον;
«Οσοι ήμασταν στη Μαδρίτη ξέρουμε τι σημαίνει Αντώνης Σαμαράς. Ο γενικός γραμματέας του ΕΛΚ τον κάλεσε στο βήμα λέγοντας «όπου υπάρχει κρίση στην Ευρώπη πρέπει να φωνάζουν τον Αντώνη Σαμαρά». Παρέλαβε μια χώρα που την είχαν όλοι ξεγραμμένη και την παρέδωσε ένα βήμα πριν από την έξοδο από την κρίση. Δυστυχώς, αυτό δεν το εκτίμησε ο ελληνικός λαός. Ηδη τώρα πολλοί έχουν αρχίσει να το καταλαβαίνουν, και ας ντρέπονται να το παραδεχθούν, όσο περνάει ο καιρός θα το αισθάνονται όλοι πολύ περισσότερο. Φυσικά και έχει ρόλο στο μέλλον. Δεν έχει αποσυρθεί ο Αντώνης Σαμαράς».
Θα αποχωρήσετε από την κούρσα πριν από τις εκλογές;
«Θέλω να το ξεκαθαρίσω άπαξ διά παντός. Στις εκλογές της 22ας Νοεμβρίου το ψηφοδέλτιο του Αδωνη Γεωργιάδη θα είναι παρόν. Ποτέ στη ζωή μου δεν μπήκα σε εκλογική μάχη για να αποχωρήσω, ούτε θα το κάνω τώρα. Ξέρω ότι το σύστημα προσπαθεί με στημένες δημοσκοπήσεις να με πείσει να αποχωρήσω. Την απάντηση στις στημένες δημοσκοπήσεις θα τη δώσει ο λαός στις 22 Νοεμβρίου».

Απόστολος Τζιτζικώστας
«Το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει μια ισχυρή ΝΔ»

Βασική αρχή στην πολιτική είναι να τιμάς την ψήφο των πολιτών. Σας ψήφισαν για πενταετή θητεία στην Περιφέρεια. Γιατί φεύγετε;

«Αν κάποιος με ενθάρρυνε να θέσω υποψηφιότητα για την προεδρία της ΝΔ ήταν οι συμπολίτες μου, οι δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας που δουλέψαμε μαζί και καταφέραμε να κάνουμε τη μεγάλη ανατροπή στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Και χάρη σε αυτές τις μεγάλες συνεργασίες πετύχαμε να κατευθύνουμε αυτά τα δύο χρόνια σε έργα και δράσεις το 93% των ευρωπαϊκών κονδυλίων που μας αναλογούσαν.Το μήνυμα «τολμάμε, αλλάζουμε, κερδίζουμε» είναι δικό τους και αυτό θα μεταφέρω στη ΝΔ και σε ολόκληρη τη χώρα».
Γιατί να σας ψηφίσει ο νεοδημοκράτης; Επειδή είστε απλά νέος;
«Γιατί μπορώ να σταματήσω το σερί της ήττας, γιατί αλλιώς θα ακολουθήσουμε τη μοίρα του ΠαΣοΚ. Και μπορώ να το κάνω γιατί ήδη το έχω κάνει στην Περιφέρεια και είμαι κεντροδεξιός που δεν έχει τους αυτοματισμούς του παλιού πολιτικού συστήματος. Γιατί μπορούμε να ανοίξουμε τη ΝΔ στον κόσμο της και σε ολόκληρη την κοινωνία για να γίνουμε ξανά μεγάλη παράταξη για την κοινωνία. Να κερδίσει όχι μόνο εκλογικά ποσοστά αλλά τις ιδεολογικές μάχες με τη νοοτροπία που γιγάντωσε τη διαφθορά και την αδικία. Η ίδια νοοτροπία που έκανε κάποιους πλουσιότερους ακόμη και στην κρίση όταν οι πολίτες που επιλέγουν τον δρόμο της νομιμότητας έχουν φτάσει σε απόγνωση. Αυτή που διατηρεί ο Τσίπρας ο οποίος ονειρεύεται την Ελλάδα του ’81 και σχεδιάζει τον δικό του «καθεστωτισμό»».
Λέτε συνέχεια ότι σας πολεμούν και σας ρίχνουν λάσπη. Ποιοι; Εντός ΝΔ;
«Το «παλιό» δεν έχει κομματικά όρια. Οι δυνάμεις της συντήρησης θέλουν να μείνει ίδιο το πλαίσιο των παιχνιδιών εξουσίας, κι ας είναι σε βάρος της κοινωνίας. Κάποιοι μέσα στη ΝΔ δεν θέλουν να ξεβολευτούν και φυσικά το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει μια μεγάλη, ισχυρή και ελκυστική ΝΔ».

Ποιοι ξεβολεύονται αν κερδίσετε; Ο κ. Μεϊμαράκης είναι λύση ήττας;
«Οσοι έχουν αγοράσει προ καιρού τις κομματικές τους μετοχές έχουν σταματήσει να συνδιαλέγονται με την κοινωνία και αρνούνται να δουν ότι ο κόσμος μάς γύρισε την πλάτη. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι ένας μεταβατικός πρόεδρος, ένα έμπειρο κομματικό στέλεχος που επιλέχθηκε για να διαχειριστεί τη στασιμότητα ως την επόμενη ημέρα για την παράταξη. Η στασιμότητα πρέπει να τελειώσει».
Η ΝΔ είναι συνυφασμένη με τζάκια, οικογένειες, βαρονίες. Δεν είστε και εσείς τζάκι;
«»Τζάκι» δεν σε κάνει μόνο το επίθετο αλλά οι μηχανισμοί που φτιάχτηκαν γύρω από αυτό μέσα στα χρόνια. Εγώ τέτοιους μηχανισμούς δεν έχω και οι «τίτλοι ευγενείας» σε δημοκρατικά κόμματα είναι κατάλοιπα του προηγούμενου αιώνα. Η σύγχρονη Κεντροδεξιά που χρειαζόμαστε είναι ανοιχτή, συμμετοχική και την ιδεολογία της για «περισσότερη δημοκρατία», αξιοκρατία και ίσες ευκαιρίες την εφαρμόζει πρώτα στο κόμμα της. Αλλιώς δεν πείθουμε».

Παρατηρώ κριτική στους κ.κ. Καραμανλή και Σαμαρά. Αυτοί φταίνε για τη σημερινή κατάσταση της ΝΔ;
«Μην ψάχνετε προσωπικές αιχμές γιατί απλώς δεν υπάρχουν. Είναι αυτονόητη υποχρέωση κάθε δημοκρατικού ανθρώπου και πολύ περισσότερο όταν εκπροσωπεί κι άλλους να σκέφτεται και να κρίνει πολιτικά. Τα πολιτικά πρόσωπα και μάλιστα αυτού του βεληνεκούς κρίνονται σε δεύτερο χρόνο και λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό πλαίσιο όπου κινήθηκαν η τελική αποτίμηση θα είναι θετική. Από εκεί και πέρα όμως και καθώς η Ελλάδα αναζητεί τον τρόπο για να ξανασταθεί στα πόδια της και οι Ελληνες να ξαναβρούν την ελπίδα και τη δικαιοσύνη, δεν μπορώ να μην επισημάνω – χωρίς να παραγνωρίζω τα όσα θετικά έγιναν – τα αρνητικά, τις αδικίες και τις αδυναμίες του μεταπολιτευτικού οικοδομήματος που μας οδήγησαν στην πιο βαθιά κρίση που γνώρισε μεταπολεμικά η Ελλάδα. Στην παράταξή μας ασφαλώς πιστώνονται οι μεγάλες εθνικές επιλογές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρξαν και λάθη και αστοχίες και κακοί συμβιβασμοί. Σε αντίθεση με την άλλη πλευρά που έσπειρε τον λαϊκισμό και υπονόμευσε κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια και που σήμερα συνεχίζει με τις παραληρηματικές πολιτικές να βυθίζει τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερα αδιέξοδα».
Αλήθεια, γιατί θέλετε να διοικήσετε ένα κόμμα με 190 εκατ. χρέη και δεν τολμάτε κάτι νέο;
«Είναι το κόμμα στο οποίο ανήκω και δεν το εγκαταλείπω στα δύσκολα. Είμαι εδώ, μαζί με τον κόσμο του, τα μέλη και τους φίλους για να το αλλάξουμε. Με την ενότητα που αυτοί εγγυώνται. Αυτή είναι η πρόκληση για το νέο».

Εχετε πλάτες; Υποστηρίζουν κάποιοι πως σας στηρίζουν συγκεκριμένα συμφέροντα…
«Ναι, έχω. Οπως είχα κι όταν πετύχαμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία του 71% στη μάχη για την Περιφέρεια. Τους ανθρώπους που πιστεύουν στην Κεντροδεξιά, έχουν χάσει και από το Μνημόνιο και από το αντιμνημόνιο και θέλουν με αλλαγές και ένα ρεαλιστικό σχέδιο να σταματήσει η παρακμή της χώρας και η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης. Ολους όσοι δεν υποκύπτουν σε παλαιοκομματικούς μηχανισμούς, οι οποίοι δεν νοιάζονται για τα συμφέροντά τους. Και πιστέψτε με, είναι η συντριπτική πλειοψηφία».

Ποιοι θα γίνουν αντιπρόεδροι; Γιατί δεν τους ανακοινώνετε;
«Την κατεύθυνση των αρμοδιοτήτων και τη πρόθεσή μου να απευθυνθώ και σε συνυποψηφίους μου την έχω ήδη πει. Τα υπόλοιπα δεν είναι της ώρας. Μοιάζουν πολύ με συμφωνίες και πρακτικές παλαιού τύπου. Η αλλαγή που χρειαζόμαστε δεν ξεκινάει από βάση «συναλλαγών»».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk