Παίζουν… ΚΙΝΟ στην κυβέρνηση για να βγει ο ΦΠΑ από τα σχολεία

Με τέσσερα ανοιχτά φορολογικά μέτωπα βρίσκεται η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει τον κατάλογο των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.

Με τέσσερα ανοιχτά φορολογικά μέτωπα βρίσκεται η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει τον κατάλογο των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ. Τα ισοδύναμα για τη μη εφαρμογή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, τα νέα κριτήρια για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης ώστε το κονδύλι να περιοριστεί στα 105 εκατ. ευρώ από 210 εκατ. πέρυσι, οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας του 2016 και η καθολική εφαρμογή χρήσης πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές είναι τα μέτρα για τα οποία «τρέχουν» στην Καραγεώργη Σερβίας προκειμένου να συμφωνηθούν εντός της εβδομάδας.
Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι να κλείσουν τα μέτρα για να αποσοβηθεί η επιβολή ΦΠΑ 23% στα σχολεία. Ετσι έπεσε στο τραπέζι η πρόταση για την επιβολή τέλους ανά στήλη στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και ειδικότερα στο πιο δημοφιλές παιχνίδι του, όπου παρατηρείται και η μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών σε σχέση με άλλα παιχνίδια, το ΚΙΝΟ. Πρόταση του οικονομικού επιτελείου είναι να αυξηθεί η τιμή της στήλης από 50 λεπτά του ευρώ σε 55 λεπτά και αυτά τα 5 λεπτά της διαφοράς να πηγαίνουν κατευθείαν στα δημόσια ταμεία.
Η συλλογιστική είναι απλή: το 2014 συμπληρώθηκαν 4,1 δισ. στήλες του παιχνιδιού ΚΙΝΟ. Αν συμπληρωθούν τόσες στήλες και το 2016 επί 0,05 λεπτά φόρο, το έσοδο θα είναι 205 εκατ. ευρώ.
Υπάρχουν όμως αστάθμητοι παράγοντες που ενδεχομένως να αποτελέσουν σημαντικό εμπόδιο τόσο στην επίτευξη του παραπάνω ποσού όσο και στην υλοποίηση του νέου μέτρου.
Αναλυτές εκτιμούν ότι το 2015 ο αριθμός των στηλών του ΚΙΝΟ λόγω της ύφεσης της οικονομίας και της επιβολής των capital controls θα είναι κοντά στα 3,9 δισ. στήλες, ενώ η επιβολή του τέλους θα επηρεάσει αρνητικά το παιχνίδι. Ο υπολογισμός της κυβέρνησης για 205 εκατ. είναι δύσκολο να επαληθευτεί.
Μετρούν απώλειες


Από τον ΟΠΑΠ δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση. Ηδη μετρούν απώλειες από το πάγωμα του project των VLTs εξαιτίας της αιφνίδιας αλλαγής του κανονισμού εγκατάστασης των παιγνιομηχανών. Μια πρωτοβουλία του νέου προέδρου της Επιτροπής Παιγνίων Αντώνη Στεργιώτη που στερεί έσοδα από τον ΟΠΑΠ αλλά κυρίως 226 εκατ. ευρώ προϋπολογισθέντες φόρους για το 2016 και βεβαίως 10.000 θέσεις εργασίας ανά την Ελλάδα.
Εφόσον όμως δεν προχωρήσει αυτό το μέτρο, τότε το υπουργείο Οικονομικών θα προτείνει ως ισοδύναμα μέτρα τα χρήματα που θα εισπράξει από διαγωνισμό για άδειες σε στοιχηματικές εταιρείες ώστε να μπορούν να δέχονται λεφτά από την Ελλάδα.
Επίσης παραμένει ως πρόταση για αύξηση των εσόδων η επιβολή ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα του εξωτερικού, με όλες βέβαια τις δυσκολίες που υπάρχουν στην εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου. Συνολικά τα ισοδύναμα μέτρα πρέπει να αποφέρουν 250 εκατ. ευρώ.
Τρία κριτήρια


Αλλαγές θα υπάρξουν στα τέλη κυκλοφορίας για όσα οχήματα έχουν κυκλοφορήσει πριν από τον Νοέμβριο του 2010. Στα τέλη που υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό και όχι με τις εκπομπές ρύπων εξετάζεται να γίνουν οι εξής αλλαγές:
  • Σε οχήματα χαμηλού κυβισμού, δηλαδή ως 1.200 κυβικά εκατοστά, ενδέχεται να υπάρξει μικρή μείωση (σήμερα επιβαρύνονται με 120 ή 135 ευρώ), όπως και στη μεσαία κατηγορία οχημάτων, δηλαδή 1.400, 1.600 και 1.800 κυβικών εκατοστών.
  • Στα μεγαλύτερου κυβισμού οχήματα, έστω και αν η αξία τους έχει μειωθεί, οι ιδιοκτήτες δεν θα δουν καμία διαφορά σε σχέση με αυτά που πλήρωσαν πέρυσι.
  • Το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει να επιβάλει τέλη κυκλοφορίας σε περίπου 150.000 οχήματα που ως σήμερα είτε απαλλάσσονται είτε επιβαρύνονται με πολύ λίγα χρήματα καθώς ο υπολογισμός γίνεται βάσει εκπομπών ρύπων ανά μικρογραμμάριο διοξειδίου του άνθρακα.
Από αυτά τα 150.000 οχήματα τα 60.000 είναι πετρελαιοκίνητα και κατά μέσον όρο θα επιβαρυνθούν περίπου με 100-150 ευρώ.
  • Αυξήσεις θα προκύψουν επειδή θα αλλάξουν τα ποσά ανά μικρογραμμάριο εκπομπής ρύπων για τα οχήματα άνω των 1.600 κυβικών. Υπάρχει ωστόσο πρόταση να αλλάξει συνολικά η κλίμακα ή να προστεθούν και νέα κλιμάκια για τα νέα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας οχήματα τα οποία επιβαρύνονται με χαμηλότερα τέλη. Μία από τις θετικές προτάσεις που έχουν πέσουν στο τραπέζι των συζητήσεων με στόχο τη μείωση των οχημάτων με κατατεθειμένες πινακίδες είναι να καταβάλλονται σε ορισμένες περιπτώσεις τέλη ανά τρίμηνο (π.χ., τουριστικές περιοχές, ενοικιαζόμενα οχήματα, φτωχά νοικοκυριά).
Συναλλαγές
Υποχρεωτική χρήση καρτών από το 2016

Από 1ης Ιανουαρίου 2016 οι νέες επιχειρήσεις θα δέχονται υποχρεωτικά κάρτες για πώληση αγαθών και υπηρεσιών. Το «χτίσιμο» του αφορολογήτου θα γίνεται μόνο με χρήση καρτών, ενώ θα δοθούν κίνητρα, δώρα και επιβραβεύσεις. Σε επιχειρήσεις που θα πωλούν προϊόντα και υπηρεσίες μόνο μέσω κάρτας θα προβλέπεται σταδιακή μείωση φορολογίας, ενώ όλες οι επιχειρήσεις ακόμη και αν είναι στον «Τειρεσία» θα δέχονται κάρτες.
Το μέτρο υποχρεωτικής χρήσης καρτών θα ξεκινήσει από νησιά Αιγαίου, ξενοδοχεία, εστιατόρια, συνεργεία αυτοκινήτων και δεν θα αφορά τους ηλικιωμένους άνω των 70 ετών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk