Ντιμπέιτ με… αλληλοκαρφώματα και το κρίσιμο της προσέλευσης

Τους χωράει όλους η Νέα Δημοκρατία την επόμενη ημέρα των εσωκομματικών εκλογών της 22ας Νοεμβρίου;

Τους χωράει όλους η Νέα Δημοκρατία την επόμενη ημέρα των εσωκομματικών εκλογών της 22ας Νοεμβρίου; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτουν πολλοί παράγοντες της συντηρητικής παράταξης, αν και όλοι ομνύουν, όπως είναι προφανές, στην ενότητα. Οι δημοσκοπήσεις που γίνονται, αν και αμφισβητούνται από τους Κυριάκο Μητσοτάκη, Αδωνι Γεωργιάδη και Απόστολο Τζιτζικώστα, δείχνουν πρωτιά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που θεωρεί σίγουρη την εκλογή του. Αυτό μένει να φανεί στην κάλπη καθώς κανείς, ακόμη και τα πιο έμπειρα στελέχη, δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς εκτιμήσεις για τον αριθμό των συμμετεχόντων στην εκλογική διαδικασία.
Το κρίσιμο στοιχείο που θα κρίνει τις εκλογές είναι πόσοι και ποιοι τελικά θα προσέλθουν στις «γαλάζιες» κάλπες για να ψηφίσουν. Εξάλλου το αποτέλεσμα θα είναι αυτό που θα οριοθετήσει εν πολλοίς το νέο εσωκομματικό τοπίο αλλά και θα δρομολογήσει ή όχι εξελίξεις. Η συμμετοχή θα είναι βαρόμετρο για τους τέσσερις υποψηφίους, ενώ και όποιος εκλεγεί θα έχει μεγαλύτερη πολιτική νομιμοποίηση αν ψηφίσει μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων της ΝΔ.
Το στιγμιότυπο της εβδομάδας για το νεοδημοκρατικό σύστημα που αποτελεί όμως σήμα για τις εκλογές στο πλαίσιο των εσωκομματικών συσχετισμών ήταν η παρουσία του κ. Μεϊμαράκη στις Σέρρες, την «καρδιά» του καραμανλισμού. Εκεί βρέθηκε και φωτογραφήθηκε με τον αδελφό του «πατριάρχη» της ελληνικής Κεντροδεξιάς Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον πρώην υπουργό Αχιλλέα Καραμανλή και τον υιό του, τον 40χρονο βουλευτή Κώστα Καραμανλή.
Ο στόχος ήταν προφανής: να φανεί ότι οι «καραμανλικοί» στηρίζουν τον κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος έχει και τις «πολιτικές ευλογίες» του Κώστα Καραμανλή. Δίπλα του είναι πρόσωπα του «καραμανλικού» στρατοπέδου, όπως π.χ. ο βουλευτής Γιώργος Βλάχος που τον ακολουθεί παντού και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης που προορίζεται για γραμματέας αν εκλεγεί στην ηγεσία και άλλοι όπως π.χ. ο Νικήτας Κακλαμάνης και η Ντόρα Μπακογιάννη.
Ο κ. Μεϊμαράκης ως την περασμένη Πέμπτη δεν είχε μπει στην εσωκομματική κούρσα επενδύοντας μόνο στον θεσμικό του ρόλο ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Μητσοτάκης του έριξε το γάντι δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να κινείται μόνο ως πρόεδρος αλλά είναι και υποψήφιος και πρέπει να μιλήσει για το τι θα κάνει. «Τη Δευτέρα θα είμαι εγώ πρόεδρος» ήταν ουσιαστικά το μήνυμά του και μιλάει για την ανάγκη να είναι ισχυρός πυλώνας η ΝΔ, ενώ θα εμμένει συνεχώς από εδώ και πέρα πως οι νεοδημοκράτες πρέπει να ψηφίσουν πολιτική υποψηφιότητα και ότι η ΝΔ πρέπει να έχει κοινοβουλευτικό πρόεδρο.
«Θα εκλεγεί και από τον πρώτο γύρο μάλιστα και θα κινηθεί ενωτικά» λένε για τον κ. Μεϊμαράκη οι στενοί συνεργάτες του, όπως ο πολιτικός του σύμβουλος Θόδωρος Αμπατζόγλου, ενώ ο διευθυντής του γραφείου του Σωτήρης Κορομάντζος στις επαφές που έχει εκπέμπει μήνυμα νίκης, αλλά και ο Νίκος Καραχάλιος, που τονίζει ότι πρέπει να γίνουν τομές στη ΝΔ, όπως γκλάσνοστ (διαφάνεια), περεστρόικα (αναδιάρθρωση) και σολινταρνόσκ (αλληλεγγύη), ονομασίες προκλητικές για τη συντηρητική παράταξη που παραπέμπουν στη Σοβιετική Ενωση.
Την αισιόδοξη εκτίμηση του επιτελείου του κ. Μεϊμαράκη δεν ασπάζονται, όπως είναι ευνόητο, οι άλλοι τρεις υποψήφιοι. «Στον δεύτερο γύρο θα είμαι εγώ με τον Μεϊμαράκη» επιμένει ο κ. Μητσοτάκης, η υποψηφιότητα του οποίου έχει προκαλέσει θετικά σχόλια σε κύκλους εκτός Ελλάδας. Κεντρικά στελέχη του ΕΛΚ υποστηρίζουν ότι είναι μια πολή καλή περίπτωση για τη ΝΔ, ενώ για αρκετούς είναι η πιο πολιτική υποψηφιότητα.
Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Γεωργιάδης εμμένουν στη διεξαγωγή ντιμπέιτ – κάτι που θεωρείται αδύνατον να γίνει – ή έστω ως εναλλακτική λύση μια ανοικτή και στα ΜΜΕ συνεδρίαση της ΚΟ όπου θα μιλήσουν οι υποψήφιοι και οι βουλευτές θα θέσουν ερωτήσεις. Την πρόταση ασπάζονται πολλοί βουλευτές που τονίζουν ότι δεν μπορεί η ΝΔ να πάει σε εκλογή αρχηγού χωρίς να γίνει συζήτηση ιδεολογική και πολιτική και υπενθυμίζουν πως έχει συμφωνηθεί και η διεξαγωγή δύο συνδιασκέψεων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να καταγγείλει τη διαδικασία και να αποχωρήσει από τις εκλογές αν, όπως έχει πει σε πολιτικούς φίλους του, καταρρεύσει, έστω και για λίγο, το ηλεκτρονικό σύστημα την ημέρα των εκλογών. «Φαινόμενα όπως των εκλογών του 2009 που έπεσε το σύστημα για δύο-τρεις ώρες δεν θα δεχθώ» λέει σε συνομιλητές του και εμφανίζεται αρκετά αισιόδοξος, δηλώνοντας πως στις περιοδείες του συναντά πολίτες που δηλώνουν τη στήριξή τους και δεν ανήκουν στον σκληρό κομματικό πυρήνα.
Ο ίδιος έχοντας την αυτονόητη στήριξη του πατέρα του, πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, προσώπου που έχει επιρροή ακόμη και τώρα σε τμήμα της ΝΔ, κινείται δυναμικά και καταθέτει ρηξικέλευθες προτάσεις. «Γίναμε ένα κόμμα που τα στελέχη του αυτοπροσδιορίζονταν από παλαιούς ηγέτες και χωρίστηκαν σε φατρίες. Εγώ δεν θέλω μια τέτοια ΝΔ και κλειστό κόμμα που θα είναι κοινωνικά απομονωμένο αλλά να ανήκει στους απλούς νεοδημοκράτες» λέει.
Ο κ. Γεωργιάδης, που έχει και τη στήριξη αρκετών στελεχών ανά την επικράτεια που ομνύουν πολιτική πίστη στον Αντώνη Σαμαρά, είναι ο μόνος που υπερασπίζεται με πάθος την πρωθυπουργική του πορεία με φράσεις όπως «η Ελλάδα κρατήθηκε όρθια επί Σαμαρά» και χωρίς αυτόν ο ίδιος δεν θα ήταν στη ΝΔ.
Εμμένει ότι η δική του υποψηφιότητα έχει έναν συμβολισμό, αφού δεν κατάγεται από τζάκι, όπως λέει, και δεν έχει μηχανισμούς. «Είμαι ένας από εσάς» λέει. Θεωρείται αουτσάιντερ και έχοντας μαζί του 2.000 εθελοντές τονίζει πως σκοπεύει «να κεράσει πικρό φαρμάκι τους δημοσκόπους». «Οι επικοινωνιολόγοι θα κάνουν τη δική τους δουλειά και εμείς οι πολιτικοί τη δική μας και ο λαός θα επιλέξει» υπογραμμίζει, ενώ ρίχνει συνεχώς βέλη στον κ. Τζιτζικώστα. «Να μην εμπιστεύεστε πολιτικούς που για να πουν μια φράση πρώτα συμβουλεύονται τους επικοινωνιολόγους» ήταν το πιο φαρμακερό σχόλιό του.

«Οσοι με κατηγορούν νιώθουν πως ξεβολεύονται από την υποψηφιότητά μου. Η αλλαγή ξεβολεύει κάποιους»
απαντά ο κ. Τζιτζικώστας στους κ.κ. Μεϊμαράκη, Μητσοτάκη και Γεωργιάδη, που προβάλλουν κυρίως το συνταγματικό κώλυμα καθώς δεν μπορεί ως το 2019 να συμμετέχει στη Βουλή. Ο ίδιος υποστηρίζει με ένταση ότι το πρόβλημα της ΝΔ είναι στην κοινωνία και όχι στη Βουλή και εμμένει: «Η ΝΔ βρίσκεται σε κατηφορική πορεία. Χάσαμε 2 εκατ. ψηφοφόρους. Προέχει η ΝΔ να ανοίξει ξανά τις πόρτες της. Εχασε τη μάχη στην κοινωνία και εκεί εγώ θέλω να μιλήσω».
Ο 37χρονος περιφερειάρχης επενδύει στη στρατηγική «πόρτα-πόρτα» ελπίζοντας σε επιστροφή παλαιότερων ψηφοφόρων της ΝΔ και προσέλκυσης νέων. Στηρίζεται από αρκετούς υποστηρικτές του κ. Σαμαρά ανά την επικράτεια και διαψεύδει λέγοντας πως είναι «κακόγουστο αστείο» ότι έχει κάνει συμφωνία μαζί του. Υποστηρίζει ότι αν εκλεγεί δεν τίθεται θέμα διάσπασης και πως την ενότητα την εγγυώνται και οι τέσσερις υποψήφιοι αλλά πάνω απ’ όλα η βάση. Καλεί σε συμμετοχή στις εκλογές καθώς θεωρεί η αυξημένη συμμετοχή τον ευνοεί και στέλνει μήνυμα στους νεοδημοκράτες: «Εχεις δύναμη. Πίστεψέ το. Θέλουμε πολιτική χωρίς μεσάζοντες».
Το κρίσιμο 20ήμερο
Το 1997 σε μια άλλη εσωκομματική αναμέτρηση για την εκλογή αρχηγού στη ΝΔ, το ιστορικό στέλεχος της Κεντροδεξιάς Γεώργιος Ράλλης είχε πει: «Το πρώτο κακό, από το οποίο πρέπει να απαλλαγεί η ΝΔ τάχιστα, είναι το σύνδρομο της εξουσίας και της ηγεσίας». Επειτα από περίπου δύο δεκαετίες αυτή η προτροπή έχει την ισχύ της, σε μια περίοδο που ανεβαίνουν επικίνδυνα οι τόνοι μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων αρχηγών που θα επιχειρήσουν να πολιτικοποιήσουν την προεκλογική τους εκστρατεία. Ο βασικός στόχος είναι να επικεντρωθούν σε ζητήματα ουσίας, καθώς η ιδεολογική αντιπαράθεση θεωρείται απαραίτητη να υπάρξει ώστε να δει και η κοινωνική και κομματική βάση καθαρά τι υποστηρίζει ο κάθε υποψήφιος. Οι επόμενες 20 ημέρες θα δείξουν αν τα ηγετικά στελέχη της ΝΔ και κυρίως οι υποψήφιοί της μπορούν να διατηρήσουν ενωμένη τη συντηρητική παράταξη και πραγματικά επιθυμούν την ανασύνταξή της.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk