Βρυξέλλες-Βερολίνο παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εκλογές στη ΝΔ

Ανοικτή γραμμή με Αθήνα έχουν Βρυξέλλες και Βερολίνο που παρακολουθούν με έκδηλο ενδιαφέρον την εσωκομματική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη στη Νέα Δημοκρατία, στις τάξεις της οποίας έχει ξεκινήσει, τις τελευταίες ώρες συζήτηση για το εάν ήταν ορθή κίνηση να ψηφίσουν το τρίτο μνημόνιο.

Ανοικτή γραμμή με Αθήνα έχουν Βρυξέλλες και Βερολίνο που παρακολουθούν με έκδηλο ενδιαφέρον την εσωκομματική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη στη Νέα Δημοκρατία, στις τάξεις της οποίας έχει ξεκινήσει, τις τελευταίες ώρες συζήτηση για το εάν ήταν ορθή κίνηση να ψηφίσουν το τρίτο μνημόνιο.

Σε μια χρονική στιγμή που στα κέντρα λήψης των αποφάσεων στην Ε.Ε. και στον κύκλο των δανειστών επικρατεί, σύμφωνα με όσα μεταδίδονται, ανησυχία για την πορεία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι εξελίξεις στη συντηρητική παράταξη ενδιαφέρουν για πολλούς λόγους που σχετίζονται με την επόμενη μέρα στη χώρα.

Και αυτό διότι οι δανειστές φοβούνται, το ενδεχόμενο να μην υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που απορρέουν από το τρίτο πρόγραμμα, συζητούν σενάρια για το ενδεχόμενο να υπάρξει μεγάλος συνασπισμός, αλλά τους προβληματίζει η στάση της Ν.Δ. που δεν ψήφισε τα προαπαιτούμενα και γενικά έχει εσχάτως και αντιμνημονιακό τόνο στη ρητορική της.

Οι δανειστές θα ήθελαν να υπάρχει μια ευρύτερη συνεργασία των δυο βασικών κομμάτων στα πλαίσια ενός μεγάλου συνασπισμού για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα. Όμως πολλά εξαρτώνται από το πρόσωπο που θα εκλεγεί στην ηγεσία της Ν.Δ. και τη στρατηγική θα χαράξει, αν και μέχρι στιγμής όλοι οι υποψήφιοι αρχηγοί, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Άδωνις Γεωργιάδης και Απόστολος Τζιτζικώστας είναι ιδιαίτερα επικριτικοί για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Πάντως, ήδη ο κ. Μητσοτάκης, πρόσωπο που εκτιμάται πάρα πολύ στους κύκλους των δανειστών, όπως προκύπτει και από το ολοσέλιδο δημοσίευμα των Financial Times, κάνει συνεχώς επιθέσεις κατά της κυβέρνησης, την οποία θεωρεί επικίνδυνη. Το ενδιαφέρον είναι όμως ότι εμμένει πως δεν υπάρχει περιθώριο συγκυβέρνησης της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που ο Πρωθυπουργός δεν αντέξει κοινοβουλευτικά να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Η ηγεσία της Ν.Δ. πήρε πρόσφατα μια πρόγευση τι πιστεύουν οι ευρωπαίοι συντηρητικοί στο εκλογικό συνέδριο του ΕΛΚ στη Μαδρίτη, όπου και ετέθη το θέμα γιατί το ελληνικό κεντροδεξιό κόμμα δεν ψήφισε τα προαπαιτούμενα. Στα μέσα της εβδομάδας, ο πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης βρέθηκε στο Κοινοβούλιο της Βαυαρίας στο Μόναχο, ως κεντρικός ομιλητής στην ετήσια κεντρική πολιτική εκδήλωση, μετά από πρόσκληση της προέδρου Dr. Barbara Stamm και της Γεν. Διευθύντριας της Ακαδημίας για την Πολιτική και την Επιστήμη Prof. Dr. Ursula Muench.

Εκεί είπε ότι είναι σημαντικός για τις εξελίξεις είναι ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει η ΝΔ, η οποία στηρίζει αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, αλλά διαφωνεί με την υπερφορολόγηση που σκοτώνει ρευστότητα και ανάπτυξη…». Το ενδιαφέρον του γερμανικού κοινού ήταν έντονο για τις εξελίξεις στην Ελλάδα (σ.σ. φάνηκε τόσο από τη μαζικότητα της συμμετοχής, αφού παρέστησαν πάνω από 500 διακεκριμένα άτομα), αλλά και για την πορεία της Ν.Δ.

Σε αυτό το κλίμα έχει ενδιαφέρον η προ ημερών παρέμβαση του ιστορικού στελέχους της Ν.Δ. Ιωάννη Βαρβιτσιώτη που ζήτησε να επανέλθει ουσιαστικά το κόμμα σε αντιμνημονιακή δράση, ενώ πολλοί αναφέρουν τη λανθασμένη επιλογή να στηριχθεί το τρίτο μνημόνιο.

Υπάρχουν στελέχη όπως ο Μάκης Βορίδης και ο Άδωνις Γεωργιάδης που ήταν αναφανδόν κατά της ψήφισης του τρίτου μνημονίου που προκρίνουν πιο δυναμική αντιπολίτευση και δεν διστάζουν να πουν πως η Ν.Δ. θα έπρεπε να κάνει αστικό ακτιβισμό, δηλ. να πρωτοστατήσει σε διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις, κ.α. κατά της κυβέρνησης.

Ο κ. Μεϊμαράκης επέλεξε μέσω twitter να στείλει το δικό του μήνυμα και θα τοποθετηθεί και με σαφή τρόπο το επόμενο διάστημα, καθώς επαναλαμβάνει ότι η Ν.Δ. δεν ψήφισε το μνημόνιο τον Αύγουστο, αλλά τη διάσωση της χώρας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε.

«Εμείς ούτε μνημονιακοί, ούτε αντιμνημονιακοί το παίξαμε. Το μνημόνιο ήταν μια αναγκαία πολιτική, ώστε η χώρα να βγει από την κρίση» σημείωσε ο κ. Μεϊμαράκης που έχει δώσει εντολή για σκληρή αντιπολίτευση.

«Η ΝΔ δεν ψήφισε τα μέτρα, ψήφισε να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, όμως, βεβαίως, τη θετική μας ψήφο ο λαός την εισέπραξε ως συμφωνία στα μέτρα. Τώρα η ΝΔ καταψηφίζει τα μέτρα» είπε από την Κρήτη ο κ. Γεωργιάδης

Το ερώτημα που τίθεται είναι πλέον εάν και πόσο γρήγορα η Ν.Δ. θα επιστρέψει στην αντιμνημονιακή ρητορική, η οποία ήταν έντονη την περίοδο 2010-2012 με κεντρικό εκφραστή τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Γεωργιάδης επιτέθηκε στον συνυποψήφιό του κ. Μεϊμαράκη (σ.σ. το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέει ότι τον προτιμά για πρόεδρο της Ν.Δ.), χρεώνοντάς του ουσιαστικά την κατά τον ίδιο «εγκληματική επιλογή» να ψηφιστεί το τρίτο μνημόνιο, καθώς όπως υποστηρίζει ο Πρωθυπουργός πήρε «λευκή επιταγή».

Η κίνησή του εντάσσεται στην στρατηγική ενίσχυσης της υποψηφιότητάς του, διότι κυριαρχεί το επιχείρημα από ορισμένες πλευρές ότι η Ν.Δ. θα δυσκολευθεί να πείσει ότι δεν έχει ευθύνη για τα μέτρα που κατατίθενται στη Βουλή, καθώς απορρέουν από το τρίτο μνημόνιο που ψήφισε και η ίδια στα μέσα Αυγούστου.

«Αν δεν συμφωνούσε η ΝΔ, κινδύνευε η χώρα μας να βρεθεί έξω από τον πυρήνα της Ευρώπης και έξω από τον πυρήνα του ευρώ. Κάτι το οποίο θα ήταν καταστροφικό. Είναι όμως άλλο αυτό και είναι άλλο να ψηφίζουμε μέτρα τα οποία αποδεδειγμένα βρίσκονται στη λάθος κατεύθυνση» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Τζιτζικώστας.

Συνεχίζεται ο προεκλογικός αγώνας

Με δεδομένο, όπως παραδέχονται όλοι, ότι στο δεύτερο γύρο θα είναι ο κ. Μεϊμαράκης κινούνται οι κκ. Μητσοτάκης, Γεωργιάδης και Τζιτζικώστας που συνεχίζουν τον προεκλογικό τους αγώνα. Ο κ. Μεϊμαράκης, μετά το τετραήμερο στην Κεντρική Μακεδονία, «κάστρο» του κ. Τζιτζικώστα, πηγαίνει αύριο και μεθαύριο στην περιοχή του κ. Σαμαρά, τους νομούς Αργολίδας, Μεσσηνίας και Λακωνίας.

«Πολιτικά φθαρμένος και ανεπαρκής ο κ. Τσίπρας για να διαχειριστεί την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη» επιμένει ο κ. Μητσοτάκης που έχει ιδιαίτερα έντονα πολιτικά στοιχεία στον προεκλογικό του αγώνα. «Ένα μήνα μετά τις εκλογές ο κ. Τσίπρας είναι ήδη φθαρμένος. Ήταν ήδη ηθικά έκπτωτος από το γεγονός ότι είπε απίστευτα ψέματα στις εκλογές του Ιανουαρίου. Τώρα είναι και πολιτικά φθαρμένος και ανεπαρκής να διαχειριστεί την πολύ μεγάλη πρόκληση της επιστροφής της χώρας σε μια τροχιά ανάπτυξης. Όσοι τον βλέπουν και η εικόνα του και η στάση του δείχνει ένα πρωθυπουργό κουρασμένο και αμήχανο» είπε μεταξύ άλλων από τη Χαλκίδα.

Ο κ. Γεωργιάδης από την Κρήτη απηύθυνε κάλεσμα για συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές, εμφανίστηκε ενωτικός και ιδιαίτερα επικριτικός προς την κυβέρνηση. Μιλώντας σε μεγάλη συγκέντρωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό για την πολιτική που ακολουθεί, καθώς και τα μέτρα που θα εφαρμοστούν, τα οποία, όπως εκτιμά, θα βυθίσουν στο τέλμα την ελληνική κοινωνία.

«Κάθε μέρα που είναι ο Τσίπρας στην εξουσία είναι μία μέρα που μεγαλώνει ο λογαριασμός γιατί το παιδί αυτό μπορεί να είναι γλυκό, μπορεί να είναι χαμογελαστό, μπορεί να είναι συμπαθητικό, ό,τι θέλετε πείτε το, τη δουλειά αυτή δεν ξέρει να την κάνει» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

«Είναι λάθος να υποστηρίζουν ορισμένοι ότι πρέπει να περιμένουμε τον κ. Τσίπρα να πέσει από μόνος του επειδή απλώς θα διαχειριστεί πληθώρα δύσκολων μέτρων» είπε από τη Λαμία ο κ. Τζιτζικώστας και συμπλήρωσε:

«Αν εμείς δεν αναμορφώσουμε τη Νέα Δημοκρατία, με τις ταχύτητες που τρέχουν σήμερα τα πράγματα, οι πολίτες θα μας προσπεράσουν μόλις αντιληφθούν το πραγματικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και θα στραφούν σε εντελώς διαφορετική πλευρά, επιλέγοντας το δρόμο της αποχής ή κόμματα διαμαρτυρίας» σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος όπως λένε οι συνεργάτες του συνεχίζει τη στρατηγική “πορεία προς τη βάση της παράταξης”. Μάλιστα πόσταρε και ό ίδιος στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook έχει ήδη ταξιδέψει σε 16 διαφορετικές πόλεις της χώρας, διανύοντας 3.959 χιλιόμετρα με τη βοήθεια 885 εθελοντών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk