Νέα Δημοκρατία: Ανεβάζουν «στροφές» και τόνους αντιπαράθεσης οι υποψήφιοι αρχηγοί

Στο μάνατζμεντ, υπάρχει μια θεωρία, αποκαλούμενη «στρατηγική των ‘‘γαλάζιων’’ ωκεανών» που αποτελεί ένα συστηματικό τρόπο για να παρακαμφθεί ο ανταγωνισμός που οδηγεί σε έναν αιματοβαμμένο «κόκκινο ωκεανό», όπου οι αντίπαλοι μάχονται για μια δεξαμενή κερδών που διαρκώς συρρικνώνεται. Στη Ν.Δ. σήμερα, μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές, καλά κρατεί ο ανταγωνισμός των υποψηφίων αρχηγών της που διαγκωνίζονται για ένα εκλογικό σώμα που διαρκώς μειώνεται από τις εκλογές του 2009.

Στο μάνατζμεντ, υπάρχει μια θεωρία, αποκαλούμενη «στρατηγική των ‘‘γαλάζιων’’ ωκεανών» που αποτελεί ένα συστηματικό τρόπο για να παρακαμφθεί ο ανταγωνισμός που οδηγεί σε έναν αιματοβαμμένο «κόκκινο ωκεανό», όπου οι αντίπαλοι μάχονται για μια δεξαμενή κερδών που διαρκώς συρρικνώνεται. Στη Ν.Δ. σήμερα, μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές, καλά κρατεί ο ανταγωνισμός των υποψηφίων αρχηγών της που διαγκωνίζονται για ένα εκλογικό σώμα που διαρκώς μειώνεται από τις εκλογές του 2009.

Αυτή τη στιγμή ουσιαστικά οι τέσσερις υποψήφιοι κινούνται στη ζώνη του «κόκκινου ωκεανού» και εκτιμάται ότι είναι δύσκολο να παρακαμφθεί ο ανταγωνισμός τους με μια πολιτική παραλλαγή της στρατηγικής των «γαλάζιων ωκεανών», καθώς όσο πλησιάζουμε προς την 22α Νοεμβρίου θα αγριεύει η εσωκομματική μάχη.

Η χθεσινή παρέμβαση του προέδρου της Ν.Δ. και υποψηφίου αρχηγού της, Βαγγέλη Μεϊμαράκη από τη Χαλκιδική έδειξε ότι εισέρχεται και ο ίδιος επισήμως στην εσωκομματική προεκλογική κούρσα, αφού τοποθετήθηκε για πρώτη φορά από την ημέρα που ξεκίνησε, μιλώντας για την εκλογική μάχη.

Ο ίδιος εμφανίστηκε, έχοντας και τον αέρα των δημοσκοπήσεων, όπως λένε και οι συνεργάτες του, αλλά αμφισβητούν οι άλλοι συνυποψήφιοί του, ως ο νικητής των εσωκομματικών εκλογών, λέγοντας πως «τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου θα είμαι αυτός που θα κληθεί να διαχειριστεί τη ΝΔ στο σύνολο της και θέλω ως Πρόεδρος που θα έχω εκλεγεί, να μπορώ να διαχειριστώ το σύνολο της Νέας Δημοκρατίας».

Με ενωτική διάθεση, σημείωσε ότι δεν είναι ευχάριστο να υπάρχουν τραύματα και πληγές, που θα πάρουν χρόνο να επουλωθούν και τόνισε πως η χώρα έχει ανάγκη και τη ΝΔ. «Την έχει ανάγκη γιατί πρέπει να υπάρχει ως ένας μεγάλος πυλώνας. Γιατί αν δεν υπάρχει, θα υπάρχει πλήρης κυριαρχία ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα, που νομίζω ότι ούτε και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν το θέλουνε» είπε.

Από την Μακεδονία (όπου περιόδευσε τις τελευταίες τέσσερις ημέρες), που αποτελεί προνομιακό χώρο για τον Απόστολο Τζιτζικώστα, ο κ. Μεϊμαράκης για πρώτη φορά ανέδειξε το συνταγματικό κώλυμα που έχει ο 37χρονος περιφερειάρχης να είναι στη Βουλή.

Με τον πιο ηχηρό τρόπο είπε ότι η ΝΔ πρέπει να έχει κοινοβουλευτικό Πρόεδρο, διότι η μάχη είναι στη Βουλή και το πολίτευμα μας είναι η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και κάλεσε τους ψηφοφόρους του κόμματος να προσέλθουν στις κάλπες, συμπληρώνοντας: «…Με διάθεση που λέει ότι όλοι καλοί είμαστε και αν πάμε με πολιτικά κριτήρια, να επιλέξουμε κάποιον με περισσότερο πολιτικότητα και κοινοβουλευτισμό».

Η αναφορά ήταν σαφής για τον κ. Τζιτζικώστα, για τον οποίο από την πρώτη στιγμή είχαν αφήσει αιχμές ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που χθες όμως έριξε το γάντι στον κ. Μεϊμαράκη, ζητώντας του να μην κινείται μόνο ως πρόεδρος αλλά και ως υποψήφιος αρχηγός καθώς όλοι θέλουν να ακούσουν τι έχει να πει και να προτείνει για το κόμμα.

«Θα μπορούσα να είχα πει, να μην είναι πρόεδρος αφού είναι υποψήφιος, δεν το έκανα γιατί η Ν.Δ. πρέπει να παίξει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, αλλά δεν θα δεχτώ να είναι μόνο πρόεδρος και όχι υποψήφιος» είπε νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης ο κ. Μητσοτάκης εμμένοντας και πάλι στη διεξαγωγή ενός ντιμπέιτ των υποψηφίων.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κοινή συνισταμένη, που όπως φαίνεται δεν θα υπάρξει, ο κ. Μητσοτάκης που θεωρεί ότι ο ίδιος και ο κ. Γεωργιάδης έχουν μιλήσει μέχρι στιγμής πιο πολιτικά και θέτουν ζητήματα, ζητεί τη διεξαγωγή συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., όπου σε μια ανοικτή συζήτηση και στα ΜΜΕ, οι υποψήφιοι θα τοποθετηθούν και οι βουλευτές θα τους υποβάλλουν ερωτήματα.

«Δεν γίνεται να κάνεις debate με τον Τσίπρα και όχι με τους συνυποψηφίους σου» λέει ο κ. Μητσοτάκης και θεωρεί πως εάν δεν γίνονται δημόσιες συζητήσεις τότε καταλήγουμε να συζητάμε παραπολιτικά, υπονοούμενα και σπόντες και αυτό δεν κάνει καλό στο κόμμα» τόνισε μεταξύ άλλων. Ο κ. Μητσοτάκης που εμφανίζεται σίγουρος ότι στο δεύτερο γύρο θα είναι αντίπαλος με τον κ. Μεϊμαράκη, επιμένει πως πρέπει να γίνει δραστική ανανέωση σε πρόσωπα και ιδέες και διευκρινίζει πως δεν περίπτωση που δεν εκλεγεί, θα παραμείνει απλός στρατιώτης.

Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο εάν θα γίνει αυτή η συνεδρίαση της Κ.Ο. που ζητούν και πολλοί βουλευτές, αλλά και οι δυο συνδιασκέψεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως έχει συμφωνηθεί. Την ίδια στιγμή ο κ. Μεϊμαράκης σήκωσε ουσιαστικά το γάντι που του έριξε ο κ. Μητσοτάκης και απάντησε ότι προσπαθεί ως πρόεδρος της Ν.Δ. να είναι απόλυτα συνεπής προς τα καθήκοντα του αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης και ταυτόχρονα να κρατήσει ένα συνθετικό και ενωτικό κλίμα και μια αξιοπρεπή – ηθική στάση απέναντι στους συνυποψήφιους τους.

Παράλληλα, ο κ. Μεϊμαράκης, σε αυτή την πρώτη του πολιτική ομιλία επί των εσωκομματικών, και αφού ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου ήταν στις Σέρρες, την έδρα των «καραμανλικών», έχοντας στο πλευρό του τον Αχιλλέα Καραμανλή και τον υιό του, τον 40χρονο βουλευτή Κώστα Καραμανλή, έστειλε και άλλο μήνυμα στον κ. Τζιτζικώστα, λέγοντας: «Εγώ δεν μπαίνω σε μάχη γενεών. Είμαι σε μάχη ιδεών και τις ιδέες και τις αρχές, τις παλεύεις ανεξαρτήτως γενιάς, ηλικίας…».

Την ίδια στιγμή που ο κ. Μεϊμαράκης μιλούσε στην Χαλκιδική, από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ο κ. Γεωργιάδης έστελνε το δικό του μήνυμα, παρουσιάζοντας τις προτάσεις του για τη Ν.Δ. και την Ελλάδα, ενώ στην ομιλία του είχε και καρφιά για τον κ. Τζιτζικώστα.

Υπεραμυνόμενος και πάλι την πρωθυπουργική πορεία του Αντώνη Σαμαρά και αφού είπε πως «η Ελλάδα κρατήθηκε όρθια επί Σαμαρά» και χωρίς αυτόν ο ίδιος δεν θα ήταν στη Ν.Δ. εξαπέλυσε πυρά κατά του κ. Τζιτζικώστα, λέγοντας: «Να μην εμπιστεύεστε πολιτικούς που για να πουν μια φράση, πρώτα συμβουλεύονται τους επικοινωνιολόγους».

Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα τους πολεμήσουμε. Θα τους κυνηγήσουμε σκληρά και στο τέλος ο κ. Τσίπρας θα λογοδοτήσει». Για μια ακόμη φορά εξήρε το έργο της κυβέρνησης της Ν.Δ. τονίζοντας ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν οδηγούσε τη χώρα σε εκλογές, η Ελλάδα θα είχε βγει από το μνημόνιο και θα είχε εισέλθει στις αγορές.

Αντίθετα, ο κ. Τζιτζικώστας που δέχεται συνεχή πυρά, επέμεινε πως το πρόβλημα της Ν.Δ. είναι στην κοινωνία και όχι στη Βουλή, απαντώντας στην κριτική που δέχεται για το συνταγματικό κώλυμα. «Η ΝΔ βρίσκεται σε κατηφορική πορεία. Έχουμε χάσει 2 εκατ. ψηφοφόρους. Αυτό που προέχει είναι η ΝΔ να ξαναανοίξει τις πόρτες της σε αυτούς που πιστεύουν ότι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα της χώρας. Η ΝΔ έχασε τη μάχη στην κοινωνία και εκεί εγώ θέλω να μιλήσω» είπε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Υπό τη σκιά των συζητήσεων πως τηρεί αποστάσεις από τους πρώην Πρωθυπουργούς, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, διευκρίνισε πως τιμά όλους τους προέδρους της παράταξης, ενώ ξεκαθάρισε πως είναι κακόγουστο αστείο πως έχει κάνει συμφωνία με τον δεύτερο και πως τον στηρίζει.

«Αν δεν τους τιμούσα δε θα διεκδικούσα την ηγεσία αυτής της παράταξης. Η ΝΔ και στην τελευταία της κυβέρνηση, παρέδωσε τη χώρα σε καλύτερη φάση από όταν την πήρε. Κάποιες φορές δεν λειτουργήσαμε σαν ομάδα, δεν εξηγήσαμε πολλές φορές στο λαό τι στόχο και τι ορίζοντα είχαν κάποιες κινήσεις μας ως κόμμα» είπε και έστειλε το μήνυμα στους συνυποψήφιούς του: «Η αλλαγή ξεβολεύει κάποιους».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk