Η αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων στον αγώνα για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας

Ο καθένας από τους τέσσερις υποψηφίους αρχηγούς της Ν.Δ. ακολουθεί το δρόμο του με βάση τη στρατηγική που έχει χαράξει στο δρόμο προς τις εσωκομματικούς κάλπες της 22ας Νοεμβρίου. Όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Απόστολος Τζιτζικώστας ομονοούν στην αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων, ενώ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αποφεύγει να τις επικαλεστεί, καθώς προηγείται.

Ο καθένας από τους τέσσερις υποψηφίους αρχηγούς της Ν.Δ. ακολουθεί το δρόμο του με βάση τη στρατηγική που έχει χαράξει στο δρόμο προς τις εσωκομματικούς κάλπες της 22ας Νοεμβρίου. Όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Απόστολος Τζιτζικώστας ομονοούν στην αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων, ενώ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αποφεύγει να τις επικαλεστεί, καθώς προηγείται.

Όλοι υψώνουν τους τόνους κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Συχνά – πυκνά, οι κκ. Μητσοτάκης και Γεωργιάδης αφήνουν και αιχμές για τον έτερο υποψήφιο κ. Τζιτζικώστα που πρώτος σήκωσε υπέρμετρα τους τόνους. Από την άλλη πλευρά ο κ. Μεϊμαράκης αποφεύγει να μπει στην εσωκομματική αντιπαράθεση με τους συνυποψήφιούς του και επιτίθεται στο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας και τον…αέρα των δημοσκοπήσεων! Μόνο που οι άλλοι τρεις επιμένουν ότι όλα θα κριθούν στις κάλπες.

Ο κ. Μεϊμαράκης, τον οποίο οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πρώτο στην κούρσα της διαδοχής, δεν θέλησε να τις σχολιάσει από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε το βράδυ της παραμονής της 28ης Οκτωβρίου και απλά είπε πως δεν παρακολουθεί τα γκάλοπ και πως δεν τον ενδιαφέρουν.

«Εγώ, όπως γνωρίζετε, είμαι ο πρόεδρος της ΝΔ θεσμικά και έχουμε μπει σε μια διαδικασία η οποία είναι εσωτερική και αφορά εμάς» είπε, έχοντας στο πλευρό του, μεταξύ άλλων, τον Γιάννη Ιωαννίδη, τον Γιώργο Βλάχο που τον ακολουθεί παντού, τον πρώην γ.γ. δημοσίων έργων, Στράτο Σιμόπουλο, αλλά και τον πρώην γ.γ. συντονισμού της κυβέρνησης επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρη Βαρτζόπουλο.

Η πρόθεσή του κ. Μεϊμαράκη που επιτίθεται συνεχώς κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ήταν σαφής, καθώς θέλησε με τον τρόπο αυτό να οριοθετήσει την συζήτηση για την εκλογή του νέου αρχηγού στα στενά όρια της Ν.Δ. καθώς, επιμένει ότι γενικά ο στόχος πρέπει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση.

Από την άλλη, ο κ. Μητσοτάκης (σ.σ. είναι μαζί με τον κ. Μεϊμαράκη ο πιο αποστασιοποιημένος από τις εσωτερικές συγκρούσεις και προτιμά να μην έρχεται κατά μέτωπο με τους συνυποψήφιούς του) εμμένει και το λέει δημόσια ότι οι δημοσκοπήσεις έχουν πέσει τόσο έξω στις τελευταίες εκλογές.

«Κανείς δεν μπορεί να μετρήσει πρόθεση ψήφου σε μια εκλογή που δεν ξέρουμε πόσοι θα ψηφίσουν» λέει και συνεχίζει: «Η δημοσκόπηση που κάνω εγώ κάθε μέρα είναι οι συγκεντρώσεις τις οποίες πάω, είναι πάρα πολύς κόσμος που έρχεται να με ακούσει και να με ρωτήσει πράγματα».

Στην ίδια λογική κινείται και ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος έστειλε μήνυμα στις εταιρίες δημοσκοπήσεων, την παραμονή της εθνικής εορτής, από το εκλογικό του κέντρο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Παρουσία των υποστηρικτών του, εκ των οποίων και ορισμένοι παλαιοί στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, όπως ο Γιώργος Μουρούτης, είπε: «Σκοπεύω να δώσω μεγάλη πίκρα στους δημοσκόπους στις 22 Νοεμβρίου. Έχουν το θράσος να επιβάλουν τις εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία. Ε, δεν θα τους αφήσουμε».

Τις δημοσκοπήσεις απαξιώνουν και από το επιτελείο του κ. Τζιτζικώστα προβάλλοντας το επιχείρημα ότι «έχουν πέσει πολλές φορές έξω», όπως λένε χαρακτηριστικά, ενώ θυμίζουν και τι έγινε το 2009, όταν ο κ. Σαμαράς κέρδισε απέναντι σε όλα τα προγνωστικά που έδειχναν σαφές προβάδισμα στην Ντόρα Μπακογιάννη.

«Θα γελάσει καλύτερα όποιος γελάσει τελευταίος» εμμένουν από το επιτελείο του κ. Τζιτζικώστα, ενώ από την πλευρά Μεϊμαράκη επισημαίνουν ότι οι δημοσκοπήσεις δεν πρέπει να αγνοούνται, καθώς δείχνουν μια συγκεκριμένη τάση, ενώ ο στενός του συνεργάτης Θόδωρος Αμπατζόγλου προέβλεψε και νίκη από τον πρώτο γύρο.

Από το επιτελείο του κ. Τζιτζικώστα χθες επιχείρησαν να ρίξουν τους τόνους και στο θέμα που άνοιξε ο ίδιος ο 37χρονος περιφερειάρχης που στο Ρ/Σ Βήμα 99.5 είπε ότι ο κ. Μεϊμαράκης πρότεινε για την αντιπροεδρία του ΕΛΚ την κυρία Μπακογιάννη στα πλαίσια της συμφωνίας που έκανε μαζί του πίσω από «κλειστά γραφεία».

Τις τελευταίες δυο μέρες υπήρξε ένταση, καθώς κυκλοφόρησε επιστολή του κ. Μεϊμαράκη προς το ΕΛΚ όπου προτείνεται η κυρία Μπακογιάννη. Αυτή η διαρροή χρεώθηκε στην πλευρά Τζιτζικώστα, αφού είχε προηγηθεί η οργισμένη απάντηση της κυρίας Μπακογιάννη. «Ο κ. Τζιτζικώστας ότι είχε να πει το είπε την περασμένη Παρασκευή» τόνιζαν από το επιτελείο του, υπενθυμίζοντας την πρώτη ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Ρ/Σ Βήμα 99.5 με την οποία προκάλεσε αίσθηση και εσωκομματικές αναταράξεις.

Σε αυτό το κλίμα της έντασης, αποκλείεται η διεξαγωγή ενός ντιμπέιτ, για το οποίο εμμένει ο κ. Μητσοτάκης, καθώς δεν το θέλει και η πλευρά Μεϊμαράκη, ενώ είναι άγνωστο εάν θα γίνουν οι δυο προσυνδιασκέψεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και μια συνεδρίαση της Κ.Ο. (σ.σ. πρόταση των κκ. Γεωργιάδη και Μητσοτάκη) όπου οι βουλευτές θα θέσουν ερωτήματα στους υποψηφίους.

Η μόνη κοινή συνισταμένη των τεσσάρων υποψηφίων είναι η επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για μια σειρά αποφάσεων και κινήσεών του. «Όχι άλλες επιτυχίες κ. Τσίπρα. Λίγο ακόμα και θα μας πάρουν και την Ακρόπολη» είπε ο κ. Γεωργιάδης. «Ο κ. Τσίπρας έχει κοροϊδέψει τους Έλληνες» τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης που κατηγόρησε για ανεπάρκεια και ανικανότητα την κυβέρνηση. Ο κ. Μεϊμαράκης σήμερα επέλεξε να βρεθεί στις Σέρρες, την έδρα των «καραμανλικών» (σ.σ. κίνηση με συμβολισμό για τα εσωκομματικά) για την εθνική επέτειο.

Οι κκ. Μητσοτάκης και Γεωργιάδης ξεκαθάρισαν ότι σε περίπτωση ήττας τους, δεν θα είναι αντιπρόεδροι της Ν.Δ., εάν τους προταθεί, ενώ ο δεύτερος που χθες κέρδισε την στήριξη του Παναγιώτη Ψωμιάδη, κατηγόρησε τον κ. Τζιτζικώστα ότι δεν «δεν ήταν εξαιρετικά παρών» στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk