Νέα Δημοκρατία: Προς πολιτικό στίγμα στην προεκλογική εκστρατεία για την εκλογή νέου αρχηγού

Να πολιτικοποιηθεί η προεκλογική εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας για την εκλογή νέου αρχηγού, θα επιχειρηθεί τις επόμενες ημέρες, ώστε να απεγκλωβιστεί η αξιωματική αντιπολίτευση από μια επιζήμια εσωκομματική σύγκρουση όπου κυριαρχούν οι προσωπικές επιθέσεις, οι αιχμές και τα καρφιά. Ο βασικός στόχος είναι να επικεντρωθούν σε ζητήματα ουσίας, καθώς η ιδεολογική αντιπαράθεση θεωρείται απαραίτητη να υπάρξει, ώστε να δει και η κοινωνική και κομματική βάση καθαρά τι υποστηρίζει ο κάθε υποψήφιος.

Ήδη, από την πλευρά του προέδρου της Ν.Δ. και εν νέου υποψηφίου αρχηγού, Βαγγέλη Μεϊμαράκη στάλθηκε το πρώτο μήνυμα για να πολιτικοποιηθεί η διαδικασία. Ο πολιτικός του σύμβουλος και εκ των πιο στενών συνεργατών του, ο Θόδωρος Αμπατζόγλου το έθεσε ευθέως και υποστήριξε (Ρ/Σ Βήμα 99.5) ότι από εδώ και πέρα η συζήτηση πρέπει να είναι πολιτική και να λείψουν οι προσωπικές επιθέσεις, καθώς προέχει η ενότητα και «την επόμενη μέρα των εκλογών όλοι Ν.Δ. θα είμαστε».

Την ίδια στιγμή η Ν.Δ. προσπαθεί να μην αφήσει στην άκρη τα αντιπολιτευτικά της καθήκοντα και εξαπολύει πυρά στην κυβέρνηση. Παράλληλα προετοιμάζει μετωπική σύγκρουση με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ιδίως με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγορεί ευθέως για το μεταναστευτικό – προσφυγικό και μιλά για μυστικές συμφωνίες ώστε η Ελλάδα να γίνει «αποθήκη ψυχών».

Πάντως από χθες όμως ξεκίνησε η επιχείρηση των υποψηφίων αρχηγών, ειδικά του κ. Μεϊμαράκη και του Άδωνι Γεωργιάδη, οι οποίοι βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη για την εορτή του πολιούχου της πόλης, Αγίου Δημητρίου, να διαρρήξουν τα «τείχη» της Μακεδονίας, όπου είναι ο προνομιακός χώρος του έτερου υποψηφίου Απόστολου Τζιτζικώστα. Οι τρεις τους βρέθηκαν στην πόλη για την εορτή και στη συνέχεια, ο κ. Μεϊμαράκης περιόδευσε στην Κατερίνη, απ’ όπου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, ο κ. Τζιτζικώστας μίλησε στη Χαλκιδική και ο κ. Γεωργιάδης παρέστη στον αγιασμό του εκλογικού του κέντρου στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε αρκετό κόσμο.

Παρά την προσπάθεια και την αναγκαία προσήλωση στην πολιτικοποίηση της διαδικασίας, ουδείς όμως μπορεί να προεξοφλήσει ότι δεν θα υπάρξει…ολοκληρωτικός πόλεμος των υποψηφίων, καθώς όσο προχωράει η Ν.Δ. προς την 22α Νοεμβρίου αυξάνεται η ένταση στη σκιά και των δημοσκοπήσεων.

Πάντως κοινή συνισταμένη των κκ. Μεϊμαράκη, Μητσοτάκη και Γεωργιάδη, χωρίς να υπάρχει προσυνεννόηση, είναι το συνταγματικό κώλυμα του κ. Τζιτζικώστα που δεν μπορεί να είναι στη Βουλή έως το 2019, αν και ο πρώτος δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί δημόσια.

Ο κ. Μεϊμαράκης εμμένει να κάνει εσωκομματικό αγώνα για την ηγεσία της Ν.Δ., μέσω της σκληρής κριτικής στο ΣΥΡΙΖΑ και εξαπολύει επιθέσεις στα πιο ευαίσθητα σημεία της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο κ. Μητσοτάκης, την ώρα που οι υπόλοιποι τρεις περιόδευαν στη Μακεδονία, με συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση έστειλε μήνυμα ότι η Ν.Δ. και οι υποψήφιοι «δεν πρέπει να δίνουμε τροφή στους πολιτικούς μας αντιπάλους», καθώς όπως είπε, «απέναντί μας έχουμε την καταστροφική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Επίσης, ανέφερε ότι αυτό που τον διαχωρίζει από τους συνυποψηφίους του είναι ότι «μπορώ να φέρω στο κόμμα πολίτες που κινούνται πολιτικά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ» και στόχευσε κατά του κ. Τζιτζικώστα, λέγοντας: «To πρόβλημα με την υποψηφιότητα του κ. Τζιτζικώστα είναι ότι δεν μπορεί να εκλεγεί βουλευτής μέχρι το 2019 οδηγώντας το κόμμα σε καθεστώς διαρχίας».

Ο ίδιος επιμένει ότι οι δημοσκοπήσεις έχουν πέσει τόσο έξω στις τελευταίες εκλογές και κανείς δεν μπορεί να μετρήσει πρόθεση ψήφου σε μια εκλογή που δεν ξέρουμε πόσοι θα ψηφίσουν. «Η δημοσκόπηση που κάνω εγώ κάθε μέρα είναι οι συγκεντρώσεις τις οποίες πάω, είναι πάρα πολύς κόσμος που έρχεται να με ακούσει και να με ρωτήσει πράγματα» τόνισε.

Την ίδια λογική έχουν και οι κκ. Γεωργιάδης και Τζιτζικώστας και ο καθένας από την πλευρά του δίνει την ερμηνεία που θεωρεί ότι είναι ενισχυτική για την υποψηφιότητα. Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης από τη Θεσσαλονίκη είπε ότι η κοσμοσυρροή στα εγκαίνια του εκλογικού του γραφείου στη Θεσσαλονίκη ήταν προμήνυμα και της επίδοσής του στη συμπρωτεύουσα. «…Αισθάνομαι πολύ μεγάλη χαρά που έρχομαι εδώ 26 Οκτωβρίου του 2015 για να μας απελευθερώσω από την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς» είπε μεταξύ άλλων και επικαλέστηκε και το Χριστιανισμό και την Ορθοδοξία και σημείωσε πως η Ν.Δ. για να κερδίσει την Αριστερά πρέπει να γίνει ομάδα.

Αντίθετα, ο κ. Τζιτζικώστας έριξε τους τόνους και δεν συνέχισε από τη Χαλκιδική την επίθεση στον κ. Μεϊμαράκη, αλλά επικεντρώθηκε στην κριτική κατά της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι πρέπει να σταματήσει η καταστροφική της πολιτική σε όλα τα επίπεδα. «Ή θα εγκλωβιστούμε σε μία αέναη μεταβατικότητα ή θα αγκαλιάσουμε ξανά την κοινωνία, που χάσαμε» είπε.

Παρά την άποψη των κ.κ. Μητσοτάκη, Γεωργιάδη και Τζιτζικώστα για τις δημοσκοπήσεις, στο επιτελείο του κ. Μεϊμαράκη δίνουν σημασία και λένε ότι σημαίνει πολλά σε πέντε-έξι τελευταίες δημοσκοπήσεις να καταγράφεται σαφές προβάδισμα του νυν προέδρου της Ν.Δ. Μάλιστα, ο κ. Αμπατζόγλου προέβλεψε και εκλογή από τον πρώτο γύρο.

Με αιχμή το προσφυγικό

Μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση ετοιμάζει η Ν.Δ. και ήδη χθες ο βουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος, με εμπειρία επί των εξωτερικών θεμάτων, κατέθεσε, κατόπιν συνεννόησης με τον κ. Μεϊμαράκη, επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για το θέμα της πρόσφατης συνόδου για το προσφυγικό.

Την ίδια στιγμή επίθεση εξαπέλυσαν στην κυβέρνηση, με κοινή τους δήλωση, ο υπεύθυνος τομέα Τουρισμού της Ν.Δ. Μάνος Κόνσολας, ο υπεύθυνος τομέα Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο υπεύθυνος του τομέα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Δημήτρης Κυριαζίδης, οι οποίοι σημείωσαν ότι «η τραγική εικόνα του κ. Τσίπρα, που προσπαθεί να εμφανίσει ως επιτυχία, τις αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, αποτελεί όνειδος. Ένας Πρωθυπουργός μειωμένης ευθύνης, μετατρέπει την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών». Παράλληλα άφησαν και αιχμές για τον κοινοτικό επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, λέγοντας ότι η λύση είναι δημιουργία hot spot στην ηπειρωτική χώρα και όχι στα νησιά, όπως είχε προτείνει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk