Στην τελική ευθεία η εκλογή αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία

Σε δυναμική φάση βρίσκεται ακόμα η διαμόρφωση των συσχετισμών ανάμεσα στους τέσσερις υποψηφίους αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας. Η εκλογή αρχηγού, εισήλθε στην τελική ευθεία, αφού χθες το βράδυ «κλείδωσε» στην εφορευτική επιτροπή του κόμματος και το θέμα της εταιρείας που θα αναλάβει την μηχανοργάνωση της διαδικασίας και με τα έως τώρα δεδομένα φαίνεται ότι θα κριθεί από τις συμμαχίες που θα συγκροτηθούν.

Σε δυναμική φάση βρίσκεται ακόμα η διαμόρφωση των συσχετισμών ανάμεσα στους τέσσερις υποψηφίους αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας. Η εκλογή αρχηγού, εισήλθε στην τελική ευθεία, αφού χθες το βράδυ «κλείδωσε» στην εφορευτική επιτροπή του κόμματος και το θέμα της εταιρείας που θα αναλάβει την μηχανοργάνωση της διαδικασίας και με τα έως τώρα δεδομένα φαίνεται ότι θα κριθεί από τις συμμαχίες που θα συγκροτηθούν.

Κυρίως όμως καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η συμμετοχή των ψηφοφόρων της Ν.Δ. που παρακολουθεί τις εξελίξεις έντονα απογοητευμένη από τους ανταγωνισμούς των ηγετικών στελεχών και προβληματισμένη για τη μελλοντική τους στάση.

Στην κομματική και κοινωνική βάση της Ν.Δ. επικρατεί σύγχυση, όπως μεταφέρουν οι βουλευτές και τα στελέχη από την επαφή που έχουν με τους ψηφοφόρους της συντηρητικής παράταξης. Είναι άλλωστε αυτονόητο, ότι το σώμα των οπαδών της Ν.Δ. έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια διαδοχικά σοκ λόγω των εσωτερικών αντιπαραθέσεων, ώστε πολύ δύσκολα θα βρει σημείο ισορροπίας.

Αρκετοί μιλάνε για τον κίνδυνο διάσπασης την επόμενη μέρα στη Ν.Δ., αλλά ουδείς μπορεί με πειστικά επιχειρήματα να τεκμηριώσει ποιος θα κάνει το άλμα να εγκαταλείψει το κόμμα ώστε να δημιουργηθεί ένας νέος πολιτικός φορέας.

Το βέβαιο, είναι ότι στη Ν.Δ. αυξάνεται η ένταση και εκτοξεύονται εκατέρωθεν αιχμές και γίνονται καταγγελίες για υπόγειες συμφωνίες. Η πιο ηχηρή παρέμβαση επ’ αυτού έγινε από τον Απόστολο Τζιτζικώστα που στην πρώτη του ραδιοφωνική συνέντευξη στο Βήμα 99.5 επιτέθηκε στον νυν πρόεδρο της Ν.Δ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη και ταυτόχρονα υποψήφιο αρχηγό, κατηγορώντας τον για συμφωνίες, πίσω από κλειστά γραφεία στα πλαίσια αλλαγής των συσχετισμών στο κόμμα.

Μάλιστα, ο κ. Τζιτζικώστας που θα ανεβάσει και άλλο τους τόνους στο συγκεκριμένο ζήτημα και όχι μόνο, αναφέρθηκε ευθέως στην κίνηση του κ. Μεϊμαράκη να προτείνει την Ντόρα Μπακογιάννη για τη θέση της αντιπροέδρου του ΕΛΚ, λέγοντας ότι αυτό ήταν προϊόν της πολιτικής συμφωνίας για τον στηρίξει η πρώην υπουργός στη μάχη της διαδοχής.

«Θεωρώ ότι αυτό (σ.σ.: η υποψηφιότητα Μπακογιάννη) έχει να κάνει με τους εσωκομματικούς συσχετισμούς και με τις συμφωνίες πίσω από κλειστά γραφεία. Αυτά ακριβώς είναι που θέλω να αλλάξω στη Ν.Δ.» είπε και συνέχισε: «Γιατί χθες (σ.σ. προχθές) βράδυ βρέθηκε στο δείπνο (σ.σ.: προς τιμήν του Φρ. Ολάντ) μια βουλευτής και όχι ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας; Γιατί δεν πήγε κάποιο θεσμικό πρόσωπο; Ακριβώς αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας πίσω από κλειστά γραφεία».

Ο κ. Τζιτζικώστας κατηγόρησε τον κ. Μεϊμαράκη ότι δεν κάνει πράξη την ενότητα και είπε και αυτός, όπως και ο Άδωνις Γεωργιάδης προχθές, ότι η πρόσκληση που τους έγινε να πάνε μαζί στη Μαδρίτη ήταν προσχηματική και σημείωσε ότι ούτε δεν βγήκε ούτε μία οικογενειακή φωτογραφία της αποστολής της Ν.Δ. στο ΕΛΚ και συμπλήρωσε πως θα μπορούσε να είναι υποψήφιοι αντιπρόεδροι του ΕΛΚ, πρόσωπα όπως η Μαριέττα Γιαννάκου και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης ή ακόμα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Τζιτζικώστας με τη χθεσινή του συνέντευξη έδειξε ότι θα ανεβάσει και άλλο τους τόνους και μένει να φανεί εάν θα σηκώσει το…γάντι ο κ. Μεϊμαράκης που τα τελευταία εικοσιτετράωρα, όπως λένε στελέχη που τον συνάντησαν, έχει ανανεωθεί η αυτοπεποίθησή του και η αισιοδοξία του.

Στο επιτελείο του κάνουν ενθαρρυντικές εκτιμήσεις για τον κ. Μεϊμαράκη και στέκονται και στις μετρήσεις που δημοσιεύονται, ενώ λένε πως ρεύμα δεν υπάρχει για τον κ. Τζιτζικώστα, ούτε φαίνεται πουθενά ότι δημιουργείται.

Αυτό μένει να αποδειχθεί στην πορεία και βεβαίως στην κάλπη, λένε οι πιο μυημένοι και αναφέρονται στις εκλογές του 2009 και στην ανατροπή του Αντώνη Σαμαρά που κέρδισε την Ντόρα Μπακογιάννη, απέναντι σε όλες τις μετρήσεις, τις εκτιμήσεις, τις προβλέψεις και ενώ είχε η πρώην υπουργός μαζί της το σύνολο των βουλευτών.

Ο κ. Μεϊμαράκης έχει επιλέξει να κινείται μέχρι στιγμής θεσμικά και χθες επιτέθηκε και πάλι, μέσω και του twitter, στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, γράφοντας: «η αλλεργία του ΣΥΡΙΖΑ με ό,τι το ιδιωτικό ως που θα φθάσει;».

Πάντως ο ίδιος δεν αισθάνεται, μέχρι στιγμής, να χρειάζεται να πάρει κάποια πρωτοβουλία προς τους τρεις ανταγωνιστές του. Απόφασή του, μένει να φανεί εάν θα την τηρήσει έως το τέλος, είναι να αποφύγει τις απευθείας αντιπαραθέσεις και τις αιχμές. Θα συνεχίσει να λέει ότι την επόμενη των εκλογών «όλοι Ν.Δ. θα είμαστε», δίνοντας έμφαση και στην εσωτερική δημοκρατικότητα του κόμματος με τους τέσσερις υποψηφίους αρχηγούς.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Μητσοτάκης εμμένει στη διεξαγωγή ντιμπέιτ, πρόταση με την οποία συμφωνεί χωρίς όρους ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε θετικός, αλλά με την προϋπόθεση πως θα συμμετάσχουν όλοι.

Οι ομιλίες των υποψηφίων συνεχίζονται και χθες ο κ. Τζιτζικώστας ήταν στη Χαλκίδα και ο κ. Μητσοτάκης μίλησε στο Παλαιό Φάληρο σε μια καλή συγκέντρωση, ενώ εμμένει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και υποστηρίζει πως ο ρόλος του ηγέτη δεν είναι να συντάσσεται, αλλά να διαμορφώνει την κοινή γνώμη. Την ίδια στιγμή ο κ. Γεωργιάδης που υπερασπίζεται περισσότερο απ’ όλους το έργο των κυβερνήσεων Σαμαρά, ακολουθεί σκληρή γραμμή έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με άκρως επιθετική ρητορική.

Επί της διαδικασίας, χθες το βράδυ ελήφθη ομόφωνη απόφαση στην Εφορευτική Επιτροπή της Ν.Δ. για μια σειρά θεμάτων, όπως της εταιρείας που θα αναλάβει τη μηχανοργάνωση των εκλογών, κ.α. Με τη συναίνεση των οκτώ εκπροσώπων των υποψηφίων προέδρων η εφορευτική επιτροπή, αφού ενημερώθηκε επικύρωσε την ακολουθούμενη διαδικασία από την επιτροπή προμηθειών και τις νομικές υπηρεσίες της ΝΔ.

Η εταιρεία που επελέγη μεταξύ των τριών που έμειναν στην τελική φάση, είναι η infosolution που κατέθεσε την πιο οικονομική προσφορά (σ.σ. το κόστος θα είναι περίπου 300.000 ευρώ) και είχε και την αρτιότερη τεχνική υποδομή.

Επίσης, αποφασίστηκε ομόφωνα, να μην είναι πρόεδροι των νομαρχιακών εφορευτικών επιτροπών, οι πρόεδροι των νομαρχιακών επιτροπών της ΝΔ (σ.σ. αφορά 25 από τους 70) που υπέγραψαν για κάποιον από τους τέσσερις υποψηφίους αρχηγούς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk