Γαλάζια δράματα με δελφίνους και βαρόνους

Με κεντρικό ερώτημα αν τα «Νοεμβριανά» της Νέας Δημοκρατίας θα οδηγήσουν ή όχι σε γαλάζιο εμφύλιο, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη μελλοντική πορεία της, πορεύεται η συντηρητική παράταξη.

Με κεντρικό ερώτημα αν τα «Νοεμβριανά» της Νέας Δημοκρατίας θα οδηγήσουν ή όχι σε γαλάζιο εμφύλιο, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη μελλοντική πορεία της, πορεύεται η συντηρητική παράταξη. Η διχόνοια κυριαρχεί στην Κεντροδεξιά, όπου αναδιατάσσονται τα εσωκομματικά στρατόπεδα, αναπροσαρμόζονται στρατηγικές και διαμορφώνονται νέες τακτικές κινήσεις. Ο κάθε μονομάχος έχει πάρει το όπλο του και η κάθε πλευρά προσπαθεί να κερδίσει πόντους στην εσωκομματική μάχη, άλλη με πιο «καθαρά» μέσα, άλλη με ανορθόδοξο τρόπο και άλλη με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη.
Θερμός μήνας


Στις επόμενες 28 ημέρες ως την εκλογική αναμέτρηση της 22ας Νοεμβρίου, η συντηρητική παράταξη προβλέπεται να ζήσει στιγμές μεγάλης έντασης, κάτι που ανησυχεί και προβληματίζει τους δύο πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους της ΝΔ τα τελευταία χρόνια, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.
Αυτή τη στιγμή, το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων της ΝΔ για τις εσωκομματικές εκλογές κρίνεται περιορισμένο και πλέον όλοι οι υποψήφιοι στρέφουν την προσοχή τους στην κινητοποίηση της εκλογικής και κοινωνικής βάσης της παράταξης. Εξάλλου, το κρίσιμο στοιχείο που θα κρίνει τις εκλογές είναι ο αριθμός των μελών ή φίλων της ΝΔ που θα ψηφίσουν στις 22 Νοεμβρίου. Ποιον ευνοεί η μικρή ή η μεγάλη συμμετοχή; Οι απόψεις διίστανται, αλλά μέχρι αυτή τη στιγμή ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τόσο τον αριθμό των συμμετεχόντων όσο και το αν θα χρειαστεί δεύτερος γύρος, μια εξέλιξη που εκτιμάται πως ενδεχομένως θα τραυματίσει κι άλλο την εικόνα της ΝΔ.
Η εμφάνιση της «γαλάζιας» αποστολής στη Μαδρίτη στα μέσα της εβδομάδας για το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου ήταν εμφανές το διχαστικό κλίμα, αποτέλεσε ακόμη ένα επεισόδιο στον άτυπο πόλεμο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Ηδη δύο υποψήφιοι, πρώτος ο Αδωνις Γεωργιάδης και ακολούθησε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, κατηγόρησαν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για προσχηματική πρόσκλησή του να ταξιδέψουν μαζί στην ισπανική πρωτεύουσα. Και οι τρεις, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης έμεινε στην Αθήνα, δηλώνοντας επισήμως πως ταλαιπωρήθηκε από ίωση και πυρετό, κινήθηκαν σε διαφορετικούς δρόμους.

«Μιλάει για ενότητα; Δεν το βλέπω»
εμμένει ο κ. Τζιτζικώστας που έκανε ένα βήμα πιο μπροστά από τους άλλους, κατηγορώντας ευθέως τον κ. Μεϊμαράκη για συμφωνία πίσω από «κλειστά γραφεία», στο πλαίσιο των εσωκομματικών συσχετισμών με διάφορα πρόσωπα, όπως π.χ. η Ντόρα Μπακογιάννη, την οποία πρότεινε αρχικά για αντιπρόεδρο του ΕΛΚ, αν και τελικά απεσύρθη η υποψηφιότητα.
Οι κ.κ. Γεωργιάδης, Τζιτζικώστας και Μητσοτάκης εγκαλούν τον κ. Μεϊμαράκη ότι όχι μόνο χάθηκε η θέση του αντιπροέδρου (ήταν 12 υποψήφιοι για 10 θέσεις), αλλά ότι έχασε και η Κύπρος την ευκαιρία να είναι υποψήφιος ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, που απεσύρθη για να μην πλήξει την υποψηφιότητά Μπακογιάννη.

«Δεν υπήρχε χρόνος για την κατάλληλη προετοιμασία υποψηφιότητας εκ μέρους της ΝΔ και οι συσχετισμοί δεν ήταν ευνοϊκοί»
λένε από την πλευρά του κ. Μεϊμαράκη που επιμένει ότι ο ίδιος «παίζει με ανοιχτά χαρτιά. «Εγώ ό,τι έχω να πω το λέω ευθέως» ισχυρίζεται ο κ. Μεϊμαράκης που δεν μπαίνει στην εσωστρεφή συζήτηση που τροφοδοτείται από τους συνυποψήφιούς του, όπως λέει. Εμμένει πως αυτός εγγυάται ότι η ΝΔ θα είναι ενωμένη και δυνατή την επόμενη μέρα. Θεωρεί ότι οι πρώτες μετρήσεις που γίνονται και τον δείχνουν πρώτο θα επιβεβαιωθούν την ημέρα των εκλογών.
Στο επιτελείο του επικρατεί θετικό κλίμα, καθώς, όπως λένε, διαμορφώνονται συνθήκες επικράτησής του στην κοινωνική και κομματική βάση. Για να ενισχύσει την εικόνα του, εκτός από τη Βουλή, αρχίζει και περιοδείες, ενώ οι υποστηρικτές του κατηγορούν τον γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκο για απροκάλυπτη στήριξη στον κ. Τζιτζικώστα.
Οι τακτικές


«Είμαστε σε αγώνα αντοχής και υπάρχει δρόμος ακόμα» λένε από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη ενώ ο πρώην υπουργός υπερασπίζεται με σθένος την πολιτική που ακολούθησε στο υπουργείο του, προβάλλοντας συνεχώς ένα μεταρρυθμιστικό προφίλ. Δεν καθαγιάζει, αλλά ούτε και απορρίπτει στο σύνολό της την πρωθυπουργική πορεία του κ. Σαμαρά και εμμένει στη διεξαγωγή ντιμπέιτ όλων των υποψηφίων.
Ο μόνος που υπερασπίζεται με έντονο πάθος τον κ. Σαμαρά είναι ο κ. Γεωργιάδης, που έχει και τη συμπαράσταση πολλών υποστηρικτών του πρώην πρωθυπουργού ανά την επικράτεια, ενώ την προσεχή Πέμπτη αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις του για τη ΝΔ. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Τζιτζικώστας πέρασε ήδη στη φάση της μετωπικής σύγκρουσης με το παλαιό, φαύλο σύστημα της ΝΔ που την έχει φέρει στη σημερινή κατάσταση, όπως λέει. Δεν διστάζει να κρατάει αποστάσεις από πρακτικές προηγούμενων ετών στη ΝΔ και εμμένει ότι αυτός μπορεί να κερδίσει τον Αλέξη Τσίπρα, όχι ως πρόσωπο, αλλά συλλογικά η ΝΔ, η οποία πρέπει να κινείται από τη δημοκρατική Δεξιά ως την πατριωτική Αριστερά.
Στην αρχή της εβδομάδας, με την ομιλία του στο Γκάζι, όπου παρουσίασε τις προτάσεις του για τη ΝΔ, δεν έλειψαν οι αιχμές για τις περιόδους Καραμανλή και Σαμαρά, αν και φρόντισε στη συνέχεια, με συνέντευξή του, να ισορροπήσει, μη θέλοντας να ανοίξει μέτωπο μαζί τους.

Πιέσεις
«Κόκκινη κάρτα» από τους Γερμανούς
Στη γωνία έχουν τη ΝΔ οι Γερμανοί της Ανγκελα Μέρκελ, όπως αποτυπώθηκε στο εκλογικό συνέδριο του ΕΛΚ στα μέσα της εβδομάδας. Η ΝΔ δέχθηκε μεγάλη πίεση για την πολιτική της στο Προσφυγικό (με απόφαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, η ΝΔ καταψήφισε τη διακήρυξη που εκδόθηκε), αλλά κυρίως για τη στάση της έναντι των προαπαιτουμένων από το τρίτο Μνημόνιο.
Αν και υπάρχει ως έναν βαθμό κατανόηση από πολλές πλευρές στο ΕΛΚ για τη στάση της ΝΔ, εν τούτοις η γερμανική πλευρά και οι «δορυφόροι» τους δεν κατανοούν τον τρόπο με τον οποίο κινείται η αξιωματική αντιπολίτευση και την αντιμνημονιακή ρητορική που χρησιμοποιεί ενίοτε. Και αυτό διότι θεωρεί πως η ΝΔ έπρεπε να ψηφίσει το τελευταίο πολυνομοσχέδιο. Ως εκ τούτου η ΝΔ είναι ουσιαστικά απομονωμένη, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν παράγοντες του κόμματος να εξηγήσουν ότι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Μάλιστα, επεξήγησαν ότι έρχονται προς ψήφιση στη Βουλή επιβαρυντικά άρθρα και η κυβέρνηση καταθέτει διατάξεις που δεν υπάρχουν στο Μνημόνιο, το οποίο, όπως διευκρίνισαν, ψήφισαν για να διασωθεί η χώρα. Η ΝΔ έχει περιορισμένη επιρροή σε σχέση με το παρελθόν, ενώ το μόνο ενθαρρυντικό ήταν τα θετικά σχόλια που ακούστηκαν για την περίοδο που κυβέρνησε το κόμμα με τον κ. Σαμαρά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk