Νέα deals αλλάζουν το τοπίο στα τρόφιμα και στο λιανεμπόριο

Με κινούμενη άμμο μοιάζουν το ελληνικό λιανεμπόριο και η εγχώρια αγορά τροφίμων καθώς ένα νέο τοπίο βρίσκεται υπό διαμόρφωση το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2016.

Με κινούμενη άμμο μοιάζουν το ελληνικό λιανεμπόριο και η εγχώρια αγορά τροφίμων καθώς ένα νέο τοπίο βρίσκεται υπό διαμόρφωση το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2016.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, σήμερα «όλοι μιλάνε με όλους». Πολλά deals βρίσκονται «στα σκαριά», όπως οι συζητήσεις για την εξαγορά των σουπερμάρκετ Βερόπουλος από τα My Market της οικογένειας Παντελιάδη, ορισμένα έχουν πάρει «σάρκα και οστά», όπως η εξαγορά της αλλαντοποιίας Νίκας από τον όμιλο του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου, και κάποια άλλα, όπως το deal του ομίλου Μαρινόπουλου με τις τράπεζες, περιμένουν τις εγκρίσεις των Αρχών για να ολοκληρωθούν.
Ολα αυτά, που είναι αποτέλεσμα των νέων συνθηκών τις οποίες δημιούργησαν στην αγορά η κρίση αλλά και η επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα οδηγήσουν σε περαιτέρω συγκέντρωση στους κλάδους του λιανικού εμπορίου και των τροφίμων.
Η εξέλιξη αυτή έχει τα θετικά και τα αρνητικά της. Τα θετικά αφορούν τη δημιουργία μεγαλύτερων και βιώσιμων επιχειρηματικών σχημάτων που θα απελευθερώσουν δυναμική η οποία μπορεί να οδηγήσει σε επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας σε νέους τομείς δραστηριότητας με εξαγωγικό προσανατολισμό. Από την άλλη, η δημιουργία μεγαλύτερων και λιγότερων σχημάτων στον χώρο του λιανεμπορίου θα αυξήσει την πίεση στους έλληνες παραγωγούς – προμηθευτές των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ συμπιέζοντας τα περιθώρια κέρδους τους. Αυτό με τη σειρά του αναμένεται να φέρει ανακατατάξεις και στον χώρο των παραγωγών.
Επίσης η συγκέντρωση στον χώρο των σουπερμάρκετ μοιραία θα οδηγήσει σε εξορθολογισμό των δικτύων, που σημαίνει κλείσιμο καταστημάτων εκεί όπου σήμερα δραστηριοποιούνται με ξεχωριστά καταστήματα οι υπό συγχώνευση εταιρείες, ενοποίηση διοικητικών υπηρεσιών και μείωση του ανταγωνισμού, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους καταναλωτές.
Ο ρόλος των τραπεζών


Η διαδικασία διαμόρφωσης του νέου επιχειρηματικού τοπίου στους εν λόγω κλάδους θα ενταθεί μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Θεωρητικά τότε οι τράπεζες θα είναι έτοιμες να «καθαρίσουν» τους ισολογισμούς τους από τα προβληματικά δάνεια. Θα κληθούν λοιπόν να αποφασίσουν ποιες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις είναι βιώσιμες και ποιες όχι. Σε όσες κριθεί ότι είναι βιώσιμες θα γίνει ρύθμιση χρεών, αλλαγή μάνατζμεντ, το οποίο θα περιέλθει στον έλεγχο της τράπεζας, και αναδιάρθρωση της επιχείρησης. Οσες δεν είναι βιώσιμες θα ρευστοποιηθούν άμεσα, πράγμα που σημαίνει απολύσεις και εκποίηση περιουσιακών στοιχείων.
Είναι προφανές ότι μέσα από μια τέτοια διαδικασία, η οποία βεβαίως θα πάρει χρόνο, θα αλλάξει ο επιχειρηματικός χάρτης της χώρας. «Οταν το 50% των επιχειρηματικών δανείων είναι προβληματικό, η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας δεν μπορεί παρά να ξεκινήσει από την ενεργητική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων» αναφέρει κορυφαίος τραπεζίτης.
Τα πράγματα όμως θα χειροτερέψουν πριν γίνουν καλύτερα. Σε πρώτη φάση, θα υπάρξουν απολύσεις και αύξηση της ανεργίας. Σε δεύτερη φάση, όμως, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «αναμένεται να ενισχυθεί η δυναμική της οικονομίας καθώς μέσα από αυτή την αναδιάρθρωση θα αντιμετωπιστούν χρόνιες παθογένειες επιχειρηματικών κλάδων και θα απελευθερωθούν δυνάμεις που θα λειτουργήσουν αναπτυξιακά».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk