«Μαζί» πολιτική και μπίζνες από την εποχή της δραχμής

Από την εποχή της «αγοράς του αιώνα» – μείζον θέμα στα μέσα της δεκαετίας του 1980 -, τότε που οι μπίζνες ακόμη μετρούνταν σε δραχμές και όχι σε ευρώ

Από την εποχή της «αγοράς του αιώνα» – μείζον θέμα στα μέσα της δεκαετίας του 1980 -, τότε που οι μπίζνες ακόμη μετρούνταν σε δραχμές και όχι σε ευρώ, η γαλλική παρουσία στα επιχειρηματικά πράγματα της Ελλάδας ήταν ισχυρή αλλά σίγουρα όχι ανέφελη. Τότε ήταν το δίδυμο Φρανσουά Μιτεράν Ανδρέα Παπανδρέου το οποίο διαδέχθηκε το πρώτο δίδυμο της ελληνικής μεταπολίτευσης Κωνσταντίνου Καραμανλή Ζισκάρ ντ’ Εστέν που διαμόρφωσε το πλαίσιο στις σχέσεις των δύο χωρών.
Πολιτική και μπίζνες πηγαίνουν μαζί, όπως και στην περίπτωση Φρανσουά Ολάντ – Αλέξη Τσίπρα. Βέβαια στην εποχή της κρίσης – και όχι μόνο – υπήρξαν και «ατυχήματα» όπως η περίπτωση των γαλλικών τραπεζών που έφυγαν εκούσια ή ακούσια από την ελληνική τραπεζική αγορά και, απ’ ό,τι φάνηκε εκ του αποτελέσματος, έπραξαν συνετά και η αποχώρηση της Fnac, που την είχε φέρει ο όμιλος Μαρινόπουλου – είναι ο όμιλος με τις περισσότερες γαλλικές συνεργασίες από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 -, η οποία δεν κατόρθωσε να αντέξει τον ανταγωνισμό των Public.
Η Danone και η Lafarge


Η περίπτωση της Danone – από τους μεγαλύτερους ομίλους τροφίμων διεθνώς – είναι ιδιαίτερη. Αρχικά, τη δεκαετία του 1990, έκανε δύο εντυπωσιακές κινήσεις στην ελληνική αγορά. Απέκτησε μετοχική σχέση με τον όμιλο της Δέλτα και την πλειοψηφία των μετοχών της μπισκοτοποιίας Παπαδοπούλου. Και με τους δύο συνεργάτες της οι συμφωνίες λίγα χρόνια αργότερα κατέρρευσαν και οι έλληνες επιχειρηματίες απέκτησαν εκ νέου τις μετοχές των εταιρειών τους.
Παρ’ όλα αυτά, επέμεινε. Και αυτή τη φορά διείσδυσε στην ελληνική αγορά μόνη της και παραμένει αναπτυσσόμενη αυτοδυνάμως. Από τον κλάδο της γαλλικής γαλακτοβιομηχανίας εκείνη που προσπάθησε κατ’ επανάληψη αλλά δεν κατόρθωσε τελικώς να εισέλθει στην ελληνική αγορά γιατί δεν έκρινε τους όρους ευνοϊκούς ήταν η Lactalis. Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον.
Αλλά υπήρξαν και «τραύματα», απολύτως όμως συμβατά με το περιβάλλον που διαμόρφωσε η κρίση. Ο τομέας των κατασκευών είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση.
Οι συνέπειες για τη Lafarge – τώρα Lafarge-Holcim, που είναι πλέον οι μεγαλύτεροι «τσιμεντάδες» στην παγκόσμια αγορά – ήταν σχεδόν άμεσες. Εκλεισε το εργοστάσιο των Τσιμέντων Χαλκίδος και περιόρισε τα λειτουργικά της έξοδα επιχειρώντας να διατηρηθεί σε ένα περιβάλλον πλήρους δυσανεξίας. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετώπισαν και οι γαλλικές κατασκευαστικές εταιρείες. Λόγω αδυναμίας χρηματοδότησης τα μεγάλα έργα σταμάτησαν.
Οι σημαντικοί κλάδοι


Παρ’ όλα αυτά, στην ελληνική αγορά λειτουργούν περί τις 120 γαλλικές εταιρείες και ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών πλησιάζει τα 3 δισ. ευρώ. Οι σημαντικότεροι κλάδοι στους οποίους δραστηριοποιούνται είναι εκτός των προαναφερομένων: η Michelin στον κλάδο των ελαστικών, η Nexans στα καλώδια, η Rhodia στις πλαστικές ίνες για βιομηχανική χρήση, η Safran και η Thales στην αεροναυπηγική και στα αμυντικά συστήματα, η Schneider στον κλάδο του ηλεκτρολογικού υλικού, η Veritas στην πιστοποίηση ποιότητας, στην αγορά των αυτοκινήτων η PSA Peugeot, η Citroën και η Renault. Στην ενέργεια η EDF, η Alstom, η Total, η Cofely GDF Suez – μακροχρόνια διαχείριση τεχνικών εγκαταστάσεων, ενεργειακή διαχείριση και διαχείριση τεχνικών εγκαταστάσεων -, η Tenesol, η DCNS και η Veolia. Στον τομέα των υποδομών και των μεταφορών η Vinci, η CMA-CGM στις θαλάσσιες μεταφορές και οι Geodis και Systra.
Στον τομέα των καταναλωτικών προϊόντων οι Baccarat, η L’Oréal , η Hermès, η Seb και η Dior. Στη φαρμακευτική αγορά δραστηριοποιούνται η Sanofi, η Aventis, η Pierre Fabre και η Biomerieux, ενώ στα δίκτυα διανομής η Leroy Merlin. Στον κλάδο των τροφίμων και των ποτών η Pernod Ricard και η Danone, στον κλάδο των ασφαλίσεων η AXA, η Groupama και η CNP και στον τουρισμό οι Accor και Club Med.
Ενεργειακή αγορά


Οι μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην αγορά της ενέργειας είναι προφανές ότι έχουν από χρόνια κινήσει το ενδιαφέρον μεγάλων γαλλικών ομίλων. Στην ηλεκτρική ενέργεια δραστηριοποιείται η Edison, θυγατρική του γαλλικού ομίλου Edf. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Edison μαζί με τις εταιρείες Ελληνικά Πετρέλαια και Ελλάκτωρ έχουν δημιουργήσει την κοινή εταιρεία Elpedison, η οποία διαθέτει δύο μονάδες φυσικού αερίου, παράγει ηλεκτρικό ρεύμα και έχει εισέλθει ισχυρά και στην προμήθεια ρεύματος.
Επίσης στην ίδια αγορά λειτουργεί η Gaz de France Suez, που συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ΗΡΩΝ. Η Edf Energies Nouvelles, θυγατρική της Edf, δραστηριοποιείται στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Μάλιστα ο μητρικός όμιλος της Edf ενδιαφέρεται ακόμη και για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Ωστόσο η Edf είτε η ίδια είτε μέσω της θυγατρικής της, Edison, όπως και η Gdf Suez, αναζητούν ευκαιρίες στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή.
Οπως όμως είναι φυσικό, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον τομέα των ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα μας. Ενας από τους παγκόσμιους ηγέτες στον κλάδο, η γαλλική Total, έχει υποβάλει προσφορές στον πρώτο μεγάλο γύρο παραχωρήσεων για τα θαλάσσια «οικόπεδα» σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Αλλά και η Edison International μαζί με τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν κερδίσει το «οικόπεδο» του Πατραϊκού Κόλπου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk