Στo γήπεδο της Μαδρίτης η διαμάχη για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας

Την εσωκομματική διαμάχη για την ηγεσία της Ν.Δ. μετέφεραν στη Μαδρίτη οι υποψήφιοι αρχηγοί του κόμματος. Στο διήμερο εκλογικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο ολοκληρώνεται το απόγευμα της Πέμπτης, οι υποψήφιοι πρόεδροι της συντηρητικής παράταξης, κινούνται σαν ξένοι στην ίδια πόλη.

Την εσωκομματική διαμάχη για την ηγεσία της Ν.Δ. μετέφεραν στη Μαδρίτη οι υποψήφιοι αρχηγοί του κόμματος. Στο διήμερο εκλογικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο ολοκληρώνεται το απόγευμα της Πέμπτης, οι υποψήφιοι πρόεδροι της συντηρητικής παράταξης, κινούνται σαν ξένοι στην ίδια πόλη. «Όλα κινούνται και δεν κινούνται» έλεγε στο «Βήμα» στέλεχος της Ν.Δ. που έχει πλήρη εικόνα τι συμβαίνει στην πολυπληθή «γαλάζια» αποστολή που βρίσκεται στην Ισπανική πρωτεύουσα.

Από την παραμονή τους στην Μαδρίτη, το προπύργιο της δεξιάς και των βασιλικών, η ομάδα της Ν.Δ. είναι εμφανώς διασπασμένη και φαινομενικά δείχνει ότι είναι ενωμένη για τα…μάτια των ξένων. Είναι χαρακτηριστικό το στοιχείο ότι ο ένας προσπαθεί να αποφύγει τις φωτογραφίες με τον άλλον και η συνύπαρξή τους είναι αναγκαστική.

Την ίδια στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση, παρά τις θετικές δημόσιες δηλώσεις της ηγεσίας του ΕΛΚ για τη στάση της, είναι ουσιαστικά απομονωμένη, κυρίως από την γερμανική πλευρά και τους «δορυφόρους» της. Είναι ενδεικτικό ότι ο γ.γ. του ΕΛΚ Λόπεθ Ιστούριθ αν και είπε πως σέβεται την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει ότι επί κυβέρνησης Ν.Δ. και Πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, η χώρα είχε μπει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. Χαρακτήρισε αδελφό κόμμα την αξιωματική αντιπολίτευση. «Θα την στηρίξουμε» είπε και ανέφερε ότι η Ν.Δ. θα έχει την ευκαιρία να έρθει και πάλι στην εξουσία τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» υπάρχει μια ενόχληση από την πλευρά των Γερμανών χριστιανοδημοκρατών για τη στάση της Ν.Δ., παράγοντες της οποίας επιχείρησαν να εξηγήσουν ότι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Μάλιστα επεξήγησαν ότι έρχονται προς ψήφιση στη Βουλή, επιβαρυντικά άρθρα και η κυβέρνηση καταθέτει διατάξεις που δεν υπάρχουν στο μνημόνιο, το οποίο όπως διευκρίνισαν ψήφισαν για να διασωθεί η χώρα.

Το κεντρικό συμπέρασμα είναι ότι η ελληνική αποστολή βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης ειδικά για το προσφυγικό-μεταναστευτικό που προκάλεσε και τριβή μεταξύ της Ν.Δ. και του ΕΛΚ, καθώς ο πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης αντέδρασε στο προσχέδιο διακήρυξης με το οποίο ασκούνταν έντονη κριτική στην Ιταλία και στην Ελλάδα για την φύλαξη των συνόρων τους.

Όπως ήταν αναμενόμενο η ελληνική πλευρά αντέδρασε και έδειξε σε αυτό το σημείο ότι είναι ενωμένη, αν και το χάσμα είναι βαθύ μεταξύ των υποψηφίων. Μάλιστα έγιναν παρεμβάσεις από την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Γιώργο Κουμουτσάκο που σημείωσαν, κατόπιν συνεννόησης με τον κ. Μεϊμαράκη που είχε εκ δεξιών τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, πως το προσχέδιο προσβάλλει τον ελληνικό λαό που είναι σε μια δύσκολη οικονομική θέση και σηκώνει δυσανάλογο βάρος λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης. Το μόνο που έγινε τελικά ήταν στο κείμενο αντί να υπάρχει γενική αναφορά στην Ελλάδα να υπάρξει η επισήμανση «οι σημερινές κυβερνήσεις σε Ιταλία και Ελλάδα». Βέβαια και αυτό το απέρριψε η Ν.Δ. καθώς δεν ήθελε να σταλεί το μήνυμα στην Ελλάδα ότι στο εξωτερικό πρωτοστατεί σε κινήσεις κατά της ελληνικής κυβέρνησης, παρά τις διαφορές που υπάρχουν με το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε αντίθετη γραμμή, εμφανώς πιο σκληρή, ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Το μεταναστευτικό ήταν και το κεντρικό σημείο της ομιλίας του κ. Μεϊμαράκη στη Σύνοδο του ΕΛΚ, όπου ενώπιον πολλών ηγετών κρατών και πρωθυπουργών, τόνισε πως «το κύριο πολιτικό μήνυμα που θα πρέπει να τονίσουμε ως ΕΛΚ είναι αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες, αλλά και αλληλεγγύη και όχι μόνο κριτική προς την Ελλάδα και τις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν κυρίως το πρόβλημα».

Πάντως το κλίμα στις τάξεις του ΕΛΚ για τη Ν.Δ. δεν αλλάζει, καθώς έχει περιορισμένη επιρροή σε σχέση με το παρελθόν, ενώ κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει και η μεταβατική φάση που βρίσκεται η αξιωματική αντιπολίτευση λόγω των εσωκομματικών εκλογών.

Πάντως, στο περιθώριο του συνεδρίου του ΕΛΚ δεν έλειψαν και τα καρφιά και οι αιχμές. Σύμφωνα με το «Βήμα» υπήρξε και συνάντηση της κυρίας Μπακογιάννη με τον επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μανώλη Κεφαλογιάννη και το θέμα της ολιγόλεπτης συζήτησής τους επί των εσωκομματικών ήταν και η αντιπροεδρία του ΕΛΚ.

«Μανώλη μου αφού ήθελες να είσαι υποψήφιος αντιπρόεδρος του ΕΛΚ γιατί δεν μου τηλεφωνούσες να μου το πεις για να σε βοηθήσω…» είπε η κυρία Μπακογιάννη. «Εγώ μίλησα με τον πρόεδρο, πήρα αρχικά το οκέι και ξεκίνησα τις επαφές μου» τόνισε και συνέχισε: «Πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε ότι σε προτείνει για αντιπρόεδρο. Τότε τον είδα και μου είπε ότι ξέρεις έχει επιθυμία η Ντόρα και υπάρχουν πιθανότητες να εκλεγεί…Από τη στιγμή που ήσουν υποψήφια που να πήγαινα εγώ…».

Η Ν.Δ. έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να εκλεγεί στέλεχός της στην αντιπροεδρία, καθώς είναι τελικά 12 υποψήφιοι για 10 θέσεις. «Ντόρα έπρεπε να συνεχίσεις την προσπάθεια» της είπε ο κ. Κεφαλογιάννης. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι εκτός από την Ελλάδα δεν θα έχει θέσει και η Κύπρος, η οποία είχε πάρα πολλές πιθανότητες να κερδίσει τη θέση. Και αυτό διότι είχε κινηθεί έγκαιρα ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, με τον οποίο συναντήθηκε ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ένα άλλο μικροεπεισόδιο έγινε στη Μαδρίτη και με τον βουλευτή και πρώην υπουργό Νότη Μηταράκη που δεν ήταν στην επίσημη αποστολή της Ν.Δ. παρά το γεγονός ότι συμμετείχε στο συνέδριο του ΕΛΚ. Έως αργά χθες το βράδυ υπήρχε ένταση, καθώς δεν μπορούσε να ψηφίσει, διότι στην αποστολή συμπεριλήφθηκαν άλλα πρόσωπα.

Στη Μαδρίτη είναι από το μεσημέρι της Τετάρτης και ο κ. Σαμαράς (σ.σ. συνοδεύεται από τον στενό του συνεργάτη Χρύσανθο Λαζαρίδη) που συνταξίδεψε με τον κ. Τζιτζικώστα (σ.σ. θα βρισκόταν στην Μαδρίτη επειδή είναι και μέλος της Επιτροπής Περιφερειών του ΕΛΚ) που κάθισε μαζί με τον κ. Γεωργιάδη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που θα συμμετείχε στο συνέδριο τη δεύτερη ημέρα, τελικά δεν θα παρευρεθεί καθώς μια ίωση τον κράτησε στην Αθήνα.

Το ενδιαφέρον είναι ποιοι από τη Ν.Δ. θα καθίσουν να ακούσουν το μεσημέρι της Πέμπτης την ομιλία του κ. Σαμαρά που είναι εκ των βασικών ομιλητών στην κεντρική εκδήλωση του ΕΛΚ με θέμα την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το «Βήμα», ο κ. Μεϊμαράκης θα είναι παρών, ενώ η κυρία Μπακογιάννη έχει πάρει το αεροπλάνο της επιστροφής, καθώς θα εκπροσωπήσει τον πρόεδρο της Ν.Δ. στο δείπνο που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στον Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ.

Και εάν τυπικά ισχύει η φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «έξω πάμε καλά», την οποία αρκετοί αναφέρουν με ελαφρά δόση ειρωνείας για τα όσα συμβαίνουν στη Μαδρίτη, στην Αθήνα, η ένταση κυριαρχεί στο εσωκομματικό παρασκήνιο.

Παρά το γεγονός ότι παρατηρείται αποκλιμάκωση της έντασης για τα διαδικαστικά ακούγονται πολλά για τις εκλογές, για τον αριθμό όσων ψηφίσουν, για την εταιρεία που θα αναλάβει τη μηχανοργάνωση των εκλογών, για τα συστήματα και τα συμφέροντα που συγκρούονται πίσω από τις κουρτίνες της γαλάζιας εξουσίας.

Το βαρύ κλίμα επιβεβαίωσε και ο κ. Γεωργιάδης που επιστρέφει μια ημέρα νωρίτερα από τη Μαδρίτη αφήνοντας αιχμές για την ηγεσία του κόμματος. Συγκεκριμένα ο κ. Γεωργιάδης με ανάρτηση στο twitter σημειώνει: «Επιστρέφω από Μαδρίτη, όπου έκανα την δουλειά που έπρεπε. Δυστυχώς η πρόσκληση να είμαστε όλοι κ.λπ. ήταν προσχηματική». Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης φρόντισε να επισκεφθεί το πρωί της Πέμπτης, πριν αναχωρήσει από τη Μαδρίτη, τον κ. Σαμαρά και να ανεβάσει φωτογραφίες μαζί του στο twitter με το εξής σχόλιο: «Από την συνάντησή μου στη Μαδρίτη με τον Αντώνη Σαμαρά. Δεν φαντάζεστε πόσο καλά μιλούν οι Ευρωπαίοι για τον Σαμαρά».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk