ΝΔ:Με απουσία πολιτικής συζήτησης οδεύει σε εκλογή νέου αρχηγού

Νέα δεδομένα δημιουργούνται τις τελευταίες ώρες στο εσωτερικό της Ν.Δ. στο δρόμο για τις εκλογές της 22ας Νοεμβρίου, οπότε και είναι προγραμματισμένη η εκλογή του νέου αρχηγού της συντηρητικής παράταξης και ήδη υπάρχουν ερωτηματικά για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

Νέα δεδομένα δημιουργούνται τις τελευταίες ώρες στο εσωτερικό της Ν.Δ. στο δρόμο για τις εκλογές της 22ας Νοεμβρίου, οπότε και είναι προγραμματισμένη η εκλογή του νέου αρχηγού της συντηρητικής παράταξης και ήδη υπάρχουν ερωτηματικά για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

Η Ν.Δ. προχωρεί στην εκλογή του νέου της αρχηγού, χωρίς μέχρι στιγμής να γίνεται ουσιαστική πολιτική συζήτηση στο εσωτερικό της, ενώ στο παρασκήνιο διαμορφώνονται νέες συμμαχίες, «κλειδώνουν» ενδιαφέρουσες πολιτικές συμφωνίες, ενώ οι σταθερές του παρελθόντος δεν υπάρχουν.

Η ένταση στο εσωτερικό της Ν.Δ. κυριαρχεί για πολλούς λόγους. Η καχυποψία είναι εμφανής, ενώ γίνονται κινήσεις να διαψευστούν διάφορα σενάρια. Σε αυτό το πλαίσιο, είχε ενδιαφέρον η χθεσινή πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του 37χρονου υποψηφίου αρχηγού, Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος θέλησε να εξουδετερώσει τα σενάρια που κυκλοφορούν ότι τον στηρίζει παρασκηνιακά ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Τζιτζικώστας επέλεξε στην συνέντευξή του (ΑΝΤ-1) να τραβήξει διαχωριστική γραμμή από τον κ. Σαμαρά και διέψευσε τα σενάρια περί … συμφωνίας με τον πρώην Πρωθυπουργό για τον οποίο είπε πως έχει συγκρουστεί στο παρελθόν. Μάλιστα χρησιμοποίησε τη φράση «κακόγουστο αστείο», για να χαρακτηρίσει το γεγονός ότι, θεσμικά ένας πρώην Πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να είναι αντιπρόεδρος του κόμματος, τονίζοντας πως «το ζητούμενο για μένα είναι να ενώσω την παράταξη».

Παράλληλα, ο κ. Τζιτζικώστας στη σκιά των πληροφοριών ότι ο ίδιος αρνήθηκε να ακολουθήσει τις υποδείξεις του Κώστα Καραμανλή για να μην είναι υποψήφιος αρχηγός και να παραμείνει στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο ίδιος είπε πως εκτιμά και σέβεται τον πρώην Πρωθυπουργό.

Ένα εικοσιτετραώρο μετά τις αιχμές που άφησε στην κεντρική ομιλία του στο Γκάζι, ότι επί προεδρίας του κ. Καραμανλή υπήρχε ακινησία στη Ν.Δ., τον χαρακτήρισε κεφάλαιο για την παράταξη και τη χώρα και διευκρίνισε, σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, ότι ουδέποτε δημοσιοποίησε το περιεχόμενο των συνομιλιών τους, κάτι το οποίο δεν προτίθεται να το κάνει ούτε τώρα, όπως είπε.

Λίγο νωρίτερα όμως, από το Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ένας από τους εκφραστές του «καραμανλισμού», στη συνάντησή του με τον νεαρό περιφερειάρχη Κεντρικής Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη έκανε μια επισήμανση που θεωρήθηκε αιχμή για τον κ. Τζιτζικώστα.

«…Παραμένετε σταθερός στο να υπηρετείτε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με την εντολή που σας έδωσε ο κόσμος που σας ψήφισε, στην Περιφέρεια της οποίας ηγείσθε» είπε ο ανώτατος πολιτειακός παράγοντας, μια φράση που προκάλεσε μεγάλη έκπληξη για το χρόνο που ελέχθη και για τη σκοπιμότητα της κίνησης.

Τόσο η κίνηση του κ. Τζιτζικώστα να διατηρήσει αποστάσεις από τον κ. Σαμαρά και να ρίξει εκ νέου «γέφυρες» στον κ. Καραμανλή όσο και η διόλου τυχαία επιλογή του κ. Παυλόπουλου να κάνει θετική μνεία στον κ. Μπακογιάννη προκάλεσαν ποικίλες συζητήσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ. Και αυτό διότι και οι καραμανλικοί εξεπλάγησαν με όσα είπε ιδίως ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και από την πλευρά του κ. Σαμαρά λέγεται ότι υπήρξε έκπληξη με όσα ελέχθησαν κυρίως για τον υπαινιγμό που άφησε ο κ. Τζιτζικώστας πως ο πρώην Πρωθυπουργός θέλησε να τον θέσει εκτός Ν.Δ. όταν συγκρούστηκαν για το χρίσμα στην περιφέρεια.

Αναμφίβολα ο κ. Τζιτζικώστας πήρε ρίσκο και μένει να φανεί εάν θα του βγει, ενώ για να διαψεύσει και άλλα σενάρια, σημείωσε ότι στα πλαίσια της νέας συλλογικότητας, εάν εκλεγεί πρόεδρος της Ν.Δ. θα ορίσει δυο αντιπροέδρους, επικαλούμενος το καταστατικό του κόμματος. Η πρότασή του ήδη προκαλεί αντιδράσεις και πρώτος ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είπε πως δεν μπορεί να μην ερωτηθεί η Κ.Ο. για τις δυο αυτές θέσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Τζιτζικώστα που αποκλείει το ενδεχόμενο διαρχίας ο ένας θα είναι υπεύθυνος για το συντονισμό της κοινοβουλευτικής λειτουργίας της Ν.Δ. έως τις επόμενες εθνικές εκλογές και ο δεύτερος θα ασχοληθεί με το συντονισμό για την εκπόνηση Σχεδίου Εθνικής Ανασυγκρότησης, το οποίο όπως διευκρίνισε θα υλοποιήσει το κόμμα όταν έρθει στην εξουσία.

Πάντως, ήδη υπάρχουν ενστάσεις για το ενδεχόμενο να μην είναι ο νέος αρχηγός κοινοβουλευτικός. Το είπε ο Μάκης Βορίδης (εκπομπή Ανατροπή του Μέγκα) και το υποστηρίζουν πολλοί άλλοι, καθώς θεωρούν αδιανόητο να μην είναι ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. στις κοινοβουλευτικές μάχες με τον Πρωθυπουργό.

Σε αυτό το κλίμα, ο νυν πρόεδρος της Ν.Δ. και υποψήφιος αρχηγός Βαγγέλης Μεϊμαράκης αποφεύγει δημόσια να μπει στη συζήτηση επί των εσωκομματικών, αν και ο κ. Τζιτζικώστας τον επέκρινε χθες λέγοντας ότι είναι παράδοξο να έχει και τις δυο ιδιότητες, αυτή του νυν προέδρου και του υποψηφίου.

Ο κ. Μεϊμαράκης θα αξιοποιήσει και την παρουσία του στο ΕΛΚ εμμένοντας στη λεγόμενη θεσμική υποψηφιότητά του, θα μιλήσει στο συνέδριο για προσφυγικό-μεταναστευτικό, αναλύοντας την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, θα έχει επαφές με ομολόγους του.

Αντίθετα, παρά το γεγονός ότι ο κ. Τζιτζικώστας τηρεί αποστάσεις από τον κ. Σαμαρά, τον υπερασπίζεται ο άλλος υποψήφιος αρχηγός της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης που εκτός από την σκληρή κριτική στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (σ.σ. τον αποκάλεσε στην ΕΡΤ, ως τον μεγαλύτερο πολιτικό απατεώνα των τελευταίων 30 ετών στη δυτική πολιτική σκηνή), υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής προσπάθειας του πρώην Πρωθυπουργού.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επανέλαβε από την Θεσσαλονίκη την πρότασή του για τη διεξαγωγή μιας τουλάχιστον δημόσιας συζήτησης με τη συμμετοχή και των τεσσάρων υποψηφίων αρχηγών. Υποστηρίζει ότι δεν φοβάται διάσπαση την επόμενη μέρα και κάλεσε σε συμμετοχή στις εκλογές.

«Όσοι περισσότεροι Νεοδημοκράτες προσέλθουν στις κάλπες στις 22 Νοεμβρίου να ψηφίσουν το νέο αρχηγό τόσο πιο ισχυρό θα είναι το Κόμμα την επόμενη μέρα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και να διαμορφώσει μια πειστική εναλλακτική πρόταση εξουσίας» είπε, ενώ άκουσε τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη να τον εκθειάζει, λέγοντας: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκπροσωπεί το κομμάτι αυτό της ΝΔ ή αν θέλετε να το πούμε καλύτερα της Κεντροδεξιάς, η οποία εκφράζει το φιλελεύθερο και προοδευτικό στοιχείο της».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk