Ν.Δ: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση»

Να επιτελέσει στοιχειωδώς το θεσμικό της ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί τις τελευταίες ώρες η Ν.Δ. σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει και τα μείζονα εσωκομματικά της προβλήματα.

Να επιτελέσει στοιχειωδώς το θεσμικό της ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί τις τελευταίες ώρες η Ν.Δ. σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει και τα μείζονα εσωκομματικά της προβλήματα.

Εν μέσω διαφόρων σεναρίων για την τύχη της συντηρητικής παράταξης, την ενότητά της ακόμα και για τη δημιουργία μελλοντικά νέου σχηματισμού, και υπό τη σκιά των παρασκηνιακών εμφυλιοπολεμικών συγκρούσεων, καθώς σε επίπεδο κορυφής ισχύει, άγνωστο μέχρι πότε, η συμφωνία εκεχειρίας, η Ν.Δ. επιχειρεί να…στριμώξει πολιτικά την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Αυτό το προσπαθεί από τη μια με την σφοδρή κριτική της στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που δεν ψηφίζει και από την άλλη πλευρά με την υπόθεση των «πόθεν έσχες» των υπουργών της, Αλέκου Φλαμπουράρη και Γιώργου Σταθάκη.

«Είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε…Άλλο τα εσωτερικά μας προβλήματα και άλλο ο έλεγχος στην κυβέρνηση» έλεγε στο «Βήμα» έμπειρο στέλεχος της Ν.Δ. που επιμένει, εκφράζοντας και μεγάλο τμήμα των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ότι το κόμμα πρέπει να ασκήσει πολύ σκληρή, αλλά εποικοδομητική ταυτόχρονα, κριτική στην κυβέρνηση, αφήνοντας στην άκρη τις εμφύλιες μάχες.

Ήδη, χθες η Ν.Δ, έδωσε την εικόνα ότι ο αντίπαλός της είναι ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι ο εαυτός της, αν και υπήρξε υπερβολική δοσολογία αντιπολίτευσης από πολλούς, καθώς όσο φουντώνει η μάχη της διαδοχής, όλοι οι υποψήφιοι αρχηγοί θέλουν να εμφανίζονται στην κοινωνική και κομματική βάση ως οι πιο δυνατοί και αποτελεσματικοί ως προς την αντιμετώπιση του Πρωθυπουργού.

Στο εσωτερικό της Κ.Ο. υπάρχει μεγάλος αριθμός βουλευτών που επισημαίνουν ότι πρέπει να υπάρξει καταλλαγή των παθών και επικέντρωση όλων στα θεσμικά καθήκοντά τους, ενώ ταυτόχρονα θέλουν εσωκομματική ηρεμία, ενότητα και συλλογικότητα.

Παράλληλα, ζητάνε από τους υποψηφίους αρχηγούς να ανοίξει εσωτερικός διάλογος, όπως ζήτησε πρώτος ο Κωστής Χατζηδάκης, και σε δυο συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Επιτροπής να γίνει εκτενής συζήτηση με πρωταγωνιστές τους Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Κυριάκο Μητσοτάκη, Άδωνι Γεωργιάδη και Απόστολο Τζιτζικώστα για τις θέσεις τους σχετικά με το αύριο της Ν.Δ. και ευρύτερα.

Παρά το γεγονός ότι η Ν.Δ. εμφανίστηκε χθες ως ενιαία ομάδα, με τις διαφορετικές βέβαια τοποθετήσεις των υποψηφίων αρχηγών της (σ.σ. εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση όλοι τους με πρώτο βέβαια τον κ. Μεϊμαράκη που εκπροσώπησε κεντρικά το κόμμα ως πρόεδρος στη Βουλή) που συμφωνούν ότι αντίπαλός τους είναι ο κ. Τσίπρας, στο παρασκήνιο υπάρχει ένταση.

Εξάλλου τα μέτωπα είναι πολλά και δεν κλείνει το ρήγμα με μια τυπική ανακοίνωση των τεσσάρων, μετά από μια εξίσου, όπως σχολιάζεται από πολλές πλευρές, τυπική συνάντηση των υποψηφίων.

Ο κ. Μητσοτάκης άνοιξε το θέμα του ντιμπέιτ χθες και το επανέφερε στο τραπέζι και μαζί του συμφώνησε ο κ. Γεωργιάδης που όμως προχώρησε πιο πολύ και προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα, καταθέτοντας την πρόταση να γίνει αυτό στην Κ.Ο. με τη συμμετοχή των βουλευτών που θα ερωτούν τους υποψήφιους αντί για δημοσιογράφους, ενώ θα υπάρχει, εάν θέλουν τα τηλεοπτικά κανάλια και απευθείας σύνδεση.

Αρνητικός στο θέμα του ντιμπέιτ φέρεται ο κ. Μεϊμαράκης και θεωρείται δύσκολο να αλλάξει άποψη, αν και τίποτα δεν αποκλείεται, ενώ ο κ. Τζιτζικώστας (σ.σ. τη Δευτέρα στον πολυχώρο στο Γκάζι θα παρουσιάσει τις θέσεις του για τη Ν.Δ.) αν και επί της αρχής συμφωνεί επιθυμεί να είναι όλοι στο ντιμπέιτ.

Το κλίμα παραμένει βαρύ στη Ν.Δ. και το ανησυχητικό είναι ότι διάφοροι περιφερειακοί παράγοντες, που όμως στηρίζουν συγκεκριμένες υποψηφιότητες, άρχισαν τα κτυπήματα. Ήδη, χθες ο «Σύνδεσμος 1974», στον οποίο ανήκουν πρώην βουλευτές και στελέχη περασμένων εποχών, άφησαν υπόνοιες για την εκλογική διαδικασία του 2009 και επαναλαμβάνουν ότι δεν θα ανεχθεί η βάση παρόμοια γεγονότα και τώρα. «Γελοιότητες. Ξεχνούν κάποιοι ότι τότε δεν υπήρξε καμία καταγγελία και όλοι αποδέχθηκαν το αποτέλεσμα των εκλογών του 2009. Εξάλλου, τότε εγγυητής της διαδικασίας ήταν ο Δημήτρης Σιούφας, πρώην Πρόεδρος της Βουλής» λένε υποστηρικτές του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά που παρατηρούν μια αυξανόμενη ένταση των κτυπημάτων με έωλα, όπως λένε επιχειρήματα.

Άλλοι αξιοποιούν μια έρευνα που γίνεται από το υπουργείο Εξωτερικών για μια ΜΚΟ για να πλήξουν τον γραμματέα της Ν.Δ. Ανδρέα Παπαμιμίκο, με τον οποίο είναι σε μεγάλη κόντρα ο κ. Μεϊμαράκης και οι υποστηρικτές του εμμένουν συνεχώς ότι στηρίζει τον κ. Τζιτζικώστα.

Η μάχη θα είναι σκληρή έως την 22α Νοεμβρίου και ήδη κεντρικά πρόσωπα της Ν.Δ. έχουν αρχίσει και τοποθετούνται, άλλοι με πιο ήπιους τόνους και άλλοι με πολύ σκληρές φράσεις. Ενδεικτική ήταν η χθεσινή τοποθέτηση του πρώην υπουργού και έμπειρου στελέχους, του Ευριπίδη Στυλιανίδη που έριξε τα βέλη του κατά του κ. Τζιτζικώστα, αναδεικνύοντας το συνταγματικό κώλυμα, εάν εκλεγεί, της παρουσίας του στη Βουλή. «Πως θα διοικεί τη Ν.Δ. στη Βουλή; Με φαξ από τη Συγγρού;» διερωτήθηκε.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η χθεσινή παρέμβαση 100 στελεχών της Ν.Δ., μεταξύ των οποίων και πολλοί πρώην βουλευτές που ανέδειξαν τη μη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων και του συνεδρίου και με επιστολή τους και στους τέσσερις υποψηφίους αναδεικνύουν ζητήματα μείζονος σημασίας που διαχρονικά συνιστούν την παθογένεια της πολιτικής ζωής και ζητάνε να τοποθετηθούν.

Μεταξύ άλλων, τα στελέχη στην επιστολή τους, η οποία συντάχθηκε με πρωτοβουλία του πρώην υπουργού Γιώργου Σούρλα και υπογράφεται μεταξύ άλλων από πρώην βουλευτές, όπως π.χ. οι Απόστολος και Δημήτρης Κωστόπουλος, Νίκος Κατσαρός, Κρινιώ Κανελλοπούλου, Τάσος Σπηλιόπουλος, κ.α. ερωτούν τους «4» εάν προτίθενται, π.χ. α) να α κόψουν τον ομφάλιο λώρο μεταξύ οικονομικής ολιγαρχίας και πολιτικής εξουσίας που ταλανίζει δεκαετίες τη χώρα, β) να συγκρουστούν με το κατεστημένο, τα πάσης φύσεως κέντρα που επηρεάζουν την πολιτική ζωή της χώρας για ίδιον όφελος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας και του κράτους, γ) να θέσουν τέρμα στη δράση των εξωθεσμικών κέντρων εξουσίας, που προκαλούν το περί δικαίου αίσθημα και λεηλατούν τη χώρα, δ) να λειτουργούν χωρίς κηδεμόνες, αλλά αποκλειστικά βάσει των αρχών και των αποφάσεων των οργάνων του κόμματος, των συμφερόντων του λαού και δ) να προχωρήσουν στην εκ βάθρων αναγέννηση της Νέας Δημοκρατίας, με σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό, οργανωτική δομή και λειτουργία κόμματος αρχών, ακόμη και στην μετεξέλιξη σε έναν ευρύτερο φορέα, προκειμένου να εκφράζει ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και να προσελκύει τους νέους.

Ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να συγχαρεί τους «100» για την κίνησή τους με επιστολή στον κ. Σούρλα και ανέφερε πως δεν έχει κανένα ενδοιασμό να δεσμευτεί δημόσια ότι θα τηρήσει τα όσα σημειώνονται στο κείμενο και ειδικά κάνει την εξής μνεία: «Το ένατο σημείο της επιστολής σας είναι ταυτόσημο με τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι τη δημιουργική ανανέωση που έχει ανάγκη η Νέα Δημοκρατία. Θα εργαστώ για ένα ανοιχτό συμμετοχικό κόμμα, με δημοκρατικές διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα…Αυτές τις προτάσεις μου με ακόμη περισσότερη λεπτομέρεια (για παράδειγμα θητεία στον πρόεδρο, αξιολόγηση υποψηφίων βουλευτών με συμμετοχή των πολιτών, τρόποι λειτουργίας και σύνθεση των Οργάνων κλπ) θα εκθέσω τις επόμενες εβδομάδες».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk