Νέα Δημοκρατία: Σε θέση μάχης τα στρατόπεδα των δελφίνων

Σε ένα «κολασμένο» 40ήμερο εμφυλιοπολεμικών συγκρούσεων μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία της ΝΔ εισήλθε και τυπικά η συντηρητική παράταξη στην πιο κρίσιμη φάση της ιστορίας της.

Σε ένα «κολασμένο» 40ήμερο εμφυλιοπολεμικών συγκρούσεων μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία της ΝΔ εισήλθε και τυπικά η συντηρητική παράταξη στην πιο κρίσιμη φάση της ιστορίας της. Μετά την οριστικοποίηση της 22ας Νοεμβρίου ως της ημέρας του πρώτου γύρου των εκλογών και της 29ης Νοεμβρίου για τον επαναληπτικό γύρο, εάν κάποιος υποψήφιος δεν εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή με 50%+1, έχουν αρχίσει τα φίλια πυρά και πολλοί φοβούνται ότι η μακρά εσωκομματική προεκλογική περίοδος θα πλήξει την εικόνα της ΝΔ.
Σε μια περίοδο που στη Βουλή θα συζητούνται και θα ψηφίζονται κρίσιμα νομοσχέδια, η αξιωματική αντιπολίτευση θα στροβιλίζεται στα εσωκομματικά της προβλήματα. Παρά τις εκκλήσεις για ενότητα και αποφυγή σκληρών συγκρούσεων, οι προβλέψεις δεν είναι ευνοϊκές για την πορεία της εσωκομματικής διαδικασίας, καθώς ήδη έχουν αρχίσει οι πρώτες τροχιοδεικτικές βολές.
Σε αυτή τη μακρά προεκλογική περίοδο, για την οποία υποστηρίζεται από κορυφαία στελέχη πως θα αφήσει… πληγές στο κορμί της ΝΔ, οι υποψήφιοι, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Αδωνις Γεωργιάδης και Απόστολος Τζιτζικώστας, όσο και εάν δεν το παραδέχονται, θα κινηθούν με δύο βασικούς στόχους: να εξουδετερώσουν τους αντιπάλους τους φθείροντας το προφίλ τους και να προσεγγίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την κομματική τους βάση, με περιοδείες στην περιφέρεια και διαδοχικές εμφανίσεις στα μέσα ενημέρωσης.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η ΝΔ αυτή τη στιγμή κινείται σε δύο παράλληλα… σύμπαντα, αφού καταγράφονται εκ διαμέτρου αντίθετες εκτιμήσεις σχετικά με την έκβαση των εκλογών. Η ατμόσφαιρα στη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα και στις τάξεις της «νομενκλατούρας» του κόμματος είναι σε μεγάλο βαθμό διαφορετική από αυτή που υπάρχει σε μεγάλο τμήμα της κομματικής και κοινωνικής βάσης της ΝΔ που κινείται και σκέπτεται με διαφορετικά κριτήρια. Μάλιστα πολλοί έχουν στο μυαλό τους το προηγούμενο του 2009, όπου ανατράπηκαν όλα τα προγνωστικά στην εσωκομματική εκλογή και ο Αντώνης Σαμαράς νίκησε την Ντόρα Μπακογιάννη.

Φυγόκεντρες δυνάμεις και διάσπαση


Ο φόβος της διάσπασης δεν είναι πλέον θέμα ταμπού στα ενδότερα της συντηρητικής παράταξης και πολλοί βουλευτές και στελέχη ήδη το συζητούν. Κυρίως από τις πλευρές των κ.κ. Μεϊμαράκη, Μητσοτάκη και Γεωργιάδη, που στοχεύουν στην υποψηφιότητα του 37χρονου κ. Τζιτζικώστα καθώς αναπτύσσει σταδιακά δυναμική. Το βασικό επιχείρημα είναι ότι ενδεχόμενη νίκη του και πιθανή διαρχία, αφού δεν μπορεί να είναι στη Βουλή λόγω συνταγματικού κωλύματος, θα είναι καταστροφική. «Ολα όσα συζητούνται για πιθανή διάσπαση είναι εκ του πονηρού και άρα είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας» απαντούν από το περιβάλλον του περιφερειάρχη.
Το σίγουρο όμως είναι, όπως παραδέχονται ιστορικά στελέχη, ότι έχουν διαμορφωθεί προϋποθέσεις για διασπάσεις. «Πρέπει πάση θυσία να διασφαλίσουμε την ενότητα. Ολοι είμαστε υπεύθυνοι, ειδικά τα κορυφαία και ιστορικά στελέχη» λέει με νόημα η Ντόρα Μπακογιάννη (στηρίζει διακριτικά τον κ. Μεϊμαράκη) που αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς για αρκετούς σχετικά με τα μελλούμενα στην Κεντροδεξιά.
Με αυτό το σκεπτικό πολλοί είναι προβληματισμένοι για το κατά πόσο μπορεί να προσφέρει μια τηλεοπτική συζήτηση των υποψηφίων. Πιο πιθανό είναι να γίνουν τουλάχιστον οι δύο συνδιασκέψεις που πρότεινε ο κ. Μεϊμαράκης και να συζητήσουν εφ’ όλης της ύλης, παρουσία μελών, φίλων και ψηφοφόρων και ενδεχομένως με τηλεοπτική κάλυψη.
Οι «στρατοί» οργανώνονται


Σε μια χρονική στιγμή που η ΝΔ πηγαίνει στην εκλογή ενός ακόμη αρχηγού, χωρίς να έχει συζητήσει τι κόμμα είναι, τι εκφράζει, γιατί έχασε πολλές μάχες από τον ΣΥΡΙΖΑ, ποια είναι η ιδεολογική της ταυτότητα και η φυσιογνωμία της, οι «στρατοί» αρχίζουν σιγά-σιγά να σχηματοποιούνται. Ο κ. Μεϊμαράκης (προ ημερών γευμάτισε με τον Μάκη Βορίδη και μένει να φανεί εάν θα συμμαχήσουν) έχει μαζί του μεγάλο μέρος της ΚΟ και τον υποστηρίζουν ανοικτά στελέχη όπως οι Νικήτας Κακλαμάνης, Κώστας Τασούλας, Γιώργος Βλάχος, Χρήστος Σταϊκούρας, Βασίλης Οικονόμου, κ.ά., ενώ τον κ. Μητσοτάκη (λέει πως επενδύει στην κοινωνική βάση) στηρίζουν, εκτός από τον πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη (μια σημειολογική υποστήριξη), οι ευρωβουλευτές Μαρία Σπυράκη και Γιώργος Κύρτσος, δήμαρχοι όπως οι Παναγιώτης Νίκας (Μεσσηνίας) και Διονύσης Χατζηδάκης (Καλαμάτας) κ.ά. Ο κ. Γεωργιάδης στηρίζεται κυρίως σε μικρομεσαία στελέχη, ενώ ήδη τον κ. Τζιτζικώστα στηρίζουν βουλευτές όπως οι Αννα Ασημακοπούλου, Νότης Μηταράκης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Σίμος Κεδίκογλου, Κώστας Σκρέκας και πρώην βουλευτές όπως οι Κώστας Μαρκόπουλος, Κώστας Κιλτίδης, περιφερειάρχες όπως ο Αλέκος Καχριμάνης, δήμαρχοι κ.ά. Σε αυτό το κλίμα η άλλοτε ισχυρή ομάδα των «καραμανλικών» εμφανίζεται διασπασμένη. Αρκετοί στηρίζουν την υποψηφιότητα του κ. Μεϊμαράκη, στο πλαίσιο της «γραμμής» που έδωσε αρχικά ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. «Ο Βαγγέλης μπορεί να κρατήσει την παράταξη ενωμένη» έλεγε, αλλά αρκετοί από το «καραμανλικό» στρατόπεδο άρχισαν να «φλερτάρουν» πολιτικά με τον κ. Τζιτζικώστα, ειδικά στον Βορρά, όπου έχει μεγάλη απήχηση.
Η κρίση των οικογενειών


Η τρέχουσα εκλογική αναμέτρηση αναδεικνύει το επιχείρημα ότι οι παραδοσιακές πολιτικές οικογένειες της συντηρητικής παράταξης φαίνεται ότι δεν ελέγχουν απόλυτα τις εξελίξεις όπως στο παρελθόν. Μια πιθανή ήττα του κ. Μεϊμαράκη που τον πριμοδοτεί η παραδοσιακή καθεστηκυία τάξη της παράταξης και την οποία κατά αρκετούς αμφισβητεί ευθέως, όπως προβάλλεται, ο κ. Τζιτζικώστας, αυτόματα ρίχνει τις μετοχές των πολιτικών οικογενειών στο παραταξιακό πολιτικό χρηματιστήριο. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι θα βγουν αλώβητα νεότερα πρόσωπα, όπως ο μετριοπαθής και με σαφές πιο κεντρώο στίγμα περιφερειάρχης Κεντρικής Ελλάδος Κώστας Μπακογιάννης, οι μετοχές του οποίου είναι ψηλά μετά και την απόφασή του να παραμείνει στην Περιφέρεια και να μην εμπλακεί. Από εκεί και πέρα, πολλά μέλη πολιτικών οικογενειών αναζητούν πυξίδα, διότι υπάρχει κίνδυνος να επηρεαστεί πλήρως η πορεία τους. Στο κάδρο είναι σαφές, απ’ όσα προκύπτουν από τις παρασκηνιακές συζητήσεις, ότι θα προσπαθήσει να μην είναι ο 40χρονος βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής, ώστε να μην πληγεί πολιτικά ο ίδιος. Πώς θα το επιχειρήσει θα φανεί από τις προσεχείς κινήσεις του. Πάντως άλλοι «γόνοι» «κλείνουν το μάτι» στον κ. Μεϊμαράκη, όπως η Ολγα Κεφαλογιάννη, που προ ημερών έθεσε το θέμα ότι θα αποτελεί πρόβλημα για τη ΝΔ ποιος θα την εκπροσωπεί στη Βουλή εάν θα εκλεγεί ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο φόβος του Καραμανλή


Μια ενδεχόμενη ήττα του κ. Μεϊμαράκη θα συνιστούσε για τον κ. Καραμανλή – τον μόνο που μπορεί να αντιμετωπίσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στα ίσια, αλλά δεν επιθυμεί να επιστρέψει στην ηγεσία της ΝΔ – ένα καίριο πολιτικό κτύπημα. Κυρίως όμως, όπως σημειώνουν έμπειροι κομματικοί παράγοντες, θα είναι μια ήττα στρατηγικού χαρακτήρα, όπως αυτή του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, όπου εμφανίστηκε με δήλωσή του στηρίζοντας το «Ναι».
Ο πρώην πρωθυπουργός εξ αρχής τοποθετήθηκε ανοικτά υπέρ του κ. Μεϊμαράκη, σε σημείο που όλοι στη ΝΔ το άκουσαν και το αντιλήφθηκε πλήρως η κοινωνική και κομματική βάση.
Ομως, το ενδιαφέρον είναι ότι στη σκιά πληροφοριών για το τι ακριβώς γίνεται στη βάση ο κ. Καραμανλής τις τελευταίες ημέρες άρχισε να αποστασιοποιείται.
Υπό τον φόβο της πλήρους κατάρρευσης του μύθου, όπως λέγεται, του ίδιου αλλά και της αποκαλούμενης και «άτρωτης» και «πανίσχυρης» ομάδας των «καραμανλικών» και των υποομάδων της, άλλαξε γραμμή.
Σε μια προσπάθεια να μην περιοριστεί ο ενοποιητικός του ρόλος και επιχειρώντας να μην μπει στο κάδρο, πληρώνοντας για δεύτερη φορά… το μάρμαρο μιας αποτυχημένης επιλογής, μεταδίδεται ότι ο κ. Καραμανλής παραμένει ουδέτερος και δεν αναμειγνύεται. Εξάλλου, είχε εκτεθεί πάρα πολύ το προηγούμενο διάστημα και πλέον προστατεύει τον εαυτό του, καθώς είναι αποδεκτό ότι χωρίς τον έλεγχο της ΝΔ από τον ίδιο, το κόμμα κινδυνεύει να γίνει κομμάτια και θρύψαλα.
Σενάρια αποχώρησης Μεϊμαράκη


Τις τελευταίες ημέρες στο «γαλάζιο» παρασκήνιο έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν και διάφορα σενάρια για πιθανή αποχώρηση του κ. Μεϊμαράκη από τη διαδικασία διαδοχής. «Ο Βαγγέλης εάν δει ότι χάνει δεν θα πάει ως το τέλος. Είναι έξυπνος» λένε ιστορικά στελέχη, αρκετά μυημένα επί των κινήσεων στη «γαλάζια» σκακιέρα. Αυτά τα σενάρια ήδη συζητούνται σε υψηλά επίπεδα του κόμματος, αλλά δεν επιβεβαιώνονται και απλώς υπάρχει αυτή η αίσθηση ότι ενδέχεται ο κ. Μεϊμαράκης να μη συμμετάσχει ως το τέλος της διαδικασίας. «Αποκυήματα της ευφάνταστων σεναριογράφων. Δεν υπάρχει περίπτωση αποχώρησής του» λένε υποστηρικτές του κ. Μεϊμαράκη και θυμίζουν ότι μόλις προχθές τόνισε, έξω από τα γραφεία του κόμματος, ότι «η ΝΔ με Βαγγέλη Μεϊμαράκη έγραψε πάνω από 28%». Ομως, ορισμένοι βασικοί παίκτες στο «γαλάζιο» σύστημα εξουσίας, έχοντας προχωρημένη πληροφόρηση, εκτιμούν ότι όλα είναι ανοικτά. Μένει να… αποδειχθεί, διότι μια τέτοια εξέλιξη ίσως αλλάξει άρδην τα δεδομένα.


Οι επόμενες κινήσεις των υποψηφίων για τη θέση του προέδρου

Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Θα προβάλλεται ως ο εγγυητής της ενότητας

Θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στη θεσμική εκπροσώπηση της ΝΔ στη Βουλή, ενώ θα επιμείνει να επιτίθεται στον Πρωθυπουργό και στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Εκοψε οριστικά τις «γέφυρες» με τον ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγοντας το «σκληρό ροκ» έναντι του κ. Τσίπρα. Κινείται με τελείως διαφορετική στρατηγική από αυτή της προεκλογικής περιόδου και θα απευθύνεται στο θυμικό της κομματικής βάσης. Θα κάνει στοχευμένες ομιλίες και θα δίνει βάρος στα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα, καθώς υπάρχει μπροστά και η μάχη της επόμενης εβδομάδας για τα προαπαιτούμενα μέτρα. Θα αποφύγει τις πολλές συζητήσεις για τα εσωκομματικά και θα προβάλλεται ως ο εγγυητής της ενότητας.
Κυριάκος Μητσοτάκης

Στο… παιχνίδι θα έχουν ρόλο όλοι

«Η ΝΔ είναι κόμμα εξουσίας και δεν συμβιβάζεται με το 28%» εμμένει, «καρφώνοντας» τον κ. Μεϊμαράκη. Ο ίδιος θέτει πολλά πολιτικά ζητήματα στον δημόσιο διάλογο, έχει συγκεκριμένες θέσεις, ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί κανείς μαζί του ή όχι, και επιχειρεί να δώσει την εικόνα του πολιτικού που είναι όχι απλώς υποψήφιος, εν δυνάμει αρχηγός κόμματος, αλλά υποψήφιος Πρωθυπουργός. Θα κάνει κινήσεις που ξεφεύγουν από τα στενά κομματικά όρια, όπως προ ημερών, που επισκέφθηκε την Κύπρο, και επιμένει ότι επί των ημερών του θα ανοίξει το… παιχνίδι και θα έχουν ρόλο όλοι.


Αδωνις Γεωργιάδης
Διατηρεί τους υψηλούς τόνους για τα τζάκια
Η υποψηφιότητά του είναι καθαρόαιμη δεξιά. Ο,τι και να γίνει στις εκλογές και όποιο ποσοστό και αν λάβει ο κ. Γεωργιάδης, μπήκε στη γαλάζια κολυμπήθρα και πλέον ουδείς μπορεί να του πει οτιδήποτε. Θα είναι υπολογίσιμος παίκτης και θα βρίσκεται στην όποια μελλοντική ηγετική ομάδα. Θέλει δεξιό ακτιβισμό, δηλαδή κινητοποιήσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Θα διατηρήσει υψηλούς τόνους για τα τζάκια της ΝΔ και δίνει σημασία στις περιοδείες του με πούλμαν, κατά τα αμερικανικά πρότυπα, ανά την Ελλάδα. «Θέλω να αποδείξω ότι και ο γιος του βιβλιοπώλη μπορεί να γίνει πρόεδρος στη ΝΔ» και, άρα, μπορεί να έχουν τύχη όλοι.

Απόστολος Τζιτζικώστας
Επενδύει στο «Τολμάμε, αλλάζουμε, κερδίζουμε»
Κάνει προσεκτικές κινήσεις και αποφεύγει μέχρι στιγμής τις δημόσιες εμφανίσεις και συνεντεύξεις. Διαπιστώνει ότι σιγά-σιγά διευρύνεται ο κύκλος των υποστηρικτών του (σ.σ.: αρκετά πρόσωπα που στήριζαν παλαιότερα τον κ. Σαμαρά) και σε νομούς εκτός της Μακεδονίας και της Θράκης. Επενδύει στο σύνθημα «Τολμάμε, αλλάζουμε, κερδίζουμε», οργανώνει την άμυνά του, ξέροντας ότι οι αντίπαλοί του θα επιχειρήσουν να τον στριμώξουν, αφού ήδη τον κατηγορούν ότι «κρύβεται και δεν συμμετέχει στο δημόσιο διάλογο, εκτός από προκάτ συνεντεύξεις». «Είναι ψέματα αυτά» λένε από το επιτελείο του. Επιμένουν ότι και συνεντεύξεις θα δώσει, ενώ σημειώνουν πως πρότεινε ήδη πέντε θεματικές συνδιασκέψεις. «Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, αλλά, το αντίθετο, έχουμε πολλά να πούμε» λένε.
Βαρύ το κλίμα
Η υπόγεια σύγκρουση Μεϊμαράκη – Σαμαρά

Το κλίμα στις σχέσεις των κ.κ. Μεϊμαράκη και Σαμαρά είναι πολύ βαρύ ειδικά τις τελευταίες ημέρες, μετά και την αποκάλυψη των 50 μελών της ΝΔ που υπέγραψαν την υποψηφιότητα του κ. Τζιτζικώστα. Η πλευρά Μεϊμαράκη δεν υπονοεί αλλά λέει ευθέως ότι υπάρχουν ενδείξεις, στοιχεία και πληροφορίες πως το «σύστημα Σαμαρά», όπως λένε, σε όλη την επικράτεια στηρίζει κυρίως τον κ. Τζιτζικώστα ενώ δίνει και «πολιτικές ανάσες» στον κ. Γεωργιάδη.
Απεναντίας η πλευρά Σαμαρά, στη σκιά διαφόρων σεναρίων περί «πολιτικών ευλογιών» του πρώην πρωθυπουργού στον κ. Τζιτζικώστα και των ερμηνειών για τη στάση βουλευτών, πολιτευτών και στελεχών, μεταδίδει: «Ο Αντώνης Σαμαράς ό,τι είναι να πει το λέει ο ίδιος. Ουδείς εκφράζεται εκ μέρους του». Παράλληλα υποστηρίζουν ότι δεν έχουν βάση όσα λέγονται, καθώς «αν ο Σαμαράς ελέγχει τόσο μεγάλο μέρος του συστήματος της ΝΔ, τότε αυτός είναι ο κλειδοκράτορας της παράταξης».
Στη σκιά των αναφορών από «σαμαρικούς» ότι ο κ. Μεϊμαράκης είναι «αχάριστος», καθώς ο κ. Σαμαράς τον πρότεινε και εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής και του έδωσε το δαχτυλίδι να είναι μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ, το βαρομετρικό είναι πολύ χαμηλό. Ούτε οι χειραψίες, όπως προ ημερών στη Βουλή, ενώπιον φωτογράφων ούτε οι τυπικές κουβέντες αλλάζουν την ατμόσφαιρα.
Μόλις προχθές ο κ. Μεϊμαράκης συνομιλώντας με δημοσιογράφους άφηνε αιχμές για τον κ. Σαμαρά ακόμη και για τα οικονομικά του κόμματος. Ακόμη και η προ ημερών παραίτηση του Κώστα Καραγκούνη από τη θέση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ πυροδότησε ένταση, αν και ο βουλευτής είπε ότι όσα λέγονται είναι αστεία.


Για την ημερομηνία των εκλογών
Ενταση στην Εφορευτική Επιτροπή

Η πεντάωρη συνεδρίαση (τηρούνται ηχογραφημένα πρακτικά) της Εφορευτικής Επιτροπής ήταν εκρηκτική την περασμένη Πέμπτη. Δεν ήταν λίγες οι στιγμές έντασης ώσπου να συμφωνήσουν στην ημερομηνία εκλογών, ομόφωνα – ύστερα από συμβιβαστική πρόταση του Γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου, ο οποίος είπε κάποια στιγμή: «Είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι». «Πού θα βρούμε χρήματα για εκλογές; Θέλω και ενημέρωση για τα οικονομικά του κόμματος» παρενέβη ο Θόδωρος Αμπατζόγλου (εκπρόσωπος του κ. Μεϊμαράκη). «Τα 500.000 ευρώ θα είναι από την κρατική επιχορήγηση, τη συνδρομή των βουλευτών και το ποσό που θα καταβάλουν τα μέλη και οι φίλοι που θα ψηφίσουν.
Τα οικονομικά του κόμματος δεν είναι της ώρας». Στο σημείο αυτό παίρνει τον λόγο εκ νέου ο κ. Αμπατζόγλου και μαζί με τους Φίλιππο Ταυρή και Αλέκο Κόκκαλη θέτουν θέμα να μη ληφθεί απόφαση για την ημερομηνία των εκλογών και λένε: «Δεν μπορούμε να δώσουμε χρήματα για εσωκομματικές εκλογές και να μείνουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι».
«Αν δεν τα πάρουμε από την κρατική επιχορήγηση, από πού θα τα βρούμε;» ρωτάει ο κ. Παπαμιμίκος και συνεχίζει: «Πού είναι το πρόβλημα; Λέτε ότι δεν είμαστε έτοιμοι για το ένα, για το άλλο. Είμαστε πανέτοιμοι… Πείτε μας, δεν θέλετε να γίνουν οι εκλογές;». Στην αίθουσα επικράτησε μεγάλη ένταση και τελικά επήλθε συμφωνία. Η νέα μάχη που αναμένεται να γίνει αύριο στην ΚΕΦΕ θα αφορά το αντίτιμο συμμετοχής, με την πλευρά του κ. Μεϊμαράκη να θέλει να πληρώσουν 20 ευρώ τα μη μέλη, ενώ οι υπόλοιποι μιλάνε για δύο ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk