ΝΔ: Στις 22 και 29 Νοεμβρίου ο α΄ και β΄ γύρος εκλογής προέδρου

Σε δυο παράλληλα…σύμπαντα κινείται η Νέα Δημοκρατία, όπως καταγράφεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, καθώς υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετες εκτιμήσεις σχετικά με την έκβαση της εσωκομματικής διαδικασίας για την εκλογή του νέου αρχηγού της συντηρητικής παράταξης.

Σε δυο παράλληλα…σύμπαντα κινείται η Νέα Δημοκρατία, όπως καταγράφεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, καθώς υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετες εκτιμήσεις σχετικά με την έκβαση της εσωκομματικής διαδικασίας για την εκλογή του νέου αρχηγού της συντηρητικής παράταξης. Η οποία εκλογή όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Πέμπτης θα διεξαχθεί στις 22 (α΄ γύρος) και 29 (β΄ γύρος) Νοεμβρίου, όπως αποφάσισε ομοφώνως η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του κόμματος.

Το κλίμα που επικρατεί στην «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα και στις τάξεις της «νομενκλατούρας» του κόμματος είναι σε μεγάλο βαθμό διαφορετικό από αυτό που καταγράφεται σε μεγάλο τμήμα της κομματικής και κοινωνικής βάσης της Ν.Δ. που κινείται και σκέπτεται με διαφορετικά κριτήρια. Εξάλλου, σύμφωνα με πολλούς, στη Ν.Δ. υπάρχει το ιστορικό προηγούμενο του 2009, όπου ανατράπηκαν όλα τα προγνωστικά στην εσωκομματική εκλογή.

Στη σκιά πληροφοριών του «Βήματος», αλλά και ενδείξεων από συγκεκριμένες συζητήσεις που γίνονται σε πολιτικά γραφεία κεντρικών στελεχών της Ν.Δ., ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να «σκάσει βόμβα» στο θέμα της διαδοχής στην συντηρητική παράταξη, έκδηλη είναι η ανησυχία πολλών βουλευτών και ιστορικών στελεχών για την ενότητα της παράταξης. Και όπως φέρεται να λέει ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, «χειρότερο από τη διάσπαση είναι η γελοιοποίηση».

Ο φόβος της διάσπασης, δεν είναι πλέον θέμα ταμπού στα ενδότερα της συντηρητικής παράταξης και πολλοί βουλευτές ήδη το συζητούν. Κυρίως στοχεύουν στην υποψηφιότητα του 37χρονου Απόστολου Τζιτζικώστα που αναπτύσσει σταδιακά δυναμική, λέγοντας ότι ενδεχόμενη νίκη του και πιθανή διαρχία, αφού δεν μπορεί να είναι στην Βουλή λόγω συνταγματικού κωλύματος, θα είναι καταστροφική.

Από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχουν βουλευτές που ήδη στηρίζουν τον κ. Τζιτζικώστα που αναπτύσσει δυναμική στη βάση και επιμένουν ότι όλα όσα συζητούνται για πιθανή διάσπαση είναι εκ του πονηρού και άρα είναι σενάρια «επιστημονικής φαντασίας».

Σε μια χρονική στιγμή που η Ν.Δ. πηγαίνει στην εκλογή ενός ακόμα αρχηγού, χωρίς να έχει συζητήσει τι κόμμα είναι, τι εκφράζει, γιατί έχασε πολλές μάχες από το ΣΥΡΙΖΑ, ποια είναι η ιδεολογική της ταυτότητα και η φυσιογνωμία της, οι «στρατοί» αρχίζουν σιγά-σιγά να σχηματοποιούνται.

Παράλληλα, οι υποψήφιοι αρχίζουν να ξεδιπλώνουν την στρατηγική τους και ο καθένας έχει τη δική του στόχευση, αφού και το ακροατήριό τους εν πολλοίς είναι διαφορετικό. Πάντως, και οι τρεις κοινοβουλευτικοί, οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, αξιοποίησαν την παρουσία τους στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων για να ενδυναμώσουν την παρουσία τους στη μάχη της διαδοχής και θέλησαν να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι ο κ. Τζιτζικώστας δεν ήταν εκεί.

Ο νυν πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Μεϊμαράκης, κόβοντας οριστικά τις γέφυρες με τον ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγοντας το «σκληρό ροκ» έναντι του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και κινούμενος με τελείως διαφορετική στρατηγική από αυτή της προεκλογικής περιόδου, επιχείρησε με την ομιλία του να απευθυνθεί στην κομματική βάση και έδειξε ότι το κόμμα από εδώ και πέρα δεν πρόκειται να ψηφίζει κυβερνητικά νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα.

Ο ίδιος θα κάνει στοχευμένες ομιλίες, θα δίνει βάρος στα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα καθώς υπάρχει μπροστά και η κοινοβουλευτική μάχη της επόμενης εβδομάδας για τα προαπαιτούμενα μέτρα και φαίνεται ότι θα αποφύγει τις πολλές συζητήσεις για τα εσωκομματικά.

Ιδιαίτερη σημασία είχε η αναφορά του κ. Μεϊμαράκη στα όσα είπε ο κ. Τσίπρας για τα εσωκομματικά της Ν.Δ. που αναλύθηκε ποικιλοτρόπως για το τι εννοούσε επί της ουσίας. «Δεν καταλαβαίνω το άγχος σας για το ποιος θα είναι ο πρόεδρος της Ν.Δ. Δεν είναι σωστό να παρεμβαίνετε τόσο πολύ σε αυτά. Μην έχετε και τόση αγωνία. Και για να σας λύσω την αγωνία, όποιος και να είναι πρόεδρος της ΝΔ, η ΝΔ θα είναι συγκροτημένη, ενωμένη και δυνατή….Εγώ δεν έδωσα, δεν έκανα εκλογές για να λύσω το πρόβλημα με το Λαφαζάνη, εσείς το κάνατε. Εμείς θα το λύσουμε εδώ, φιλικά, μια παρέα είμαστε και έτσι θα μας αντιμετωπίζετε. Άρα, θα μιλάτε πάντα με τον πρόεδρο της ΝΔ, ανεξαρτήτως του ονόματος και του επιθέτου. Θεωρώ και πολιτικά λάθος να κάνετε τέτοιες αναμίξεις» είπε.

Την εικόνα του πολιτικού που είναι εν δυνάμει όχι απλά υποψήφιος αρχηγός κόμματος, αλλά υποψήφιος Πρωθυπουργός, προσπαθεί να ενισχύσει ο κ. Μητσοτάκης που κάνει κινήσεις που ξεφεύγουν από τα στενά κομματικά όρια. Μάλιστα την Πέμπτη, επισκέπτεται την Κύπρο, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη. Είναι σαφής η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να επισκεφθεί την Κύπρο, η οποία είναι ο πρώτος σταθμός όλων των Πρωθυπουργών, ενώ παράλληλα θέλει να αναδείξει την προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης, η οποία αν και ήταν σε μνημόνια είναι σε φάση εξόδου και αναζήτησης χρημάτων από τις αγορές.Ο κ. Μητσοτάκης κάνει συγκέντρωση στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου.

Δεξιό ακτιβισμό με…δεξιό πεζοδρόμιο, δηλ. κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο κ. Γεωργιάδης που διατηρώντας υψηλούς τόνους για τα τζάκια της Ν.Δ. ξεκινάει από σήμερα περιοδείες με πούλμαν, κατά τα αμερικανικά πρότυπα, ανά την Ελλάδα. «Θέλω να σφίξω πολλά χέρια νεοδημοκρατών» λέει και δίπλα του θα έχει τη σύζυγό του, Ευγενία Μανωλίδου.Πρώτος σταθμός της περιοδείας του οι Σκουριές.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Τζιτζικώστας που διαπιστώνει ότι σιγά-σιγά διευρύνεται ο κύκλος των υποστηρικτών του (σ.σ. αρκετά πρόσωπα που στήριζαν παλαιότερα τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά) και σε νομούς εκτός της Μακεδονίας και της Θράκης, εγκαινιάζει το απόγευμα το εκλογικό του κέντρο στην Αθήνα και αύριο μιλάει σε συγκέντρωση στην Πάτρα.

Ανοικτό είναι ακόμα το θέμα της ημερομηνίας των εκλογών και δεν αποκλείεται το απόγευμα στη νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, όπου συμμετέχουν και εκπρόσωποι των υποψηφίων αρχηγών, δηλ. ο Θόδωρος Αμπατζόγλου για τον κ. Μεϊμαράκη, ο Τάσος Γαϊτάνης για τον κ. Μητσοτάκη, ο Στέφανος Σταμούλης για τον κ. Γεωργιάδη και η βουλευτής Άννα Ασημακοπούλου για τον κ. Τζιτζικώστα, να υπάρξει συμφωνία.

Στη σημερινή συνεδρίαση, όπου τηρούνται πλέον ηχογραφημένα πρακτικά, θα γίνει και εκτενής συζήτηση για το χρόνο και το κόστος που θα απαιτηθεί για την εγκατάσταση ενός πληροφοριακού συστήματος που θα εγγυάται το αδιάβλητο των εκλογών, καθώς και για τον αριθμό των καλπών που θα στηθεί.

Το επόμενο…σίριαλ θα είναι εάν θα γίνει ή όχι ένα ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων. Ήδη, η ΕΡΤ έστειλε επιστολή και ζητεί να οργανώσει μια τηλεοπτική αναμέτρηση των υποψηφίων αρχηγών της Ν.Δ., ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ανάλογες κινήσεις έχουν κάνει και άλλοι σταθμοί.

Πάντως, αν και όλοι σχεδόν εμφανίζονται θετικοί, εντούτοις υπάρχει η εκτίμηση ότι πιθανότατα θα αποφευχθεί αυτή τη τηλεμαχία για πολλούς λόγους. Το σίγουρο όμως είναι ότι θα γίνουν τουλάχιστον δυο συνδιασκέψεις που θα είναι ανοικτές για τους πολίτες και πιθανότατα με τηλεοπτική κάλυψη.

Το ενδιαφέρον στοιχείο της αναμέτρησης είναι ότι οι κκ. Μεϊμαράκης, Μητσοτάκης και Γεωργιάδης θα επιχειρήσουν να…στριμώξουν τον κ. Τζιτζικώστα, τον οποίο ήδη διάφοροι κατηγορούν ότι «κρύβεται και δεν συμμετέχει στο δημόσιο διάλογο, εκτός από προκάτ συνεντεύξεις». Π.χ. ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «κανείς δεν δοξάστηκε κρυπτόμενος».

«Είναι ψέματα αυτά» λένε από το επιτελείο του και επιμένουν ότι ο κ. Τζιτζικώστας και συνεντεύξεις θα δώσει και ανοικτός είναι σε κάθε πρόταση που διευκολύνει το δημόσιο διάλογο για την ανάδειξη των θέσεων των υποψηφίων προέδρων της Ν.Δ. «Εμείς προτείναμε να γίνουν πέντε θεματικές συνδιασκέψεις» λένε και σημειώνουν, «δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, αλλά το αντίθετο, έχουμε πολλά να πούμε».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk