Πολιτικό…ταμείο κάνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης που κατέθεσε το πρωί της Δευτέρας, μετά το συνταγματικό τριήμερο, τη διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης. Και το ερώτημα που τίθεται πλέον από μια σειρά κορυφαίων στελεχών είναι εάν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κέρδισε επικοινωνιακούς και πολιτικούς πόντους, παραλαμβάνοντας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο την εντολή και κρατώντας την επί τριήμερο, χωρίς όμως κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Εξάλλου, από την πρώτη στιγμή, ήταν σαφές με βάση και τους συσχετισμούς στη Βουλή, αλλά και την στάση του ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο η ΝΔ δεν μπορεί να συγκλίνει προγραμματικά, πως δεν υπήρχε περίπτωση να υπάρξει κοινός τόπος και να επέλθει συμφωνία για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.
Οι εκλογές ήταν μονόδρομος και απλά ο πρόεδρος της ΝΔ…«ροκάνισε» το χρόνο και έδωσε παράλληλα την ευκαιρία στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, τον πρόεδρο του νεότευκτου κόμματος «Λαϊκή Ενότητα» να οργανωθεί καλύτερα. Γνώριζε και ο ίδιος πολύ καλά ότι δεν υπήρχε περίπτωση ουσιαστικής συνεννόησης, αλλά ούτε και συνάντησης με τον απερχόμενο Πρωθυπουργό, για τον οποίο είχε πει και ο ίδιος την περασμένη Πέμπτη ότι δεν ήθελε να τον συναντήσει και παράλληλα χρησιμοποίησε εναντίον του διάφορους σκληρούς χαρακτηρισμούς.
Άρα, το μόνο που θα μπορούσε να κάνει, και το έπραξε στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ήταν να αναδείξει στις δημόσιες δηλώσεις του τον Πρωθυπουργό ως το πρόσωπο που φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΝΔ μόλις παραδώσει, όπως αναμένεται την Πέμπτη και ο κ. Λαφαζάνης την διερευνητική εντολή, δεν προτίθεται να αποδεχθεί να διαπιστωθεί δια τηλεφωνικών επικοινωνιών του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι δεν υπάρχει περιθώριο συνεννόησης για το σχηματισμό κυβέρνησης. Ο ίδιος θα επιμείνει πως πρέπει να γίνει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον κ. Παυλόπουλο και μάλιστα έχει δεχθεί εισήγηση να ζητήσει τη δημοσιοποίηση των πρακτικών.
Ο στόχος του είναι προφανής: να δείξει ότι η ΝΔ εξάντλησε όλα τα συνταγματικά περιθώρια για να βρεθεί λύση από την παρούσα Βουλή και να ενισχύσει το μήνυμά του ότι ο κ. Τσίπρας αρνείται οποιοδήποτε σενάριο και εμμένει να στηθούν κάλπες.
Με την τριήμερη προθεσμία που παρήλθε, ο κ. Μεϊμαράκης επιχείρησε να αξιοποιήσει πολιτικά και επικοινωνιακά το συνταγματικό όπλο που είχε στα χέρια του, αλλά αντικειμενικά διαπιστώθηκε ότι οι κινήσεις του δεν έτυχαν της προβολής που θα ανέμεναν οι επιτελείς του, ενώ το τελευταίο τετραήμερο έγιναν και αρκετά λάθη στρατηγικής, όπως: α) οι χαρακτηρισμοί κατά του Αλέξη Τσίπρα που ξένισαν πολλούς, ειδικά από το χώρο των μετριοπαθών ψηφοφόρων, β) η επίσκεψη στην Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και οι θετικές αναφορές που έκανε, αν και μόλις πριν δέκα μέρες ο ίδιος ήταν άκρως επιθετικός μαζί της και γ) η επιλογή του να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον γ.γ. της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο, θολώνοντας ο ίδιος το μήνυμά του πως η ΝΔ κινείται πλέον στο χώρο του μεταρρυθμιστικού, κοινωνικού και πολιτικού κέντρου.
Βέβαια, από την ηγεσία της ΝΔ εμμένουν ότι υπάρχουν πολλαπλά κέρδη από την τριήμερη διαδικασία και αναφέρουν χαρακτηριστικά: α) ανάδειξη της ΝΔ ως του βασικού κόμματος που υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, β) ενίσχυση της εικόνας του κ. Μεϊμαράκη ως του πολιτικού που συνομιλεί με όλα τα πολιτικά πρόσωπα, εκτός της Χρυσής Αυγής και γ) προβολή του επιχειρήματος ότι η ΝΔ παραμένει η μόνη απειλή για τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτή που μπορεί να εφαρμόσει με τις αναγκαίες παρεμβάσεις το τρίτο μνημόνιο.
Παράλληλα, η ΝΔ προχωρά στην προετοιμασία της για τις εκλογές και με απόφαση του κ. Μεϊμαράκη συγκροτήθηκεΚεντρική Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα, στην οποία μετέχουν όλα τα κορυφαία στελέχη, σε μια λογική ενότητας ώστε να σταλεί και το μήνυμα πως το κόμμα πορεύεται ενωμένο με όλες του τις δυνάμεις.
Η πρώτη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Δευτέρας στα γραφεία της ΝΔ και εκτός του κ. Μεϊμαράκη που συμμετέχει ως πρόεδρος της επιτροπής, σε αυτήν μετέχουν, αλφαβητικά οι εξής:
Αγοραστός Κωνσταντίνος, Αντωνίου Μαρία, Βαρβιτσιώτης Μιλτιάδης, Βλάχος Γεώργιος, Βορίδης Μάκης, Βούλτεψη Σοφία, Βρούτσης Γιάννης
Γεωργιάδης Άδωνις, Γιακουμάτος Γεράσιμος, Δακής Γεώργιος, Δασκαλάκης Μενέλαος, Δένδιας Νικόλαος, Ιωαννίδης Αθανάσιος
Κακλαμάνης Νικήτας, Καλαφάτης Σταύρος, Καλογερόπουλος Δημήτριος
Καραγκούνης Κωνσταντίνο, Καρακόλη Μάγδα, Κεδίκογλου Σίμος
Κεφαλογιάννη Όλγα, Κεφαλογιάννης Εμμανουήλ, Κουμουτσάκος Γεώργιος
Μακρή – Θεοδώρου Ελένη, Μητσοτάκης Κυριάκος, Μπακογιάννη Θεοδώρα
Μπούρας Αθανάσιος, Παναγιωτόπουλος Νικόλαος, Παπαμιμίκος Ανδρέας
Πατούλης Γεώργιος, Πλακιωτάκης Ιωάννης, Σταϊκούρας Χρήστος, Σταμάτης Δημήτριος, Σταυράκογλου Σταύρος, Στυλιανίδης Ευριπίδης, Τασούλας Κωνσταντίνος, Ταυρής Φίλιππος, Τσιμάρας Κωνσταντίνος και Χατζηδάκης Κωστής.