Υπό τα θερμά χειροκροτήματα όλων των μελών της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, και υπό την παρουσία των Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης είναι και με την…«σφραγίδα» του ανώτατου κομματικού οργάνου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έως την Άνοιξη του 2016, οπότε και θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου.

Ο κ. Μεϊμαράκης, μετά από το έντονο παρασκήνιο που προηγήθηκε, έλαβε την πολιτική εξουσιοδότηση που ήθελε εξ αρχής και επί της ουσίας κέρδισε την παρτίδα πολιτικού πόκερ στην παρούσα χρονική περίοδο, αποδεικνύοντας ότι ήταν ο πιο ψύχραιμος και επιδέξιος παίκτης και έκανε τις κατάλληλες κινήσεις.

Ο πρόεδρος της ΝΔ που έβαλε μετά από πολλά χρόνια τον όρο «μεταρρυθμιστικό κοινωνικό κέντρο», δείχνοντας σαφώς ότι το κόμμα μετατοπίζεται από τα δεξιά προς το μεσαίο δρόμο, απηύθυνε με την ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή προσκλητήριο συστράτευσης σε όσοι έχουν απομακρυνθεί τα τελευταία χρόνια.

«H ΝΔ στέκεται μακριά από τα άκρα, υπηρετεί τα αληθινά συμφέροντα του έθνους. Είμαστε η παράταξη που υπηρετεί την ομοψυχία, τη συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών. Η παράταξη που δεν διστάζει να αναλάβει το κόστος» τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης.

«Εμείς είμαστε οι γνήσια κοινωνικά ευαίσθητοι. H ΝΔ ακολουθεί τον δρόμο του κοινωνικού μεταρρυθμιστικού έργου, της λογικής, της μετριοπάθειας, της συνδιαμόρφωσης του νέου προγράμματος που πρέπει να έχουμε» τόνισε και έτεινε χείρα πολιτικής φιλίας σε πολίτες διαφόρων ιδεολογικών αποχρώσεων. «Θέλουμε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως του τι ψήφισαν να έρθουν στη ΝΔ, τους καλούμε για το καλό της χώρας. Εκφράζουμε τους ανέργους, τις πολύτεκνες οικογένειες, τους νέους και τις νέες που είδαν τα όνειρά τους να γίνονται κουρέλια, τους κοινωνικά ασθενέστερους» σημείωσε.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, αν και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν έχει λόγο να προσφύγει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Παράλληλα εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, ότι «μέσα σε έξι μήνες γκρέμισαν τη χώρα».

«Θα βάλει σε περιπέτειες τον ελληνικό λαό για να λύσει τα εσωκομματικά της προβλήματα;» διερωτήθηκε ο κ. Μεϊμαράκης και συμπλήρωσε: «Όταν μας εξηγήσουν γιατί θα κάνουν εκλογές τότε θα τους εξηγήσουμε ότι θα τις κερδίσουμε».

Στα πλαίσια της επιθετικής ρητορικής του κατά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είπε ότι τους τελευταίους έξι μήνες γύρισαν τη χώρα στα πιο βαθιά της κρίσης, ξαναζωντάνεψαν τους κινδύνους που είχαμε περάσει με την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Ήμασταν έτοιμοι να βάλουμε τέλος στα μνημόνια και τώρα ετοιμάζονται για το τρίτο μνημόνιο» τόνισε και υπεραμύνθηκε των κινήσεων της προηγούμενης κυβέρνησης υπό τον κ. Σαμαρά, στον οποίο αναφέρθηκε θετικά αρκετές φορές. «Έριξαν την κυβέρνηση Σαμαρά για να μην φανούν τα πρωτα οφέλη εξόδου απο κρίση. Σύρθηκαν σε μεγάλο δάνειο, που συνεπάγεται βαριά μέτρα…Αυτά που γίνονται σήμερα ούτε στη σκέψη μας δεν τολμούσαμε να τα κάνουμε» είπε.

Επίσης, ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι αν χρειαστεί το κόμμα του θα βοηθήσει την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν, αλλά διευκρίνισε πως αυτοί κάνουν τη διαπραγμάτευση και πως τα μέτρα που έρχονται φέρουν την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου.

Επικαλούμενος και τα εσωκομματικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε την κυβέρνηση να μην προκαλεί την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία όπως είπε, «θα σταθεί όρθια εκεί που έχουμε σοβαρές διαφωνίες και έξω και μέσα στη Βουλή», ενώ ξεκαθάρισε: «Εμείς στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας δεν ψηφίζουμε μέτρα και δεν στηρίζουμε κυβέρνηση».

Στο μείζον θεσμικό θέμα που υπάρχει με την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε με ειρωνική διάθεση ότι τη μία ο πρωθυπουργός την ασπάζεται και από την άλλη η ίδια τον αποδοκιμάζει και καταψηφίζει την κυβερνητική πολιτική. «Εμείς θα της ξαναδώσουμε λουλούδια αν χρειαστεί, αυτή να κοιτάξει πώς να συμπεριφέρεται στους εκλεκτούς συναδέλφους» είπε.

Στην παρέμβασή του ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στο παρασκήνιο με αθόρυβες κινήσεις για να επέλθει ο συμβιβασμός και να διατηρηθεί στην ηγεσία ο κ. Μεϊμαράκης στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ένα σύγχρονο ιδεολογικό πλαίσιο για την αξιωματική αντιπολίτευση.

«Οι πολίτες μόνο αν δουν πως η ΝΔ είναι αποφασισμένη να εκφράσει το μέτρο,τη δημιουργία και την κοινή λογική θα μπουν στον κόπο να μας ακούσουν. Μόνο αν πειστούν,ότι σχεδιάζουμε ένα μέλλονβασισμένο στην αλλαγή νοοτροπίας,τις τομές, την ανταγωνιστικότητα και τις μεταρρυθμίσεις, θα κερδίσουμε τη μεγάλη σιωπηρή πλειοψηφία. Τους ανθρώπουςπου συνηθίζω να λέω πως αποτελούντο μεταρρυθμιστικό Κέντρο» είπε ο κ. Παπαμιμίκος και αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει νέα πνοή στην παράταξη, κάτι που για να γίνει πρέπει να «πιάσουμε ξανά τον παλμό της κοινωνίας». Επίσης, αναφέρθηκε στην απόλυτη τήρηση καταστατικών διαδικασιών και σημείωσε πως όταν οι εθνικές συνθήκες το επιτρέψουν, – όταν περάσει το κρίσιμο χρονικό διάστημα στο οποίο το μέλλον της Πατρίδας θα πάψει να κρίνεται καθημερινά – θα πάμε ενωμένοι και συντεταγμένα στις διαδικασίες ανάδειξης νέου Προέδρου. «Το καταστατικό θα τηρηθεί με το «νι και με το σίγμα» είπε.