Η σύγχυση και η αβεβαιότητα κυριαρχούν στη ΝΔ ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος σε μια χρονική στιγμή που δεν έχει φύγει από το τραπέζι η εισήγηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για εκλογή νέου αρχηγού στις 30 Αυγούστου.
Παρά το «κίνημα» των βουλευτών της ΝΔ να ζητήσουν με κείμενό τους, το οποίο υπέγραψαν 60 από τους 76 βουλευτές, την μη εκλογή αρχηγού στις 30 Αυγούστου και επί της ουσίας να βάλουν θέμα παράτασης της παραμονής του κ. Μεϊμαράκη στην ηγεσία για ορισμένους μήνες, όλα θα κριθούν στο μεγάλο πολιτικό γήπεδο της Πολιτικής Επιτροπής.
Μπορεί στο επίπεδο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να υπήρξε προβάδισμα υπέρ της παραμονής του κ. Μεϊμαράκη και να έχει δημιουργηθεί θετικό κλίμα για τον νυν πρόεδρο της ΝΔ, αλλά καθοριστική θα είναι η απόφαση της Πολιτικής Επιτροπής για τις μελλοντικές διεργασίες. Βέβαια, καθοριστικός παράγοντας για την συγκέντρωση τόσου μεγάλου αριθμού υπογραφών, ήταν η «καραμανλική» πτέρυγα που έδωσε σκληρή μάχη στο παρασκήνιο και πέτυχε μια πρώτη εσωκομματική νίκη, αν και η κίνηση δεν είχε τις ευλογίες του Κώστα Καραμανλή που συναντήθηκε το πρωί της Πέμπτης με την Ντόρα Μπακογιάννη.
Και αυτό διότι η σύνθεσή της Π.Ε., δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτή της Κ.Ο., καθώς μεγάλος αριθμός μελών της είναι υποστηρικτές του τέως Πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος τα τελευταία πεντέμιση χρόνια, Αντώνη Σαμαρά. Βέβαια, ο κ. Σαμαράς, όπως μεταδίδουν στενοί του πολιτικοί φίλοι είναι της άποψης ότι στην παρούσα φάση δεν πρέπει να γίνουν εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος, καθώς όλα είναι ανοικτά για την χώρα και την πορεία της.
Μπορεί αυτή τη στιγμή να μην κυριαρχούν διαλυτικές τάσεις και να μην διαμορφώνεται σκηνικό τυφλής σύγκρουσης στο εσωτερικό της ΝΔ, αλλά μετά από πολλά χρόνια είναι εμφανής ο σαφής διαχωρισμός δυο τάσεων, με διαφορετικά ιδεολογικά χαρακτηριστικά, που αντιπαρατίθενται. Όμως, ο κίνδυνος να πέσει η ΝΔ στο…πολιτικό «τρίγωνο των Βερμούδων» και να χαθεί από τα πολιτικά ραντάρ είναι υπαρκτός, εάν κυριαρχήσουν οι προσωπικές συγκρούσεις και το κομματικό υπερισχύσει του εθνικού.
«Πάντα η ΝΔ, το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έθετε το εθνικό πάνω από το κομματικό» έλεγε στο «Βήμα» κεντρικό στέλεχος της ΝΔ και ένα από τα πρόσωπα που αποτελούν σημείο αναφοράς στο σημερινό νεοδημοκρατικό σύστημα, ενώ και ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής συνιστά αυτοσυγκράτηση από όλους και θεωρεί ότι στη δεδομένη χρονική στιγμή δεν είναι ωφέλιμο πολιτικά για την αξιωματική αντιπολίτευση να αναλώνεται σε επιζήμια εσωστρεφή συζήτηση.
Η άποψη όμως στελεχών, όπως π.χ. ο Μάκης Βορίδης να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εκλογής του προέδρου της ΝΔ οδήγησε τον κ. Μεϊμαράκη στην απόφαση να εισηγηθεί εκλογές στις 30 Αυγούστου. Στη συνέχεια είδε μια μεγάλη ομάδα θεσμικών παραγόντων, πρόεδροι νομαρχιακών, βουλευτές, πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, κ.α. να του ζητούν να παραμείνει, ενώ το βράδυ στη Βουλή ενισχύθηκε το κίνημα υπέρ της παραμονής του με τις 60 υπογραφές των μελών της Κ.Ο.
Ο ίδιος όμως σήμερα έθεσε το θέμα της εκλογής προέδρου στην κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας και του Πολιτικού Συμβουλίου και σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι τυπική η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής καθώς δεν θα γίνουν εκλογές νέου προέδρου στις 30 Αυγούστου.
Στον απόηχο της κίνησης των βουλευτών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης που δεν υπέγραψε το κείμενο, σε δημόσια δήλωσή του υποστήριξε ότι «η εκλογή του νέου Προέδρου της Ν.Δ.
πρέπει να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2015», υπεραμύνθηκε της ανοικτής διαδικασίας εκλογής του αρχηγού, ενώ ξεκαθάρισε ότι στην περίπτωση που δρομολογηθούν από την κυβέρνηση πολιτικές εξελίξεις πριν την εκλογή νέου Προέδρου τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. «Η ΝΔ έχει Πρόεδρο που απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ο οποίος θα οδηγήσει το Κόμμα συντεταγμένα στην εκλογική μάχη» τόνισε. Υπέρ της παραμονής του κ. Μεϊμαράκη τάχθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης, λέγοντας: «Η ΝΔ πρέπει να είναι το μεγάλο κόμμα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς και ευθύνη δικιά μας είναι να μείνουμε μακριά από κάθε λαϊκίστικο πειρασμό και ακρότητα. Μέχρι να φύγει η χώρα από το μάτι του κυκλώνα, δεν μπορεί να ασχολούμαστε με τα εσωκομματικά μας. Θα προχωρήσουμε με τον Βαγγέλη Μειμαράκη».
Υπό τις παρούσες συνθήκες, φαίνεται λοιπόν, ότι κερδίζει ώρα με την ώρα, έδαφος η πρόταση να παραταθεί η θητεία του κ. Μεϊμαράκη και απομακρύνεται το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες-εξπρές.
Ιδιαίτερη σημασία για τους εσωκομματικούς συσχετισμούς έχει ποιοι υπέγραψαν το κείμενο (στη διαμόρφωσή του συμμετείχε ο Γιώργος Κουμουτσάκος) που διακίνησαν οι Απόστολος Βεσυρόπουλος και Μάνος Κόνσολας: Οι υπογράφοντες πέραν από τους προαναφερόμενους ήταν μεταξύ άλλων, οι Κώστας Αχ. Καραμανλής, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Νίκος Δένδιας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Χρήστος Μπουκώρος, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Μαρία Αντωνίου, Σοφία Βούλτεψη, Γιάννης Τραγάκης, Θανάσης Μπούρας, Κώστας Τζαβάρας, Κώστας Τσιάρας, Θεόδωρος Καράογλου, Λευτέρης Αυγενάκης, Νότης Μηταράκης, Άννα Καραμανλή, Κώστας Γκιουλέκας, Στέφανος Γκίκας, Γιώργος Βλάχος, Γιώργος Βαγιωνάς, Αλέξανδρος Κοντός, Ευάγγελος Μπασιάκος, Κώστας Κουκοδήμος, Σίμος Κεδίκογλου, Γιώργος Κασαπίδης, Στέργιος Γιαννάκης, Κώστας Σκρέκας, Κώστας Κατσαφάδος, Τιμολέων Κοψαχείλης, Γιώργος Γεωργαντάς, Θανάσης Δαβάκης, Βασίλης Γιόγιακας, Σάββας Αναστασιάδης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Τάσος Δημοσχάκης, Γιώργος Καρασμάνης, Χρήστος Κέλλας, Κώστας Τασούλας, Μάξιμος Χαρακοπουλος, Χαράλαμπος Αθανασίου, Θεόδωρος Φορτσάκης, Κώστας Βλάσσης, Νίκη Κεραμέως, Γιάννης Ανδριανός, Χρήστος Σταϊκούρας, κ.ά.Το κείμενο δεν υπέγραψαν οι Χρίστος Δήμας, Δημήτρης Κυριαζίδης και Ιωάννης Αντωνιάδης, που θεώρησαν άσκοπη μια τέτοια πρωτοβουλία, όπως και ο Ανδρέας Κατσανιώτης. Επίσης δεν υπέγραψαν οι Νικήτας Κακλαμάνης και ο Δημήτρης Σταμάτης, αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη που θεώρησε την πρωτοβουλία «άνευ σημασίας», ενώ αρνητικοί ήταν οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης που δεν υπέγραψαν.