Προ των ιστορικών του ευθυνών έναντι του Έθνους και της ιστορίας έθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης τον Αλέξη Τσίπρα, τον «χαρούμενο» όπως τον χαρακτήρισε πάρα πολλές φορές με ειρωνική διάθεση, εξαπολύοντας την πιο σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό. Παράλληλα έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και γνωστοποιώντας ότι μίλησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, λέγοντάς του «ο Πρωθυπουργός να μην διανοηθεί να προχωρήσει σε έξοδο από το ευρώ χωρίς νομιμοποίηση» και μίλησε για τις ευθύνες όλων, ενώ εκείνη την στιγμή πολύ μεγάλος αριθμός βουλευτών της ΝΔ φώναζε «όλων-όλων».
Ο αρχηγός της ΝΔ με ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώπιον του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή, ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους, ότι δεν έχει καμία διάθεση να δεχθεί κλειστή ή άτυπη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και τον κάλεσε πρώτα να μιλήσει δημόσια και να προκαλέσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για να ενημερωθεί η Εθνική Αντιπροσωπεία και ο ελληνικός λαός.
«Να έρθει στη Βουλή και να μας πει γιατί γελάει…Μήπως πρέπει ο χαρούμενος να έρθει στην Αθήνα μα μας πει τι γίνεται;» είπε με έμφαση και σε άλλο σημείο ανέφερε: «Πρέπει να μας πει ανοικτά τι ζητά από εμάς για να δούμε αν μπορούμε να συνδράμουμε ή όχι». Βέβαια, λίγη ώρα μετά την ομιλία του φαίνεται ότι άλλαξε η στάση της ΝΔ και πιθανότατα ο κ. Μεϊμαράκης, λόγω και της κρισιμότητας των στιγμών, θα παραστεί στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό την προϋπόθεση πως θα υπάρξουν πρακτικά της συνεδρίασης.
Η κίνηση του κ. Μεϊμαράκη ήταν αναμενόμενη, καθώς όπως είπε ουσιαστικά, ο Πρωθυπουργός θέλει να μοιράσει τις ευθύνες και ξεκαθάρισε ότι η κλεψύδρα της υπομονής στέρεψε και «είμαστε στα όρια της αντοχής της εμπιστοσύνης που του δείχνουμε..Δεν του επιτρέπουμε να σκεφτεί καν ότι μπορεί να κάνει ούτε μια κίνηση εκτός ευρώ, χωρίς την νομιμοποίηση των πολιτών».
Ο πρόεδρος της ΝΔ έστειλε σαφές μήνυμα στον Πρωθυπουργό, ότι τόσο αυτός όσο και η κυβέρνησή του «και με βάση την πρόταση των αρχηγών και με βάση το πώς ερμήνεύσε αυτός το “όχι” και με βάση την άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, όπως καταγράφεται, δεν του δώσει έχει εντολή ρήξης με τους Ευρωπαίους».
«Παροτρύνουμε κυβέρνηση να φέρει με ταχύτητα συμφωνία, να εγκαταλείψει χρεοκοπημένες ιδεοληψίες, να κινηθεί με γνώμονα συμφέροντα της χώρας, να μην σκέφτεται το Κούγκι, να μη μας πάει σε διχασμό, σήμερα πρέπει να το κάνουμε, όχι αύριο. Πρέπει να φέρει τώρα τη συμφωνία» τόνισε μεταξύ άλλων.
Παράλληλα, τον προειδοποίησε, λέγοντας «δεν του επιτρέπουμε να σκεφτεί καν ότι μπορεί να κάνει ούτε μια κίνηση εκτός ευρώ, χωρίς την νομιμοποίηση των πολιτών» και απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, συμπλήρωσε: «Η δική σου πέντε μήνες και η δική σου διακυβέρνηση φταίει…Είναι αποκλειστικά υπεύθυνος, ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί και τα στελέχη της κυβέρνησης».
Ο κ. Μεϊμαράκης επεσήμανε ότι χάθηκαν πέντε ολόκληροι μήνες και στην επισήμανση του κ. Τσίπρα, ότι «δεν φταίνε οι τελευταίοι πέντε μήνες», είπε με επιθετικό τόνο: «Οι δικοί σου πέντε μήνες φταίνε και η δική σου διακυβέρνηση».
Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ επέκρινε τον Πρωθυπουργό για την επιλογή του να παραστεί σήμερα και να μιλήσει στο Ευρωκοινοβούλιο, διερωτώμενος: «Ποιος τον συμβούλευσε να μιλήσει σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο; Ποιος τον συμβούλευσε να δώσει βήμα στους εχθρούς;».

Στον απόηχο της παρέμβασης του κ. Μεϊμαράκη, η ΝΔ καταθέτει αίτημα για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, ακόμα και σήμερα, ώστε να ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία και τον ελληνικό λαό για την πορεία των διαπραγματεύσεων και κυρίως ποια είναι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.

Να αποτραπεί ο όλεθρος

Να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για να αποτραπεί ο όλεθρος σε πιθανό grexit ζήτησε ο τέως πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κατά τον σύντομο χαιρετισμό του στην «γαλάζια» Κ.Ο. και έστειλε μήνυμα: «Και να το θυμάστε ό,τι κι αν συμβεί η Ελλάδα μπορεί ακόμη να σωθεί».

Ο κ. Σαμαράς ευχήθηκε, όπως είπε ειλικρινά, έστω και την τελευταία στιγμή ο Πρωθυπουργός να αλλάξει γραμμή και συμπλήρωσε: «Η ζημιά που ήδη έχει κάνει είναι πολύ μεγάλη, αλλά η καταστροφή ενός Grexit θα ήταν ασύγκριτα μεγαλύτερη, θα ήταν αδιανόητη».

Στην ίδια γραμμή με τον κ. Μεϊμαράκη, ανέφερε ότι το αν θα μείνει η χώρα στο ευρώ μπορεί να είναι μόνο απόφαση του ελληνικού λαού και κανενός άλλου. «Δεν νομιμοποιείται καμία συμμαχία πάσης φύσεως ακραίων να τινάξει στον αέρα τα επιτεύγματα του ελληνικού λαού και τις σχέσεις της πατρίδας μας με την Ευρώπη» σημείωσε.

Τους χειρισμούς του κ. Μεϊμαράκη στήριξε η Ντόρα Μπακογιάνη και συντάχθηκε μαζί του ότι το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών πρέπει να διεξαχθεί θεσμικά και με πρακτικά και όχι άτυπα. Με την προτροπή ότι «η παράταξη πρέπει να είναι ετοιμοπόλεμη» η κυρία Μπακογιάννη είπε πως η κυβέρνηση κατέθεσε ένα πρόγραμμα 51 δισ. ευρώ και πρέπει η ΝΔ να γνωρίζει τι γίνεται, ενώ εξέφρασε το φόβο μήπως με βάσει τα άρθρα 2 και 7 της συνθήκης της Λισαβώνας βρεθεί η Ελλάδα και με αναστολή δικαιωμάτων, όπως δικαίωμα ψήφου, αν η κατάσταση χειροτερεύσει. Παράλληλα, ο Νικήτας Κακλαμάνης ανέφερε ότι η ΝΔ πρέπει να ενισχύσει τον πρωθυπουργό για να πάει να διαπραγματευθεί και υποστήριξε πως ο κ. Μεϊμαράκης πρέπει να πάει σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, μόνο με πρακτικά και να έχει παρουσία σε θεσμικό επίπεδο, δηλ. στη Βουλή και όχι σε άτυπες συναντήσεις με τον κ. Τσίπρα. Επίσης, ο Κώστας Γκιουλέκας είπε ότι εάν χρειαστεί η ΝΔ πρέπει να καλέσει τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις και το λαό σε εγρήγορση και να ζητήσει από τον Πρωθυπουργό να δώσει στη δημοσιότητα και στα κόμματα τις προτάσεις της κυβέρνησης.

Ανάμεσα στο μοντέλο Λούλα και το μοντέλο Τσάβες ο κ. Τσίπρας κλίνει πλέον επικίνδυνα προς το μοντέλο Τσάβες είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και επεσήμανε ότι υπάρχειο κίνδυνος να τυφλωθούμε και να αυτοκτονήσουμε βγαίνοντας απο το ευρώ.
«Πρέπει να στηρίξουμε την κυβέρνηση να πάει σε μια συμφωνία» είπε και συμπλήρωςε: «Πρέπει να αναδείξουμε τους κινδύνους να γίνουμε Αλβανία του Νότου».

Η πρόβλεψη για εκλογές

Να ενημερώσει ο πρωθυπουργός αύριο Πέμπτη την Ολομέλεια της Βουλής και να συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστω κι αν δεν έχει τυπική αρμοδιότητα, συμβούλιο πολιτικών αρχηγών πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως στόχος πρέπει να είναι να δεσμευθεί ο Πρωθυπουργός σε συγκεκριμένες προτάσεις και σε συμφωνία πάση θυσία.

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας που προέβλεψε εκλογές εντός του Αυγούστου και είπε χαρακτηριστικά: «Είμαι βέβαιος ότι δεν θα έχουμε συμφωνία και ότι πάμε σε εκλογές με το φανερό πλέον δίλημμα Ευρώπη ή καταστροφή με απολυταρχία».

Κατά της καταστροφολογίας ως στρατηγική επιλογή, εμφανίστηκε ο βουλευτής Β΄ Αθηνών Γιώργος Κουμουτσάκος, λέγοντας ότι «με την έντονη κινδυνολογία πάθαμε αυτό με το βοσκό που φωνάζει λύκος και κανείς δεν τον πιστεύει». Παράλληλα υπέβαλλε την πρόταση να υπάρξει ενημερωτικό υλικό για να ενημερωθεί ο κόσμος ποιες θα ήταν συνέπειες εξόδου από το ευρώ και επιστροφής στη δραχμή.

Να τεθεί φρένο στη διαδοχολογία ζήτησε ο Γιώργος Βλάχος, λέγοντας ότι πρέπει να παραπεμφθεί η διαδικασία εκλογής για τον Οκτώβριο και ζήτησε να παραιτηθεί ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος, για να παρέμβει ο κ. Μεϊμαράκης και να πει πως έχει την εμπιστοσύνη του, ενώ δεν κάνει αποδεκτή καμία παραίτηση, ούτε του γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη που την υπέβαλλε χθες.

Επίσης, ο κ. Βλάχος ζήτησε να συγκροτηθεί επιτροπή εκλογικού αγώνα ώστε η ΝΔ να είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή για εκλογές και έθεσε το θέμα της αποφυγής των πολιτικών εξελίξεων με την δικαίωση του κόμματος. Για το ζήτημα αυτό και ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως οι βουλευτές πρέπει να είναι προσεκτικοί στις δηλώσεις τους.