Υπέρμαχος του «ΝΑΙ» εμφανίζεται ο Γιώργος Σουφλιάς και θεωρεί ότι το λάθος δημοψήφισμα είναι εθνική ανάγκη να καταλήξει σε σωστό αποτέλεσμα. Και το σωστό αποτέλεσμα κατά τον πρώην υπουργό και ιστορικό στέλεχος της κεντροδεξιάς είναι την Κυριακή ο ελληνικός λαός να ψηφίσει «ΝΑΙ».

Στη γραπτή δήλωσή του, η οποία διανεμήθηκε μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο κ. Σουφλιάς αν και δεν διστάζει να αναγνωρίσει λάθη τόσο από τις ελληνικές κυβερνήσεις όσο και από την εμμονή των εταίρων στη λιτότητα, είναι υπέρμαχος της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας. Μάλιστα, μιλώντας με το «Βήμα», ανέφερε ότι είναι αρκετά προβληματισμένος από το κλίμα που έχει διαμορφωθεί και κυρίως από το διχασμό που έχει κάνει την εμφάνισή του.

Ο κ. Σουφλιάς, που έχει συμμετάσχει σε όλες τις καθοριστικές στιγμές της σύγχρονης μεταπολιτευτικής ιστορίας, έχοντας κεντρικό ρόλο στην κεντροδεξιά, συνιστά αυτοσυγκράτηση, σεβασμό στην αντίθετη γνώμη και τάσσεται κατά του διχασμού, ενώ υπεραμύνεται του ΝΑΙ, σημειώνοντας πως «δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η θέση της Ελλάδας στον πυρήνα της Ε.Ε.». Παράλληλα, θεωρεί ότι πρέπει κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, να εργαστούν την επομένη του δημοψηφίσματος από κοινού.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Σουφλιά έχει ως εξής:

«Το «ΟΧΙ» μάλιστα μπορεί να επιφέρει ανυπολόγιστες αρνητικές επιπτώσεις στη χώρα μας. Το «ΟΧΙ» φοβάμαι ότι δεν θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης αλλά αντιθέτως θα δημιουργήσει κλίμα έντονα εχθρικό με πιθανές επιπτώσεις στη θέση μας στην Ε.Ε. Η θέση της Ελλάδος είναι στον πυρήνα της Ε.Ε και πρέπει να παραμείνει για πάντα αδιαπραγμάτευτη. Η Ε.Ε παρά τις αδυναμίες της και τις σκοπιμότητες που την διατρέχουν είναι η ευρύτερη οικογένειά μας και είναι η ομπρέλα για την πρόοδο και για την ασφάλεια της χώρας. Τη μεγάλη αυτή κατάκτηση της Ελλάδος δεν πρέπει να την διακινδυνεύσουμε.

Για να φτάσουμε ως εδώ έγιναν λάθη από όλες τις κυβερνήσεις αλλά και από την Ευρωπαϊκή ηγεσία μετά την εκδήλωση της κρίσης.

Δυστυχώς, δεν επιτευχθηκε συμφωνία και αυτό οφείλεται στις ιδεοληψίες μελών της κυβέρνησης και την έλλειψη ρεαλιστικής στρατηγικής της αλλά και στις σκοπιμότητες και στις εμμονές ηγετών της Ευρώπης στη σκληρή λιτότητα που αποδείχθηκε λανθασμένη.

Γι΄αυτό, κυβέρνηση και αντιπολίτευση με γενναιότητα μετά το δημοψήφισμα ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες Εθνικής συνεννόησης για να βγούμε από το αδιέξοδο. Τέλος, για να αποφύγουμε την πυροδότηση του διχασμού του λαού μας πρέπει όλοι να δείξουν αυτοσυγκράτηση …και σεβασμό στην αντίθετη γνώμη.»