• Αναζήτηση
  • Ρέντσο Πιάνο: «Η ομορφιά μπορεί να σώσει τον κόσμο»

    «Κύριε Πιάνο θέλω να γίνει γρήγορα το Πάρκο». Τη φράση αυτή έγραψε η μικρή Χριστίνα, μια από τους πολλούς λιλιπούτειους επισκέπτες του υπό κατασκευή Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στη ζωγραφιά με την οποία αποτύπωσε τις εντυπώσεις της.

    ΤοΒΗΜΑ Team
    «Κύριε Πιάνο θέλω να γίνει γρήγορα το Πάρκο». Τη φράση αυτή έγραψε η μικρή Χριστίνα, μια από τους πολλούς λιλιπούτειους επισκέπτες του υπό κατασκευή Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στη ζωγραφιά με την οποία αποτύπωσε τις εντυπώσεις της.

    Αυτή τη ζωγραφιά, περασμένη σε κορνίζα, προσέφερε στον διάσημο ιταλό αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο ο πρόεδρος του ΙΣΝ κ. Ανδρέας Δρακόπουλος στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η οποία δόθηκε στις 24 Ιουνίου προκειμένου να παρουσιαστεί η ως σήμερα πορεία του φιλόδοξου έργου.

    Στη συνέντευξη, δόθηκε έμφαση στα πρωτοποριακά χαρακτηριστικά περιβαλλοντικής βιωσιμότητας που διαθέτει το έργο. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε και προβολή του ντοκυμαντέρ μικρής διάρκειας, με τίτλο «Οταν ο τόπος αλλάζει» που δημιουργήθηκε από το ΚΠΙΣΝ με σκοπό ν΄αποτυπώσει την εξέλιξη, το όραμα, αλλά και το περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνο πρόσωπο ενός έργου που φιλοδοξεί να λειτουργήσει ανανεωτικά στη ζωή της Αθήνας αλλά και γενικότερα της χώρας.

    Το έργο, έχει διανύσει 33 μήνες ζωής κι έχει επιτύχει ήδη σημαντικά ορόσημα σε επίπεδο κατασκευής. «Παρόλη την κρίση χρειάζεται κι ελπίδα. Το έργο αυτό είναι ένα παράδειγμα ότι μπορούν να γίνουν σημαντικά πράγματα στην χώρα αυτή» επισήμανε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή του ο κ. Δρακόπουλος. Σχολιάζοντας τα όσα έχουν λεχθεί κατά καιρούς για την μελλοντική του παραλαβή και λειτουργία από το Δημόσιο ο πρόεδρος του ΙΣΝ είπε πως το «στοίχημα δεν είναι να το πάρει το Δημόσιο, αλλά να το πάρει η ίδια η κοινωνία…»
    Ο Ρέντσο Πιάνο αναφέρθηκε επανειλημμένως στην ομαδική δουλειά που απαίτησε κι εξακολουθεί ν΄απαιτεί το έργο το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί την Ανοιξη του 2016 και ως γνωστόν περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής αλλά και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος (έκτασης 170 στρεμμάτων, ήτοι 85% της επιφάνειας του ΚΠΙΣΝ). Το πάρκο, μάλιστα, είναι και το πρώτο μέρος του έργου που άνοιξε αυτές τις μέρες για πρώτη φορά σε χιλιάδες με την προσέλευση να είναι εντυπωσιακή στις περισσότερες από 50 εκδηλώσεις οι οποίες διοργανώθηκαν.
    Ο διάσημος ιταλός αρχιτέκτονας έκανε λόγο για ένα πρότζεκτ απλό και ταυτόχρονα σύνθετο κι εστίασε ιδιαίτερα στην βιωσιμότητα χαρακτηρίζοντάς την επιταγή τόσο ηθική όσο και πολιτιστική. «Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι να βρούμε μια νέα γλώσσα για την αρχιτεκτονική» είπε χαρακτηριστικά. «Μια γλώσσα η οποία θα εκφράζει την ευθραυστότητα αλλά και την ευαισθησία της γης».
    Το ΚΠΙΣΝ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κατασκευαστικά έργα στην πρόσφατη ιστορία της χώρας μας με την σύλληψη, τον σχεδιασμό και την υλοποίησή του να επικεντρώνονται σ΄έναν βασικό στόχο: ν΄αποτελέσει το Κέντρο έναν ανοιχτό και φιλόξενο χώρο, με κοινωνική δυναμική που θα συμβάλλει στην διαμόρφωση νέων αντιλήψεων και θα δημιουργήσει θετικά οφέλη για το κοινωνικό σύνολο, την οικονομία, τα πολιτιστικά κι εκπαιδευτικά ερεθίσματα στη χώρα μας, έχοντας, ταυτόχρονα, ως γνώμονα το περιβάλλον, την προστασία και την ανάπτυξή του. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Ρέντσο Πιάνο στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου «η  ομορφιά μπορεί να σώσει τον κόσμο».


    Τα βασικά χαρακτηριστικά περιβαλλοντικής βιωσιμότητας του Κέντρου


    Τεχνητός Λόφος: Το υψόμετρο του τεχνητού λόφου φτάνει στα 14 μέτρα και επεκτείνεται ως φυτεμένο δώμα πάνω από τα κτίρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) με ψηλότερο σημείο στα 32 μέτρα.
    Η φύτευση του λόφου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, με περίπου 600 δέντρα και 70.000 θάμνους. Επιλέχθηκαν ανθεκτικά στην ξηρασία δέντρα και θάμνοι, ώστε οι απαιτήσεις σε νερό να παραμείνουν χαμηλές.  Ο λόφος συνεχίζεται  ως φυτεμένο δώμα πάνω από τα κτίρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ). Σημειώνεται πως το φυτεμένο δώμα πάνω από το κτίριο στάθμευσης και η αντίστοιχη υποδομή πάνω από τα υπόλοιπα κτίρια έχει ολοκληρωθεί.
    Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος: Απλώνεται σε 170 στρέμματα και καλύπτει το 85% της επιφάνειας του ΚΠΙΣΝ. Θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους χώρους πρασίνου στην Αθήνα. Είναι ένας κόσμος φτιαγμένος από 1.400 δέντρα και 280.000 θάμνους, που διαθέτει Μεσογειακό Κήπο, Λαχανόκηπους, κατάφυτο κυκλικό Λαβύρινθο, παιδικές χαρές και μία ήπια ανηφόρα, στο τέλος της οποίας οι πολίτες θα βρίσκουν τον Φάρο, ένα παρατηρητήριο 900 τ.μ. με γυάλινο κέλυφος με θέα προς τη θάλασσα και την πόλη. Με το Πάρκο, ο δείκτης πρασίνου ανά κάτοικο στις γειτονικές περιοχές διπλασιάζεται, ενώ βελτιώνεται αισθητά η ποιότητα του αέρα, αφού τα φυτά του πάρκου απορροφούν περίπου 11.000 κιλά εκπομπών CO2 το χρόνο. Η δημιουργία του Πάρκου μειώνει επίσης, τη θερμοκρασία εντός του χώρου περίπου κατά 2οC σε σχέση με τη θερμοκρασία στην περιβάλλουσα αστική περιοχή.
    Τεχνητό Κανάλι: Μεγάλη υδάτινη επιφάνεια που θα κυλάει παράλληλα με την Εσπλανάδα. 400 Χ 30 μέτρα είναι οι διαστάσεις του καναλιού του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος. Το Πάρκο και το Κανάλι δημιουργούν μικροκλίμα στην περιοχή. Αποτελεί μεταφορική συνέχεια της θάλασσας και  παρέχει αντιπλημμυρική προστασία για όλο τον χώρο του ΚΠΙΣΝ, αλλά και τις γειτονικές περιοχές. Αντιπλημμυρική προστασία στο έργο παρέχουν επίσης οι δεξαμενές προσωρινής αποθήκευσης όμβριων κατά μήκος της βόρειας πλευράς του πάρκου, χαμηλότερου σημείου του τεχνητού λόφου.
    Επάρκεια Νερού: Επιτυγχάνεται 51% εξοικονόμηση νερού με ορθολογικό σχεδιασμό των υδραυλικών εγκαταστάσεων, επανάχρηση νερού, χαμηλές αρχικά και μειούμενες προοδευτικά απαιτήσεις του Πάρκου σε νερό, άρδευση με αξιοποίηση γεωτρήσεων και αντίστροφη όσμωση, τροφοδοσία του τεχνητού καναλιού με θαλασσινό νερό
    Ενεργειακό Στέγαστρο: Το στέγαστρο δεσπόζει πάνω από το κτίριο της Λυρικής Σκηνής και εκτείνεται πέρα από την περίμετρό του. Αποτελεί κατασκευαστικό και μηχανικό επίτευγμα, στηρίζεται σε 30 λεπτούς μεταλλικούς στύλους και η παρουσία του θα αποτελέσει συναρπαστική προσθήκη στον ορίζοντα της πόλης. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά στέγαστρα στην Ευρώπη:
    100Χ100 μέτρα οι διαστάσεις του ενεργειακού στεγάστρου
    717 ο αριθμός των προκατασκευασμένων τεμαχίων του, ήδη τοποθετημένων – στην τελική τους θέση
    46 μέτρα είναι το υψόμετρο στο ψηλότερο σημείο του

    30 τα υποστυλώματα που στηρίζουν το ενεργειακό στέγαστρο

    Περίπου 2GWh ανά έτος η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγει το ενεργειακό στέγαστρο, συμβάλλοντας στο στόχο των μηδενικών εκπομπών CO2. Θα συμβάλλει σημαντικά στην κάλυψη των ενεργειακών  απαιτήσεων των κτιρίων της ΕΛΣ και της ΕΒΕ.


    Πολιτισμός
    Σίβυλλα
    Helios Kiosk