Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα μελλούμενα στον χώρο της Κεντροδεξιάς έχει η εσωτερική ανάλυση που έχει γίνει στη ΝΔ στην κορυφή της κομματικής ηγεσίας για το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου. Η αποκωδικοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος δίνει πολλές απαντήσεις για την κατεύθυνση την οποία πρέπει να ακολουθήσει η ΝΔ και προς ποιες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες και ηλικίες πρέπει να στραφεί για να διαδραματίσει και πάλι κεντρικό ρόλο στο πολιτικό σύστημα.
Η ανάλυση


Σύμφωνα με την ανάλυση της ΝΔ, την οποία έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα της Κυριακής», οι εκλογές κρίθηκαν σε τρία επίπεδα: α) Στις συσπειρώσεις, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε 12 μονάδες μεγαλύτερη συσπείρωση ψηφοφόρων του 2012 (85% έναντι 73% της ΝΔ) υπερκαλύπτοντας έτσι κατά 0,5% τη διαφορά με την οποία είχε χάσει την προηγούμενη φορά (σε απόλυτες μονάδες του σημερινού εκλογικού σώματος ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποσυσπείρωση 21,2% και η ΝΔ 20,7%). β) Στις μετακινήσεις, με απευθείας ισολογισμό μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ 2% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε σχέση με τα άλλα κόμματα περίπου 6% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε παντού καθαρά κέρδη (εκτός από τα «λοιπά κόμματα» οριακά), ενώ η ΝΔ, παρότι παρουσίασε καθαρά κέρδη από ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ (1,7%), είχε οριακά μεγαλύτερες απώλειες (1,9%) σε σχέση με τα άλλα κόμματα και κυρίως τα «λοιπά». γ) Από το κομμάτι, τέλος, του σημερινού εκλογικού σώματος που δεν είχε ψηφίσει το 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κερδισμένος κατά άλλο ένα 2% (3,7% έναντι 1,7% που πήρε η ΝΔ).
Το «κλειδί» για να κρατηθεί η ΝΔ στο προηγούμενο ποσοστό της ήταν ότι κέρδισε ψηφοφόρους που δεν την ψήφισαν τον Ιούνιο του 2012. Αυτοί οι «νέοι» ψηφοφόροι ήταν το 1/4 (26%) όσων την ψήφισαν στις 25 Ιανουαρίου. Το μεγάλο όμως πρόβλημά της ήταν ότι δεν κατάφερε να συγκρατήσει το μεγαλύτερο τμήμα των ψηφοφόρων που την ψήφισαν το 2012. Κυρίως αυτό αφορά τους λίγο περισσότερο από έναν στους 10 ψηφοφόρους της που μετακινήθηκαν απευθείας στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό του κατά 9,5%, διότι συγκέντρωσε σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές ψήφους κυρίως από τη ΝΔ και το ΠαΣοΚ, αλλά και από τα υπόλοιπα κόμματα, ακόμη και από όσους δεν ψήφισαν το 2012. Επί της ουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε σε σχέση με τον Μάιο του 2012 για δεύτερη συνεχόμενη φορά την εκλογική επιρροή του.
Το εκλογικό αποτέλεσμα είχε κριθεί προτού καν προκηρυχθούν οι εκλογές. Και αυτό διότι, όπως παραδέχονται και στη ΝΔ, η προεκλογική περίοδος και οι καμπάνιες δεν άλλαξαν τους συσχετισμούς, αφού η ΝΔ δεν κατάφερε να μεταβάλει τα δεδομένα, ενώ και η καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ αποσκοπούσε, κατά τα «γαλάζια» στελέχη, να διατηρήσει «με ασφάλεια» τη διαφορά.

«Οι εκλογές είχαν μάλλον προεξοφληθεί, περιορίζοντας την ένταση του διπολισμού»
είναι μια φράση που ακούστηκε στη ΝΔ, αφού η άρση της απαγόρευσης δημοσιοποίησης των δημοσκοπήσεων συνέβαλε για να διαμορφωθεί το αποτέλεσμα. Ενα ενδιαφέρον στοιχείο στην ανάλυση της ΝΔ είναι ότι την τελευταία στιγμή δεν καταγράφηκε μαζική υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ που είχε το προβάδισμα, αλλά ούτε και «διαλυτική τάση» εις βάρος της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Συγκριτικά με άλλες εκλογές, καταφέραμε να συγκεντρώσουμε το μεγαλύτερο ποσοστό αναποφάσιστων (3,6% του εκλογικού σώματος) στο κλίμα της ημέρας των εκλογών» λένε στη ΝΔ.
Τα δημογραφικά στοιχεία


Στα δημογραφικά στοιχεία το γενικό συμπέρασμα είναι ότι οι μεγάλες ηλικίες (55+) και οι συνταξιούχοι, σε συνδυασμό ιδίως με την κατώτερη μόρφωση, μεταστράφηκαν σημαντικά, εν αντιθέσει με το παρελθόν, και συνέβαλαν καθοριστικά στην αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ, όπως και στις εκλογές του 2012, προηγήθηκε στην ηλικιακή ομάδα 65+, στις νοικοκυρές, στους συνταξιούχους και στους αγρότες και έχασε την πρωτιά που διέθετε στους ψηφοφόρους 55-64 ετών και σε όσους έχουν κατώτερη και ανώτερη-ανώτατη μόρφωση. Η μεγαλύτερη πτώση της ΝΔ ήταν 6,9% στους συνταξιούχους, στους 65+ (-6,8%), στους 55-64 (-9%), στους 45-54 (-3,8%) και στους αγρότες (-4%).
Το παρήγορο για την ηγεσία του κόμματος, όπως αναφέρουν, είναι ότι η ΝΔ είχε παντού αύξηση στις τρεις νεότερες ηλικιακές ομάδες. Ειδικά στους νέους 25-34 είχε αύξηση 5,8%, στους φοιτητές-σπουδαστές 5,9%, ενώ αύξησε το ποσοστό της στους ελεύθερους επαγγελματίες (+2%), όπως και στην ομάδα των ανέργων (+1,1%) και διατήρησε το υψηλό ποσοστό της (36,9%) στις νοικοκυρές.
Η εκλογική μεταβολή μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχει την πιο ευνοϊκή μορφή για τη ΝΔ στα μεγάλα αστικά κέντρα και ιδιαίτερα στην Αττική. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η συγκεκριμένη εκλογική συμπεριφορά σημειώνεται κυρίως σε τέως «πασοκικούς» δήμους παρά στους πιο «νεοδημοκρατικούς».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ