Βρώμικο ποδόσφαιρο: μεγάλο κόλπο, πολλά κέρδη

Από το «αν ποτέ πει να ξεβρωμίσει αυτός ο τόπος, πολύ φοβάμαι πως θα μείνει μόνον ο τόπος» ως το άλλο (το αισιόδοξο) που απαντάει

Από το «αν ποτέ πει να ξεβρωμίσει αυτός ο τόπος, πολύ φοβάμαι πως θα μείνει μόνον ο τόπος» ως το άλλο (το αισιόδοξο) που απαντάει: «Την ελπίδα τη φτιάχνεις με όση απελπισία σου ‘χει απομείνει». Ετσι έκλεισε την ομιλία του για τη διαφθορά που βαθαίνει την αναξιοπιστία στο ποδόσφαιρο ο πρώην ΓΓ Αθλητισμού και μέλος του ΔΣ της ΕΠΟ από το 2004 Γιώργος Λυσσαρίδης στην προ μηνός ημερίδα του ΙΔΕΑΔ «Ποδόσφαιρο και έννομη τάξη».
Το ελληνικό ποδόσφαιρο νοσεί βαρύτατα και όλοι σχεδόν οι εμπλεκόμενοι δεν δείχνουν πραγματική βούληση να αλλάξουν τα κακώς κείμενα. Θεωρητικά ακούγονται πολλά αλλά ελάχιστα γίνονται και μένουμε συνήθως στις καλές προθέσεις, ενώ κυριαρχεί το κλίμα της γενικευμένης καχυποψίας πάνω από μια τεράστια «βιομηχανία»! Η διαπλοκή παρούσα, πολυεπίπεδη και με τους δικούς της σκοτεινούς κώδικες.
Σύγκρουση συμφερόντων


«Το κόλπο είναι μεγάλο… και κερδίζουν πολλοί. Τα συμφέροντα συγκρούονται μεταξύ τους και γι’ αυτό ο πόλεμος είναι πολύ βρώμικος» τόνισε στο «Βήμα» πρόσωπο που κινείται επί τουλάχιστον τρεις δεκαετίες στον χώρο του ποδοσφαίρου και γνωρίζει πολλά για το «σκοτεινό» παρασκήνιο.
Από την ευφορία του καλοκαιριού του 2004, όταν η Ελλάδα κατακτούσε το Euro, το ελληνικό ποδόσφαιρο επιστρέφει ολοταχώς στα… πέτρινα χρόνια του παρελθόντος. Η Σούπερ Λίγκα, η βιτρίνα υποτίθεται του ποδοσφαίρου, είναι μαύρη: ένα πρωτάθλημα που έπρεπε να τελειώσει στα γήπεδα εκκρεμεί στα δικαστήρια. Ενα προϊόν άκρως σαπισμένο σε ένα σύστημα διεφθαρμένο, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία των εκθέσεων της UEFA και άλλων φορέων.
Το ελληνικό ποδόσφαιρο, σύμφωνα με την έκθεση της UEFA, κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη, αφού η εικόνα είναι απογοητευτική στους εξής πέντε βασικούς δείκτες: «μέσος όρος εισιτηρίων», «ρυθμός ανάπτυξης και αύξησης εσόδων», «ποσοστό για συμβόλαια και μισθούς επί των συνολικών εσόδων», «κέρδη – ζημιές» και «καθαρή θέση εταιρείας».
Η πρωτιά της χώρας όμως είναι στο πεδίο της διαφθοράς, αφού κατά την UEFA το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι στην πρώτη δεκάδα των πιο διεφθαρμένων πρωταθλημάτων. Αυτό προκύπτει από το «Sports-Radar», το προηγμένο σύστημα παρακολούθησης αγώνων της UEFA.
Κυκλώματα διαφθοράς


Ακόμη και στο επίπεδο του fair play (συμπεριφορά φιλάθλων και παραγόντων, σεβασμός προς τον διαιτητή, τον αντίπαλο κ.ά.) η Ελλάδα είναι στην 38η θέση της βαθμολογίας της UEFA μεταξύ 54 χωρών.
Ποτέ άλλοτε στην ιστορία του το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είχε τόσο πολλές σκιές: διερεύνηση για σύσταση και λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης, καταγγελίες για εκβιασμούς και «χτυπήματα», για παράνομα στοιχήματα, για «μπράβους», για μαφιόζικες πρακτικές κ.τ.λ.

«Τα κυκλώματα διαφθοράς διακινούν τη βία στο ποδόσφαιρο»
είπε πριν από λίγες ημέρες ο Γιάννης Πανούσης μιλώντας σε ημερίδα κατά της βίας. Σύμφωνα με τον κ. Πανούση, που έχει εξετάσει και κοινωνιολογικά το ζήτημα, η αθλητική βία στις ημέρες μας δεν είναι η βία που έχει ως κίνητρο την αγάπη για την ομάδα. «Αυτό είναι ένας ωραίος μύθος. Η αλήθεια είναι ότι τα κυκλώματα της διαφθοράς που λυμαίνονται το ποδόσφαιρο ζουν από το χρήμα και διακινούν τη βία για να προασπίσουν τα συμφέροντά τους» είπε στην ημερίδα και συνέχισε με έμφαση: «Πρόκειται για ένα περίεργο φαινόμενο πολιτικο-οικονομικο-μιντιακού συμπλέγματος το οποίο προκειμένου να διατηρήσει τα συμφέροντά του απευθύνεται στον υπόκοσμο και στο οργανωμένο έγκλημα».
Αναμενόμενες διώξεις


Οι μυημένοι δεν εκπλήσσονται από τα όσα συμβαίνουν στον πολύπαθο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου και με τις πολλές αποκαλύψεις. Ο Καναδός Ντέκλαν Χιλ, από τους πιο διάσημους ερευνητές παγκοσμίως στο θέμα της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο των στημένων αγώνων, συχνά σε συνομιλητές του έχει πει ότι «κανείς δεν εκπλήσσεται με τις διώξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο».
Ο Χιλ, συγγραφέας του διεθνούς μπεστ σέλερ «Τhe Fix: Soccer and Organized Crime» («Τα στημένα: Ποδόσφαιρο και οργανωμένο έγκλημα»), έγραψε προ μηνών στο προσωπικό του μπλογκ όταν πληροφορήθηκε τι γίνεται στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Είναι δύσκολο να υπερβάλλεις αναφερόμενος στο πόσο άσχημη είναι η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο».
Θεραπεία με λουκέτο


Η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου που ασχολήθηκε με την έρευνα στον χώρο του ποδοσφαίρου είχε συναντηθεί πριν από τρία χρόνια με τον Χιλ στην Ελλάδα για να τη βοηθήσει στην έρευνά της.
Δεν είναι λίγοι όσοι λένε ότι «το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται σε πλήρη καταστροφή» και θέλει «σάρωμα» και «κάθαρση», η οποία όμως μπορεί να γίνει μόνο με λουκέτο, τουλάχιστον σε πρώτη φάση ενός έτους.
Μια μεγάλη σύγκρουση επί πολλά έτη ήταν αν στις πειθαρχικές επιτροπές της ΕΠΟ θα συμμετείχαν τακτικοί και εν ενεργεία δικαστές. Τελικά με την προ ημερών ψηφοφορία στη Βουλή, έπειτα από μάχη εντός και εκτός Βουλής, ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής κατάφερε να συμμετέχουν, παρά την αντίδραση της ΕΠΟ, τακτικοί δικαστές και εισαγγελείς. Θα δίνεται μια λίστα στο Πρωτοδικείο με δικαστές που εκείνο θα επιλέγει και μέσα από τη λίστα αυτή θα διαλέγει η ΕΠΟ ποιους θα διορίσει.
«Το Βήμα» συνάντησε και συνομίλησε με ορισμένους παράγοντες του ποδοσφαίρου που διατηρούν την ανωνυμία τους καθώς ουδείς μιλάει δημοσίως αφού κυριαρχεί ο φόβος: «Η βασική αρχή επιβίωσης είναι ο θάνατός σου, η ζωή μου» λένε για το πώς παίζεται το παιχνίδι. Δεν παραλείπουν να αναφερθούν στις «περίεργες κολεγιές», όπως τις λένε, που γίνονται κατά καιρούς, αφού παλαιοί ορκισμένοι εχθροί γίνονται φίλοι και σύμμαχοι έναντι νέων κοινών εχθρών.
Ασφαλείς παράνομοι


Το χειρότερο είναι ότι η διαφθορά καταγράφεται ακόμη και στις μικρότερες κατηγορίες, όπου η κατάσταση είναι πιο πρωτόγονη και χωρίς σταθερούς κανόνες αλλά εξίσου επιζήμια για το πιο λαϊκό άθλημα.
Πολλοί εκ των παραγόντων με παραβατική συμπεριφορά δρουν ανενόχλητοι στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και όπως είπε προ μηνών ο Φραντσέσκο Μπαράνκα, «οι παράνομοι στο ελληνικό ποδόσφαιρο νιώθουν ασφαλείς».

«Οι ομοσπονδίες φοβούνται το σκάνδαλο και γι’ αυτό προτιμούν να προσποιούνται ότι δεν συμβαίνει τίποτα»
έχει υπογραμμίσει ο γενικός γραμματέας της Federbet, οργανισμού που ασχολείται με την παρακολούθηση της στοιχηματικής ροής με στόχο τον εντοπισμό χειραγωγημένων αγώνων.

Γήπεδο

10+1 πληγές

1. Ανεπαρκής ποδοσφαιρική αρχή

2. Παντελής έλλειψη σχεδιασμού, απουσία οράματος
3. Αναξιοκρατία και αδιαφάνεια
4. Κλονισμένη αξιοπιστία ποδοσφαιρικών θεσμών και οργάνων
5. Πελατειακές σχέσεις (κηδεμονία-εξάρτηση)
6. Επιλεκτική εφαρμογή των νόμων και των κανονισμών
7. Αγωνιστική καχεξία
8. Φτωχό θέαμα, έλλειψη συναγωνισμού
9. Αδειες κερκίδες
10. Καταγγελίες για συναλλαγές και δράση παρασκηνίου
11. Εγκατάλειψη ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk