Συνωμοσία… σιωπής με στόχο τον κ. Σαμαρά

Κομβικό σημείο για την επιτάχυνση των εσωκομματικών εξελίξεων στη ΝΔ θεωρείται η διαφαινόμενη συμφωνία της κυβέρνησης με τους πιστωτές

Κομβικό σημείο για την επιτάχυνση των εσωκομματικών εξελίξεων στη ΝΔ θεωρείται η διαφαινόμενη συμφωνία της κυβέρνησης με τους πιστωτές, ενώ όλες οι πλευρές στο εσωτερικό του κόμματος ακονίζουν τα μαχαίρια τους εν όψει της τελικής αναμέτρησης που ίσως δεν αργήσει. Πολλά στελέχη της λεγόμενης «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» θεωρούν ότι η συμφωνία και η στάση της ΝΔ στη Βουλή θα είναι καταλύτης, ενώ την ίδια στιγμή από την ηγετική ομάδα ως γραμμή άμυνας εμμένουν ότι «έρχεται τρίτο Μνημόνιο που θα είναι 14 φορές χειρότερο από το e-mail Χαρδούβελη».
Ο Αντώνης Σαμαράς δείχνει αποφασισμένος να συνεχίσει στον δρόμο που έχει χαράξει, εμμένοντας στη στρατηγική της προσωπικής και πολιτικής δικαίωσης με ένταση των επιθέσεων κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα η ΝΔ επιστρέφει – όσο παράδοξο και αν ακούγεται αυτό – ουσιαστικά σε φραστικό επίπεδο στην εποχή των Zαππείων, με αντιμνημονιακή ρητορική!
Επί ποδός πολέμου


Την ίδια στιγμή βουλευτές και στελέχη που στηρίζουν τον κ. Σαμαρά μιλούν για ανεύθυνη στάση «δελφίνων» και «αντιφρονούντων» που ζητούν να ακολουθήσει η ΝΔ ένα νέο πρόγραμμα το οποίο εκ των πραγμάτων θα δοκιμάσει τη συνοχή του κόμματος.

«Η συνωμοσία της σιωπής»
είναι ο κωδικός των στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στη ΝΔ που προετοιμάζουν αργά, παρασκηνιακά και με «συνωμοτικούς όρους», αλλά σταθερά, την επιχείρηση ανατροπής του κ. Σαμαρά.
Μόνο που αυτή η διαδικασία δεν θα ξεκινήσει από την κορυφή, αλλά θα υπάρξουν διαδικασίες από τη βάση, ώστε να φανεί ότι έχει κινηματικό χαρακτήρα, με τελικό σταθμό την πολιτική «αποκαθήλωση» του κ. Σαμαρά από την ηγεσία της ΝΔ. Το σενάριο που προκρίνεται στην παρούσα φάση είναι, αν προχωρήσει η διαδικασία αλλαγής σελίδας στη ΝΔ, το πρόσωπο που θα αναλάβει την ηγεσία να είναι μεταβατικός πρόεδρος για ένα διάστημα τουλάχιστον δύο ετών με στόχο την ανασυγκρότηση του κόμματος σε όλα τα επίπεδα.
Ηδη την επόμενη Δευτέρα πραγματοποιείται μεγάλη εκδήλωση του «Συνδέσμου 74», τον οποίο αποτελούν στελέχη με μακρά παρουσία στον χώρο της Κεντροδεξιάς. Παρόντες θα είναι όλα τα κεντρικά στελέχη της ΝΔ και βουλευτές που θέλουν έκτακτο συνέδριο και αλλαγή ηγεσίας της ΝΔ.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες, όπως εκδηλώσεις της ΟΝΝΕΔ, κεντρικών παικτών της Αυτοδιοίκησης (περιφερειαρχών και δημάρχων), αλλά και προέδρων νομαρχιακών, ώστε να φανεί πως υπάρχει καθολικό αίτημα από την κομματική και κοινωνική βάση για αλλαγή σελίδας. Επίσης τις επόμενες ημέρες προγραμματίζονται νέες συνάξεις βουλευτών της ΝΔ που αποτελούν μέρος της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης».
Από την άλλη πλευρά, θα υπάρξουν και απαντήσεις από την πλευρά της ηγετικής ομάδας με συναντήσεις βουλευτών – νεοεκλεγέντων και παλαιότερων – που στηρίζουν την ηγεσία, ενώ ήδη αυξάνεται και η δόση της κριτικής από στελέχη όπως π.χ. οι Μάκης Βορίδης, Αδωνις Γεωργιάδης, Αννα Ασημακοπούλου, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Βασίλης Οικονόμου κ.ά. για όσους συντηρούν, όπως λένε, κλίμα εσωστρέφειας στη ΝΔ με αναφορές περί αλλαγής ηγεσίας.
Το κλίμα στο εσωτερικό της ΚΟ είναι ήδη τεταμένο, όπως φάνηκε και από τον καβγά που έγινε και αποκάλυψε ο «Βηματοδότης» την περασμένη Πέμπτη στο καφενείο της Βουλής μεταξύ της Ντόρας Μπακογιάννη και του Δημήτρη Σταμάτη, στενού συνεργάτη του κ. Σαμαρά, για τη στάση που πρέπει να τηρήσει η ΝΔ αν έλθει η συμφωνία για ψήφιση στη Βουλή.
Ζητούν επανίδρυση


Για την ανάγκη επανίδρυσης και ανασυγκρότησης της παράταξης, ώστε να ολοκληρωθεί η ώσμωση των δυνάμεων του φιλελεύθερου Κέντρου και της δημοκρατικής Δεξιάς, η οποία ξεκίνησε το 1974 και δεν ολοκληρώθηκε, μιλάει σε συνομιλητές του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο κοινοτικός επίτροπος και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης υπεραμύνονται σε συνομιλητές τους της ιδέας της μεγάλης αστικής παράταξης και επισημαίνουν σε όλους τους τόνους ότι η ΝΔ δεν εκφράζει πλέον το σύνολο της Κεντροδεξιάς. Και οι δύο υποστηρίζουν ότι παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα στον χώρο της Κεντροδεξιάς αλλά δεν είναι η μεγάλη παράταξη της αστικής τάξης, ενώ ο κοινοτικός επίτροπος έστειλε προχθές από το συνέδριο της ΚΕΔΕ μήνυμα προς όλους να υποστείλουν τη σημαία της κομματοκρατίας και να επιδιωχθεί εθνική συνεννόηση, ενώ τάσσεται υπέρ της στήριξης της συμφωνίας κυβέρνησης – πιστωτών.
Υπέρ της πολυσυλλεκτικότητας της νέας Κεντροδεξιάς με όρους του μέλλοντος μιλάει η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία θεωρεί επιτακτική την ανάγκη να κερδίσει η ΝΔ εκτός από τους δεξιούς ψηφοφόρους και τους μετριοπαθείς αστούς ψηφοφόρους. Η κυρία Μπακογιάννη, η οποία έχει καταστεί πόλος αναφοράς αρκετών στη ΝΔ, δεν είναι επισπεύδουσα των όποιων εσωκομματικών κινήσεων αλλά γίνεται καθημερινά δέκτης της ανησυχίας και της αγωνίας πολλών. Για την ίδια, τον Νίκο Δένδια (διευρύνει τους συνομιλητές του) και τον Ευριπίδη Στυλιανίδη (αυξάνει την επιρροή του), που είναι αυτή τη στιγμή οι κεντρικοί παίκτες στην εσωκομματική αντιπολίτευση, η ΝΔ εκτός από αστικό κόμμα παραμένει και λαϊκό. Παράλληλα, όπως λέει η κυρία Μπακογιάννη, η ΝΔ πρέπει να ξαναγίνει η μεγάλη αστική παράταξη που θα εκφράζει πολίτες από τη δημοκρατική Δεξιά ως τις παρυφές της δημοκρατικής Αριστεράς.


Ζητείται ανάκαμψη
Μηνύματα από Καραμανλή και Ευρώπη στην ηγεσία

Ιδιαίτερα προβληματισμένος για το μέλλον της Κεντροδεξιάς εμφανίζεται ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος πλέον δεν είναι τόσο συγκρατημένος στις συζητήσεις του με στελέχη και βουλευτές για το τι πρέπει να γίνει στη ΝΔ. Ως πρόσφατα ήταν στη γραμμή της ουδετερότητας και ήταν πολύ προσεκτικός στις διατυπώσεις του, ενώ με πρωτοβουλία του είχαν ανασταλεί οι κινήσεις ανατροπής του κ. Σαμαρά τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά το δείπνο των «13» που είχε διοργανώσει η κυρία Μαριέττα Γιαννάκου.
Ο κ. Καραμανλής δεν δίνει μέχρι στιγμής «σήμα» για εσωκομματικό κίνημα αλλά πλέον θεωρεί πως πρέπει να γίνουν άμεσα κινήσεις για να υπάρξει ανάκαμψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και όπως λέει, δεν μπορεί να συνεχιστεί η πτώση της ΝΔ και να αποδυναμωθεί και άλλο, καθώς αυτό θα επιδράσει στην επιρροή της στην κοινωνία.
Ο ίδιος εμμένει σε όλους τους τόνους ότι η βασική αρχή όλων των πρωτοβουλιών πρέπει να είναι η ενότητα της παράταξης και η επαναβεβαίωση του κεντροδεξιού προφίλ της. Σε αυτό το πλαίσιο, μόνο τυχαία δεν ήταν η προ ημερών πρώτη μεγάλη δημόσια ομιλία στην Πάτρα του βουλευτή Σερρών Κώστα Αχ. Καραμανλή, ο οποίος μιλάει καθημερινά με τον εξάδελφό του πρώην πρωθυπουργό, όπου ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή η ΝΔ δεν συνομιλεί με πλατιά λαϊκά στρώματα» και ότι «δεν μπορεί η παράταξή μας να περιμένει χαιρέκακα στη γωνία».
Για την ανάγκη να υπάρξει αέρας ανανέωσης της ελληνικής Κεντροδεξιάς μιλούν κεντρικά στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Κορυφαίοι παράγοντες της ΝΔ έγιναν κοινωνοί του προβληματισμού που υπάρχει βασικά στον γερμανογαλλικό άξονα για την πορεία της ΝΔ και κυρίως για την επιρροή της Κεντροδεξιάς στην Ελλάδα. Μάλιστα από την πλευρά του γερμανικού CDU της Ανγκελα Μέρκελ τονίζουν ιδιαίτερα ότι τα κεντροδεξιά αδελφά κόμματα, όπως η ΝΔ στην Ελλάδα, πρέπει να έχουν προοπτική εξουσίας και να διαμορφώνουν συνθήκες επανόδου μέσα από τις κατάλληλες διαδικασίες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk