Η Ταινιοθήκη της Ελλάδας και επίσημος αρχειοφύλακας

Δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σύμφωνα με το οποίο η συλλογή, διαφύλαξη και συντήρηση της κινηματογραφικής κληρονομιάς ανατίθεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου.

Δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σύμφωνα με το οποίο η συλλογή, διαφύλαξη και συντήρηση της κινηματογραφικής κληρονομιάς ανατίθεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου.
Ήδη από το 1982 η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την οπτικοακουστική κληρονομιά προέβλεπε την υποχρεωτική κατάθεση (σε αντίγραφο) όλου του παραγόμενου υλικού κινούμενης εικόνας (legal deposit/depot legal) σε κάθε συμβαλλόμενο κράτος. Η υποχρέωση περιλαμβάνει όχι μόνο την κατάθεση αντιγράφου σε ένα επίσημα ορισμένο αρχείο αλλά και την απαραίτητη συντήρηση και προστασία του κατατεθειμένου υλικού.
Μετά την κατάργηση του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου η αρμοδιότητα συλλογής, διαφύλαξης και διατήρησης των κινηματογραφικών ταινιών παραμένει ανενεργή, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τη χώρα μας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Το νομοσχέδιο καλύπτει το υφιστάμενο κενό αναθέτοντας την υπηρεσία αυτή στην πλέον ενδεδειγμένη επιλογή, καθώς η Ταινιοθήκη της Ελλάδας λειτουργεί ήδη ως εποπτευόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού ίδρυμα, με αντικείμενο απολύτως συναφές και με προϋπάρχουσα τεχνογνωσία, υποδομές και διεθνή αναγνώριση.
Για την κάλυψη των δαπανών συλλογής, καταλογογράφησης, αρχειοθέτησης, διατήρησης, συντήρησης, αποκατάστασης, αξιοποίησης, ψηφιοποίησης και πρόσβασης στο αρχείο διαφύλαξης κινηματογραφικής κληρονομιάς θα καταβάλλεται στο ίδρυμα ετήσια τακτική επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Επίσης, προβλέπεται η έγκριση από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού του προϋπολογισμού και του απολογισμού του Ιδρύματος καθώς και η δυνατότητα παραγγελίας έκτακτου οικονομικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο ή το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι η Ταινιοθήκη της Ελλάδας διαθέτει 10.000 τίτλους Ελληνικών και ξένων ταινιών, αποτελεί μόνιμο μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Κινηματογραφικών Αρχείων, ιδρυτικό μέλος της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Κινηματογραφικών Αρχείων και είναι το μοναδικό Ίδρυμα Προστασίας της Κινηματογραφικής Κληρονομιάς στη χώρα μας, το οποίο ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του Ιδρύματος Προστασίας της Κινηματογραφικής Κληρονομιάς.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk