ΔΗΜΑΡ: Αμεση η ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος

Την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος επισημαίνει η ΔΗΜΑΡ, σε επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσε σήμερα, Δευτέρα.

Την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος επισημαίνει η ΔΗΜΑΡ, σε επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσε σήμερα, Δευτέρα.

Στην επερώτησή τους, οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος Φώτη Κουβέλη, επισημαίνουν την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος, στις διατάξεις του που αφορούν ζητήματα όπως το εκλογικό σύστημα, τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων, την υπουργική ευθύνη και τη βουλευτική ασυλία (με κατάργηση του άρθρου 86 για την ποινική ευθύνη των υπουργών), την «πλήρη διάκριση των εξουσιών» και την επιλογή της ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, τα δημοψηφίσματα, τον έλεγχο της λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης, τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα (προς την κατεύθυνση της ενίσχυσής τους), τον αριθμό των βουλευτών, τις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους, το ασυμβίβαστο των βουλευτικών και υπουργικών καθηκόντων, την αναγκαία κατά τη ΔΗΜΑΡ αποτροπή της πρόωρης λήξης της τετραετίας για τη διενέργεια εκλογών κ.λπ.

«Επειδή η προηγούμενη συνταγματική αναθεώρηση ολοκληρώθηκε με το ψήφισμα της 27ης Μαΐου 2008 της Η’ Αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων, είναι φανερό ότι έχει παρέλθει εδώ και ένα χρόνο η απαγορευτική πενταετία. Άρα οποιαδήποτε στιγμή -τηρώντας τις διαδικασίες του άρθρου 110- είναι δυνατή η έναρξη της αναθεωρητικής διαδικασίας. Δεδομένου μάλιστα ότι σύμφωνα με το άρθρο 110Σ η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος ολοκληρώνεται σε δύο βουλευτικές περιόδους, η μη εκκίνηση της διαδικασίας αναθεώρησης από την παρούσα Βουλή σημαίνει, αναγκαστικά, ότι η πολιτικά και θεσμικά αναγκαία συνταγματική αναθεώρηση αναστέλλεται για απαράδεκτα πολύ χρόνο» σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην επερώτηση της ΔΗΜΑΡ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk