Πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων ανακρίθηκε για κλοπή από πυραμίδα στη Γκίζα

Αντιμέτωπος με ερωτήματα για τον ρόλο του σε υπόθεσης κλοπής από πυραμίδα στην Αίγυπτο βρίσκεται ο πρώην «άρχοντας» των αιγυπτιακών αρχαιοτήτων, Ζάχι Χαουάς. Ο Χαουάς κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για ισχυρισμούς που τον θέλουν να βοήθησε ερασιτέχνες γερμανούς αρχαιολόγους να κλέψουν δείγματα βράχων από την Μεγάλη Πυραμίδα στη Γκίζα.

Αντιμέτωπος με ερωτήματα για τον ρόλο του σε υπόθεσης κλοπής από πυραμίδα στην Αίγυπτο βρίσκεται ο πρώην «άρχοντας» των αιγυπτιακών αρχαιοτήτων, Ζάχι Χαουάς.

Ο Χαουάς κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για ισχυρισμούς που τον θέλουν να βοήθησε ερασιτέχνες γερμανούς αρχαιολόγους να κλέψουν δείγματα βράχων από την Μεγάλη Πυραμίδα στη Γκίζα.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα The Guardian, τον Απρίλιο του 2013 τρεις Γερμανοί «συνωμοσιολόγοι» -όπως τους χαρακτηρίζει η εφημερίδα- μπήκαν στο ιερό της Πυραμίδας, θέλοντας να αποδείξουν ότι δεν βρίσκεται εκεί ο Φαραώ Χουφού, αλλά ότι αποτελεί απομεινάρι μιας παλαιότερης δυναστείας.

Οι τρεις Γερμανοί απέσπασαν τμήμα του διακοσμητικού πλαισίου που αναγράφει την ημερομηνία κατασκευής της πυραμίδας και το μετέφεραν στην Γερμανία για να το εξετάσουν. Μετά από διεθνή κατακραυγή, το τμήμα επέστρεψε στην Αίγυπτο.

Οι τρεις άνδρες καταδικάστηκαν ερήμην, μαζί με άλλους πέντε αιγύπτιους αξιωματούχους που κατηγορούνται ότι τους βοήθησαν να μπουν στην πυραμίδα.

Οι αιγύπτιοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι ο πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Ζάχι Χαουάς ήταν αυτός που βοήθησε στην κλοπή των δειγμάτων, μέσω της συμμετοχής του σε ντοκιμαντέρ.

Μετά τη δίκη, ο δικαστής κάλεσε τον Χαουάς για ανάκριση σχετικά με την πιθανή εμπλοκή του στην υπόθεση.

Ο Χαουάς αρνείται ότι έπαιξε ρόλο, λέγοντας ότι έφυγε από την κυβέρνηση στα μέσα του 2011, δύο χρόνια πριν πραγματοποιηθεί η κλοπή.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι άναψε «πράσινο φως» για τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ, αλλά τόνισε ότι στη διάρκεια των γυρισμάτων κανείς δεν άγγιξε οτιδήποτε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk